Dodenherdenking Zelhem en Halle

ZELHEM/HALLE - Op 4 mei vindt overal in Nederland de Nationale Herdenking plaats. Tijdens deze dodenherdenking worden om acht uur in het hele land twee minuten stilte in acht genomen voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Niet alleen degenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord worden herdacht. Maar ook bij Nederlanders die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog wordt stilgestaan.

Zelhem
In Zelhem werken leerlingen van de Jan Lighthartschool en de Meeneschool mee aan de herdenking. Rinze Kok , leerling van groep 8 van de Jan Ligthartschool, deelt zijn eigen gedachtes over deze avond. Ise Reinders en Nanne Bos uit groep 7 van de Meeneschool zullen ook ieder iets voordragen.

Een koperkwartet bestaande uit Christiaan Jolink, Wilma Jolink, Martin Jolink en Ton Knoef zal de muziek van Schindlers List spelen. Verder zal het Zelhems Christelijk Oratoriumkoor onder leiding van Dick van der Stoep een aantal liederen zingen.

Het programma van de Dodenherdenking in Zelhem is als volgt: erdenkingsbijeenkomst om 19.25 in de Lambertikerk, daarna taptoesignaal door Nathalie Menkhorst bij het monument gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur en daarna kransleggingen met tot slot een stille tocht over het kerkhof langs de graven van de vliegeniers en andere oorlogsslachtoffers.

Halle
Halle's belang organiseert op zaterdag 4 mei weer de jaarlijkse dodenherdenking in de Grote Kerk van Halle, aanvang 19.15 uur. Met gedichten, orgelspel en andere muziek wordt er uitdrukking gegeven aan het feit dat en waarom het goed is de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken.

Voor onze vrijheid gingen toen, 74 jaar en langer geleden, velen door het vuur. Ook belangrijk is om vrijheid door te geven aan onze jeugd. Daarom is de organisatie blij met de medewerking aan de dienst van leerlingen van de Dorpsschool Halle.

Na afloop van de bijeenkomst in de kerk loopt men samen naar de begraafplaats. Daar wordt, bij het oorlogsmonument voor de zes Engelse piloten die in 1940 tijdens een luchtgevecht boven Halle zijn omgekomen, een krans gelegd. Na de kranslegging om 20.00 uur worden twee minuten stilte gehouden, waarna het taptoe-signaal zal klinken. Halle's Belang heet belangstellenden van harte welkom bij de herdenking.


Huiskamer-Ontmoeting

ZELHEM - Op donderdagmiddag 9 mei is er een Huiskamer-Ontmoeting georganiseerd door Stichting de Opdracht. Deze bijeenkomst is bij Annie Wolsink-Luimes aan de Ferdinand Bolstraat 9 in Zelhem. Het begint om 14.30 uur, in de pauze is er koffie. Er wordt uit diverse bundels gezongen en er is een overdenking van Ds. Jan Bakker uit Goor. Graag vooraf opgeven bij Stichting de Opdracht, Zelhem, via 0314-622878 of e-mail deopdracht@live.nl. Voor meer informatie wordt verwezen naar de website.


www.stichtingdeopdracht.nl