Cursisten aan het werk in het atelier van Latente Talenten in Halle. Foto: Vera van Loon
Cursisten aan het werk in het atelier van Latente Talenten in Halle. Foto: Vera van Loon

Kennismaken met cursistencollectief Latente Talenten

Kunst4daagse 2019

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/HALLE - De dertiende Kunst4daagse Bronckhorst wordt gehouden van Hemelvaartsdag 30 mei t/m zondag 2 juni. Vier dagen lang openen tussen 11.00 tot 17.00 uur vele kunstenaars, galeriehouders en (gelegenheid)kunstlocaties hun poorten voor een breed publiek. Deze week wordt cursistencollectief Latente Talenten voorgesteld.

Docente schilderen Vera van Loon kwam door de veranderende werkkring van partner Martin Melskens in juli 2004 naar de Achterhoek. Op de deel van de boerderij waar zij kwamen te wonen, richtte zij haar atelier in om te schilderen. Op 1 mei 2005 startte Vera met het geven van schilderlessen. Zij noemde haar cursisten Latente Talenten. "Mensen uit deze omgeving zijn op de boerderij opgegroeid met andere prioriteiten. Veel later ontdekten ze kleur. Ze kwamen voorzichtig binnen om te proberen te schilderen maar kwamen er snel achter dat schilderen voor iedereen is. Dit sluimerende talent heet latent talent," legt Vera uit. "Uiteindelijk gaan ze exposeren in een andere omgeving en wachten af wat de reacties zijn van anderen."

Vanaf 2010 veranderde Vera's bedrijf in 'Latente Talenten, stichting voor amateurkunst' met twee bestuursleden en groeide het aantal leerlingen tot 70 leerlingen door de week heen. "Maximaal tien dames en heren per les is het mooist, dan kan ik iedereen goed begeleiden. Ik doe soms technieken voor en verder zorg ik dat alle materialen er zijn. Cursisten maken zelf de keuze of ze figuratief of abstract werken, van voorbeeld of van niks naar een schilderij en of ze met olieverf- of acryl, aquarel of met pastel werken."

'Ik vind het mooi om te zien hoe mijn cursisten groeien en ontwikkelen'

De lessen zijn op maandag tot en met donderdag. "In de zomermaanden kunnen cursisten zich inschrijven voor themalessen, bijvoorbeeld over een kunststroming of een technisch onderdeel zoals compositie, opbouw van het gezicht of kleur mengen."

De cursisten worden elke les begroet door hond Hekkink, die het goed kan vinden met de soms meegenomen honden. In de pauze wordt over van alles en nog wat gepraat, maar in de les zijn ze heel serieus. "Gesprekken gaan ook over programma's als 'Project Rembrandt' en 'Het geheim van de Meester' die thuis worden bekeken. Het gaat er dan om wat ze ervan vinden, het voelt toch als een soort van verwantschap," weet Vera.
"Ik vind het mooi om te zien hoe mijn cursisten groeien en ontwikkelen. Ze worden steeds zelfverzekerder en leggen hun lat hoger." Vera weet het zeker: "Kunstenaar zijn en lesgeven is het mooiste beroep van de wereld."


www.latentetalenten.nl

www.veravanloon.nl

kunst4daagsebronckhorst.nl


'Met aandacht voor cultureel religieus erfgoed van vloer tot haan'

Vervolg van voorpagina

LAAG KEPPEL - Niet alleen familieleden, vrienden, vertegenwoordigers van gemeente en provincie en buurtbewoners kwamen naar Laag-Keppel, ook waren er medewerkers van de bedrijven die hebben gewerkt aan de restauratie van het eerder bij Kasteel Keppel behorende neogotische kerkje uit 1880. Zij ontvingen uit handen van de dochters van Mike Hulshof en Petra Heusschen en Rick Hulshof en Rianka Habraken bloemen en een fles wijn.

Rick Hulshof nam het woord en heette iedereen welkom. "Het is 23 april een jaar geleden dat de restauratie van dit kerkje begon. We zijn superblij met het resultaat. We hebben veel hulp gehad van verschillende partijen, maar ook de provincie Gelderland en de gemeente Bronckhorst vonden gelukkig dat het kerkje behouden moest blijven en hebben bijgedragen aan de restauratie."

Gedeputeerde Josan Meijers heeft de portefeuille cultuur en erfgoed en stelde: "Het is belangrijk om (religieus) erfgoed te behouden. Kerken zijn beeldbepalend, je ziet dat je bijna thuis bent, of hebben een emotionele betekenis voor de gemeenschap zoals bij trouwen en dopen. U heeft niet alleen een nieuwe functie gegeven aan dit kerkje, maar ook nagedacht over duurzaamheid voor nu én voor de komende jaren."

Burgemeester Marianne Besselink, eveneens portefeuillehouder van cultuur en erfgoed, bezocht het kerkje toen het een bouwplaats was. "Wat een stof, maar wat inspirerend te zien hoe werd omgegaan met cultureel erfgoed en historische waarden. Jullie gaven zelf aan dat naast stenen en techniek ook de menselijke waarde - jullie familiegeschiedenis hier - van belang is, en besteedden aandacht aan het monument van vloer tot en met haan. Het kerkje was kerk, later jeugdsoos, disco en nu kunstuitleen. Er is weer leven en een ontmoetingsplek voor kunstenaars, maar ook voor de inwoners die even kunnen binnenlopen."

Sabine Kars en Mas Papo, stadsdichters van Zutphen vertelden over hun hun ervaring met de bevlogen mensen van galerie Kunst of Art. "We hadden zoveel hulp bij het kiezen van een schilderij niet verwacht." Sabine droeg het gedicht voor wat zij met Mas schreef voor deze middag: 'Het bouwjournaal voorbij'. Zij dichtte over 'het punt van binnengaan bereikt', 'het ambacht leeft', 'het bleek niet onmogelijk, het is gedaan' en tot slot: "Zie waar we staan, ervaar, beleef, de kunst is de ontvanger op het lijf geschreven!"

Henk en Joke Hulshof, die in 1987 startten met de eerste expositie in Galerie 1880, werden in het zonnetje gezet met dankwoorden van hun zoons Mike en Rick. Daarna trokken Anne, Marre en Fiene de strik los bij de voordeur van de galerie en luidden de kerkklok.

Alle gasten betraden na het openen van de deuren de nieuwe galerie, die ruim en licht is. Het kerkje is daarvoor flink onder handen genomen. "Vloeren, muren, ramen, alles is aangepakt. In de klokkentoren bleken rotte balken te zitten. Die zijn ook vervangen," wijst Petra Heusschen de restanten aan die worden tentoongesteld. "Dit kerkje is al acht jaar ons eigendom, daarom mochten we binnen een en ander veranderen." Van de eerder donkere (tussen)muur en dito verlaagd plafond is niets meer te zien. De muren zijn wit gemaakt en de ornamenten van het kerkje hersteld. Gezien de reacties was er vooral verbazing en verwondering over het eindresultaat.

De gasten genoten tijdens het rondkijken in de galerie van een hapje, een drankje en een persoonlijke serenade van DJ Blue Flamingo, Ziya Ertekin, die het feest muzikaal inlijstte.