Drone-training op de Langenberg in Zelhem, voor natuurbescherming vanuit de lucht. Foto: Bert Vinkenborg
Drone-training op de Langenberg in Zelhem, voor natuurbescherming vanuit de lucht. Foto: Bert Vinkenborg Foto:

Natuurbescherming vanuit de lucht

ZELHEM/DOETINCHEM - Ondanks de inspanningen van wildbeheerders, jagers en boeren worden ieder jaar talloze wilde dieren gedood wanneer het eerste gras wordt gemaaid. Er zijn verschillende manieren om dat zo veel mogelijk te voorkomen. Veel methoden zijn echter tijdrovend en niet voldoende effectief. Sinds een paar jaar is daar een hightech hulpmiddel bijgekomen, de drone. Dit vliegende apparaat, uitgerust met een thermische- en een daglichtcamera kan door leken na voldoende training bediend worden en spoort in korte tijd en zeer effectief reekalveren, jonge hazen, broedende weidevogels en andere faunasoorten op.

Door Bert Vinkenborg

Vanuit natuurbeheerdersorganisaties bestaat veel belangstelling voor deze methode van faunabescherming. Een doelmatige drone met randapparatuur voor dit doel kost echter in de buurt van de 10.000 euro. Niet elke vereniging of organisatie heeft dat in kas. Voor de Wildbeheereenheid Zelhem-Doetinchem, met een werkgebied van circa 12.000 hectare, was dat echter geen reden om het idee als onuitvoerbaar terzijde te schuiven. Met eigen middelen en de financiƫle ondersteuning van onder meer het Coƶperatiefonds van Rabobank Graafschap en de gemeente Bronckhorst werd een drone aangeschaft en begonnen met het trainen van vijf 'dronepiloten' en nog eens vijf 'ophalers' die de gespotte dieren uit het gras moeten halen.

Een drone vliegt op circa 30 meter hoogte via voorgeprogrammeerde banen over een perceel grasland. Het meest effectief is de detectie in de vroege morgen wanneer het temperatuurverschil tussen het dier en de omgeving het grootst is. In een uur kan op die manier zo'n tien hectare worden afgewerkt. Reekalveren en andere jonge viervoeters worden door de ophalers naar de zijkant van het perceel gebracht waar het moederdier het later kan opzoeken. Bij nesten met broedende weidevogels worden nestbeschermers gezet zodat de bestuurder van de tractor met cyclomaaier die later kan ontwijken.
Het maaiseizoen is aangebroken. Nu gaan de vrijwilligers van de WBE Zelhem-Doetinchem met hun drone aan het werk om ervoor te zorgen dat er geen slachtoffers onder de wilde fauna vallen. Daarvoor is goede communicatie tussen grondgebruikers, faunabeheerders en loonwerkers van het grootste belang.