Anneke Zwager had haar werk op een ezel gezet en vertelde over haar werk als landschapsschilder. Foto: Liesbeth Spaansen
Anneke Zwager had haar werk op een ezel gezet en vertelde over haar werk als landschapsschilder. Foto: Liesbeth Spaansen

Kunst in de klas verbindt jong en oud en ook buurtgenoten

ZELHEM – De uitnodigingen waren verstuurd, kunstbrochures lagen klaar, klaslokalen waren ingericht als museumzalen en de rode loper lag uit. De leerlingen van CBS 't Loo, maar ook de peuters van Avonturijn, kinderen van bso Neptunes, vijf bewoners van de Zonnekamp die hadden meegedaan aan de creatieve middagen bij de onderbouw en drie kunstenaars uit de wijk konden het publiek ontvangen voor hun kunsttentoonstelling op donderdagmiddag 25 april.

Door Liesbeth Spaansen

De kunsttentoonstelling op CBS 't Loo was een mooie afsluiting van het IPC thema kunst waarbij waardevolle verbindingen waren ontstaan tussen de jongeren van de school, de ouderen van de Zonnekamp en de kunstenaars.
Leerlingen van groep 8 stonden bij de rode loper om de gasten te ontvangen en van een kunstbrochure te voorzien. Directeur Wilco Groters stond in de hal van de school en stond de vele gasten die middag te woord. Het was een drukte van belang in de hal, gangen, trappen en vooral de lokalen. Oma's en opa's, vaders en moeders en buurtgenoten werden door de kinderen aan de hand meegenomen. "Ga je eerst mee naar mijn klas?"

Kinderen van bso Neptunes gingen samen aan de slag met klei, verf en metaal, geïnspireerd door kunstenaars als Eddie Duinkerken en Anja Walgenmoet. Bij de peuters van 't kleine Loo en groep 1 was crêpepapier- en schilderwerk te zien die was gemaakt met Piet Mondriaan als voorbeeld. In de klas van groep 2 stond de kunstenaar Pablo Picasso in het voetlicht. Groep 3 had zich verdiept in het tekenen, schilderen en knippen waar Henri Matisse bekend om is. Groep 4 ging op in de technieken van Keith Haring en groep 5 bestudeerde Vincent van Gogh. De bovenbouw, groep 6 en 7 ging aan de slag als Claude Monet en groep 7 en 8 zoomden in op Karel Appel.
In het gymzaaltje van de school exposeerden drie kunstenaars uit Zelhem en omstreken. Landschapsschilder Anneke Zwager had haar werk op een ezel gezet en vertelde aan iedereen die geïnteresseerd was over haar werk. Dit deed ook tekenaar en schilder Frits van Amerongen. "Ik werk niet meer zo fijn als eerder maar nog steeds met veel plezier." Fijnschilder Erna Schreibeld-Peters liet trots haar Andalusier zien die meedingt voor een nationale kunstprijs. De drie kregen volop lof over hun fraaie werken.

Maar het was niet alleen maar kijken. In een aantal klassen stonden in een speciaal ingerichte atelierhoek schildersezels met vers papier en vele kleuren verf klaar om zelf aan de slag te gaan.


Koko Bizjoe nieuwe deelnemer Achterhoek Waardepas

HALLE – Kleding, accessoires en workshops, het is allemaal te vinden in Koko Bizjoe van de twee zusjes Erna Venneker en Nicole Eenink. Na drie jaar in het kleine winkeltje aan de Dorpsstraat 6 te hebben vertoefd, verhuisde Koko Bizjoe ongeveer een maand geleden naar een groter pand aan de Dorpsstraat 55 (naast de supermarkt) in Halle.

De Achterhoek Waardepas is ruim 4 weken van start gegaan in de regio en inmiddels hebben ruim 2500 inwoners de pas actief in gebruik. De nieuwste deelnemer is Koko Bizjoe. Laat vanaf heden de Achterhoek Waardepas ook scannen bij Koko Bizjoe en spaar voor leuke artikelen. De gehele maand mei ontvangt men 50 extra punten bij Koko Bizjoe. "We hebben de afgelopen weken enorm veel leuke en spontane reacties mogen ontvangen", aldus Nicole. "Mensen zijn positief verrast vanwege het ruime assortiment kleding, schoenen, tassen, sieraden, accessoires en cadeautjes. Om juist meer aan klantenbinding te gaan doen, hebben wij besloten ook deelnemer van de Achterhoek Waardepas te worden. En bent u nog niet in het bezit van deze pas? Koop hem dan nu voor slechts 2 euro bij ons".
"We staan nu mondjesmaat nog op markten. Wel doen we mee met de Halse Dag en Bubbels & Babbels en binnenkort gaan we ook weer starten met workshops," laat Erna weten. Kennismaken? Kom eens binnenlopen of neem een kijkje op de website.


kokobizjoe.nl