De klus is geklaard; Jo Häcker toont het boek waarin zijn rijke familiegeschiedenis is weergegeven. Foto: Eric Klop
De klus is geklaard; Jo Häcker toont het boek waarin zijn rijke familiegeschiedenis is weergegeven. Foto: Eric Klop Foto:

Jo Häcker trots op het boek Koffer uit Riga

's HEERENBERG – De reacties zijn al bijzonder lovend. En niet van de eersten de besten. "Een stevig verhaal dat goed beschreven de geschiedenis van het Balticum weergeeft", mailde journalist Alexander Münninghoff, bekend van de bekroonde bestseller De Stamhouder waarin zijn uit Oost-Europa afkomstige familie centraal staat. Verder liet Ruslandkenner en schrijver van de veelgeprezen autobiografische roman Tsjaikovskistraat 40 Pieter Waterdrinker weten het boek 'fantastisch' te vinden. 'Ik ben diep onder de indruk van alle verhalen, maar zeker ook van de wijze waarop die opgeschreven zijn'.

Door Eric Klop

Jo Häcker uit 's-Heerenberg is trots, zowel op zijn net verschenen boek Koffer uit Riga als op de warme woorden van Münninghoff en Waterdrinker. In september 2017 vertelde hij in deze krant reeds over wat er komen zou. De productie was nog in volle gang, maar de voltooiing leek in zicht. Een kroniek die met een stuk Europese historie als decor de geschiedenis weergeeft van de ooit tot grote bloei gekomen Baltisch-Duitse drukkers- en uitgeversfamilie Häcker die uiteindelijk in Nederland een nieuwe toekomst vond. Op basis van een medio jaren '80 door zijn vader nagelaten koffer waarin zich onder de met een groot roestig slot afgesloten deksel, voorzien van de ingebrande initialen FH, tal van documenten bevonden die Jo dieper inzicht hadden gegeven in zijn eeuwenlange achtergrond.

De geschiedenis van zijn familie woelde al langer door het hoofd van Jo Häcker. Verhalen en geruchten, het een nog boeiender dan het ander. En toen, tijdens zijn verhuizing in 2013 naar 's-Heerenberg, dook die koffer op. Dit moest op schrift worden gesteld! Hij ging op zoek naar een schrijver. Vond die vlakbij Nijmegen, in Mook. "Met neerlandicus en freelance-journalist Pieter van Kesteren was er meteen een klik", blikt Häcker terug. "Hij reageerde heel enthousiast. Ik vertelde hem de verhalen, waarvan het misschien soms leek alsof die uit de duim waren gezogen. Pieter checkte het een en ander. Deed onderzoek in Duitse archieven, bij universiteitsbibliotheken en op internet. Zonder dat ik dat wist... Zijn twijfels waren weggenomen en met de inhoud van mijn vaders koffer bij de hand ging hij aan de slag. Reisde zelfs naar Riga om er de sfeer enigszins te proeven en ter plekke informatie in te winnen. En kwam met het voorstel om de historie van de Häckers te vertellen tegen de achtergrond van 350 jaar Europese geschiedenis."

'Een stevig verhaal dat goed beschreven de geschiedenis van het Balticum weergeeft'

Aan de hand van de kofferinhoud, Jo's herinneringen, gedegen onderzoek en veel overleg vorderde het werk gestaag. Tot het najaar van 2017, toen bij Pieter van Kesteren 'de' ernstige ziekte werd (her)ontdekt. "Enkele maanden later gaf hij aan dat ik het boek zelf af moest maken", vertelt Jo Häcker. "Ik was radeloos. Er waren her en der losse eindjes, aan de naoorlogse periode was hij nog niet toegekomen en het manuscript bleek in een niet te redigeren tekstprogramma te zijn opgemaakt. Maar erger nog, mijn steun en toeverlaat Pieter is in oktober jongstleden overleden..."

Tijdens zijn werkzame leven die hij in lijn van de vorige generaties doorbracht in de drukkersbranche, stond Jo Häcker erom bekend dat hij voor ieder probleem een oplossing had. "Als ik ja zei, wás het ja. Daar konden mijn klanten van op aan. Nu had ik mij voorgenomen een boek te publiceren en daar in de krant al kond van gedaan." Opnieuw bleken gerezen problemen voor de 77-jarige inwoner van 's-Heerenberg geen beletsel. Voor alles vond hij een uitweg. Met hulp van derden kwam het manuscript van Koffer uit Riga eind vorige jaar gereed. Tot op de komma geredigeerd, zonder foute afbrekingen vanwege het oorspronkelijke tekstprogramma én met Jo's eigen herinneringen aan de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Het boek liet hij drukken in het voormalige Oostblok. Dat scheelt een paar centen. "Een páár centen? Zeg gerust handen vol geld. De helft van de prijs hier", lacht Häcker.

"Het resultaat mag er zijn", stelt hij. De reacties van Alexander Münninghoff en Pieter Waterdrinker sterken hem in zijn mening. Beide Oost-Europa-experts had hij kort na verschijnen een recensie-exemplaar gestuurd. "Münninghoff kende ik persoonlijk nadat hij voor De Stamhouder mijn moeder had geïnterviewd. Waterdrinker ontmoette ik bij toeval toen hij in Bussum Tsjaikovskistraat 40 signeerde. Hun positieve commentaar op Koffer uit Riga heeft mij overdonderd. Dit was het laatste wat ik verwacht had! De koffer kan nu weer dicht, maar wie weet leidt dit wel tot meer", kijkt Jo Häcker alvast vooruit.

Koffer uit Riga is in eigen beheer uitgegeven, verkrijgbaar bij de boekhandel in Nederland en België en kost 26,95 euro. Het ISBN-nummer luidt 9789061290001. Meer weten? Mail naar haecker@live.nl.