Het werk van Jan Stap dat de ontvangsthal van het politiebureau siert. Foto: Bert Vinkenborg
Het werk van Jan Stap dat de ontvangsthal van het politiebureau siert. Foto: Bert Vinkenborg Foto:

Schilderij van Jan Stap in ontvangsthal van politiebureau

DOETINCHEM - Sinds kort hangt er een echte 'Stap' achter de balie in de ontvangsthal van het bureau van het politiebureau in Doetinchem. Een vrolijk makend, kleurig, non figuratief schilderij. Het verhaal over waarom en hoe het daar kwam is bijna net zo bijzonder als het schilderij zelf.

Door Bert Vinkenborg

Stap, geboren en getogen Doetinchemmer (1930) en in zijn eigen woorden een ras-Achterhoeker, iets waar hij trots op is, begon in 1950 als fotograaf. "Voor mijn broodwinning en uit liefde voor het vak." Eigenlijk had hij naar de Kunstacademie in Arnhem zullen gaan waar hij al vanaf 1948 ingeschreven stond. Familieleden waarschuwden hem dat daarmee geen droog brood te verdienen viel en hij belde de academie daarom weer af. Van schilderen kwam daarna de eerste tientallen jaren weinig of niets meer. Stap: "Toen ik fotografeerde had ik geen tijd voor schilderen. Ik werkte bijna honderd uur per week en had zo'n driehonderd bruidsreportages per jaar. Maar toch lag mijn hart bij het schilderen en bij het antiek."
Het schilderij dat nu de wand siert bij de politie dankt zijn bestaan aan een andere passie van Jan. Er wordt in de media regelmatig bericht over hoe slecht het met de vlinders en de bijen gaat. Jan besloot een kleine bijdrage te leveren om daar wat aan te doen en zaaide achter zijn huis vijftig vierkante meter in met een zaadmengsel speciaal voor bijen. Behalve massa's bijen, hommels en vlinders kreeg hij ook een kleurenpalet van bloemen als beloning voor zijn inspanning. Deze kleuren werden de inspiratie voor het schilderij dat nu bij de politie hangt.
Waarom bij de politie? Jan: "Ik las in de krant over allerlei onaangename dingen die de politie meemaakt en dacht dat die wel wat konden gebruiken om vrolijk van te worden. Eerst wilden ze het niet van mij aannemen, maar ze hebben uiteindelijk een uitzondering gemaakt en het geaccepteerd. Toch wel eervol vond ik."

Stap doet met een schilderij mee aan de wedstrijd Lang Leve Rembrandt die dit jaar door het Rijksmuseum is uitgeschreven. Van amateur- tot professionele kunstenaar en van jong tot oud kan iedereen een zelfgemaakt kunstwerk inzenden dat geïnspireerd is door Rembrandt. Wellicht horen we nog meer van Jan Stap als de uitslag van de wedstrijd bekend wordt gemaakt.


Kleine Zeemeermin in Doetinchem

DOETINCHEM - Een spetterende familievoorstelling op woensdag 1 mei in schouwburg Amphion in Doetinchem: De Kleine Zeemeermin, De Musical. De hoofdrol wordt vertolkt door Sita, die eerder de rol van Rapunzel en Assepoester speelde. Ook het populaire tovenaarsduo Titus en Fien reist mee naar de betoverende wereld onder water. Zoals altijd zorgen zij weer voor een flinke dosis aanstekelijke humor en hilarische scènes voor jong én oud.

Na vele wereldberoemde sprookjes te hebben omgetoverd tot succesvolle musicals, presenteert Van Hoorne Entertainment dit seizoen als haar elfde sprookje De Kleine Zeemeermin. Zij woont diep, heel diep in de oceaan, tussen het prachtige koraalbos en de vriendelijke vissen. Met haar golvende rode haren, zeeblauwe ogen en schitterende stem is ze het oogappeltje van haar vader, koning Triton. Op een dag, bij een hevige storm, redt het mooie zeeprinsesje een knappe mensenprins van het zinkende schip. Op slag wordt ze verliefd en wil ze niets liever dan bij hem zijn. Maar in haar magische bol heeft de gemene tovenares Fien alles gezien en gehoord. Samen met haar man Titus bedenkt ze een listig plannetje… Zal de Kleine Zeemeermin de prins ooit weer zien? De kinderen kunnen verkleed komen kijken, waardoor ze meedoen aan de betoverende Sprookjesverkleedwedstrijd. Ze maken dan kans op een sprookjesachtig prijzenpakket dat na de show op het podium wordt uitgereikt. Verder kan na afloop van de voorstelling iedereen met alle acteurs op de foto tijdens een uitgebreide meet & greet. Ook kunnen de bezoekers nog even lekker dansen bij het Onderwaterbal in de foyer van het theater.
De voorstelling op 1 mei begint om 13.30 uur. Een kaartje kost 19 euro, exclusief reserveringskosten. Reserveren via de website van de schouwburg of telefonisch via 0314 - 376000. Meer informatie op onderstaande website.


VanHoorne.com/KleineZeemeermin

www.amphion.nl

Jan Stap. Foto: PR