Op het Rietveld Lyceum loopt een pilotproject waarbij groep 8-leerlingen al kennismaken met het voortgezet onderwijs. Foto: PR
Op het Rietveld Lyceum loopt een pilotproject waarbij groep 8-leerlingen al kennismaken met het voortgezet onderwijs. Foto: PR Foto:

Zachte landing voor aanstaande brugklassers

DOETINCHEM – De overgang van groep 8 naar de brugklas is voor veel kinderen een grote stap. Middelbare scholen doen er alles aan om nieuwe leerlingen snel te laten wennen. Op het Rietveld Lyceum loopt op dit moment een pilotproject waarbij groep 8-leerlingen al vroeg kunnen kennismaken met het voortgezet onderwijs. De doorstroomgroep, momenteel bestaande uit zeventien leerlingen van vijf verschillende basisscholen van Stichting IJsselgraaf, is succesvol te noemen.

Doorstroom- programma PO-VO

Vanaf februari komen de leerlingen op het Rietveld Lyceum al bij elkaar, onder leiding van een leerkracht uit het basisonderwijs en een leerlingbegeleider uit het voortgezet onderwijs. Ellis Wassink (Rietveld Lyceum): "De aanleiding voor het opzetten van dit doorstroomprogramma was de herkenning van de knelpunten bij de overgang van het basis- naar het voortgezet onderwijs. Sommige kinderen zijn erg onzeker over de overstap, zitten net tussen twee leerniveaus in of hebben hulp nodig bij het plannen van hun huiswerk, waardoor zij zich in de brugklas niet optimaal kunnen ontwikkelen. Vooral laatbloeiers, onzekere leerlingen en leerlingen met een specifieke onderwijsbehoefte hebben baat bij de voorbereidende lessen."

Stichting IJsselgraaf zag het belang van een dergelijk doorstroomprogramma en heeft vijf van haar scholen benaderd om samen te werken met het Rietveld Lyceum. "Het uiteindelijke doel is gelijke kansen te creëren bij de overgang naar het voortgezet onderwijs en te zorgen voor een zachte landing," vertelt Wassink. "We bieden ook begeleiding aan de ouders, hoe zij hun kind het beste kunnen bijstaan. Daarnaast worden wij ondersteund door studenten van Iselinge Educatieve Faculteit. Zij bespreken, in de groep 8, of bij ons op school, de opdrachten met de leerlingen en koppelen dit terug naar de docenten van de doorstroomgroep."

De lessen in de doorstroomgroep omvatten thema's als werken met een planning, positionering in een nieuwe groep, kwaliteiten en talenten en motivatie en leerstrategieën. "De eerste tien bijeenkomsten zitten er op en we gaan nog een paar weken door", vervolgt Wassink. "De leerlingen hebben hun eerste positieve ervaringen opgedaan met een middelbare school en kunnen hun eigen kwaliteiten inzetten. Het is al echt een groep aan het worden."

De betrokken scholen onderzoeken nu de optie voor een vervolgtraject in schooljaar 2019-2020 voor een tweede doorstroomgroep.