Halle ziet er weer schoner uit

HALLE - Inwoners en burgemeester zijn zeer enthousiast over het resultaat van de Landelijke Opschoondag, die op zaterdag 23 maart ook Halle een stuk schoner maakte. De plaatselijke actie was georganiseerd door de werkgroep Buitengebied Halle.

Een twintigtal enthousiaste aanwezigen zocht zakken vol rommel bij elkaar. Bij deze zwerfafvalruimers liep een aantal kinderen mee en zelfs burgemeester Marianne Besselink, die het voortouw nam en als eerste van start ging. Fanatiek waren ze allemaal, het vuil werd zelfs uit de sloten gevist. Er werden zes routes gelopen en gefietst die in één ochtend tijd maar liefst negentien vuilniszakken opleverde vol plastic, blikjes, flesjes, lege pakjes van sigaretten en vele filters van sigaretten. Daarnaast was er een aantal bijzondere vondsten zoals een halve autobumper, een stuk van een dashboard en een pion. De trotse kinderen kregen een Zwerfafvalruimer-diploma en al het harde werken werd beloond met een kop soep en belegde broodjes. Dit werd heel goed verzorgd door vrijwilligers van SV Halle, financieel mogelijk gemaakt door de gemeente.

Onder de aanwezigen bevonden zich ook mensen die al regelmatig op hun wandel- of fietsroute zwerfafval meenemen. De gemeente stelt hiervoor materialen beschikbaar zoals grijpers, handschoenen, hesjes en vuilniszakken. Wie daaraan mee wil doen kan zich melden bij de gemeente, die ervoor zorgt dat de benodigde spullen beschikbaar komen.


Quintus D1 behoudt voorsprong

HENGELO – Twee teams van Handbalvereniging SV Quintus speelden hun uitwedstrijden op zondag 31 maart in Sportcentrum Triominos in Duiven.

Quintus D1 speelde hun uitwedstrijd tegen HCL/Groessen-Loo D1. Jasmijn van de F met het team mee, waardoor er een wissel was. Vanaf het begin ging 't goed. HCL verdedigde vanaf de middenlijn, waardoor er een grote open ruimte lag tot de cirkel. Quintus zag dat snel en speelde mooi om de tegenstanders heen. Het vrijdag geoefende 1-2tje werd ook een paar keer toegepast. Mies in het doel wist de ballen er goed uit te houden. Jasmijn heeft goed meegespeeld op de hoek! Quintus had meteen een voorsprong en kon die ook zo houden. Eindstand 11-16. Quintus Dames senioren 1 moest uit tegen Duiven DS2. Met een uitgedunde selectie aangevuld met c-meisjes, speelde Quintus haar laatste wedstrijd. De dames bedankten Fleur en Merel, want zonder hen hadden de dames geen team gehad. Uiteindelijk kwam Quintus veel schotkracht tekort en verloor dan ook behoorlijk, uitslag 25-13.


Duizend 'slimme' huizen voor ouderen in de Achterhoek

ACHTERHOEK - Op 3 april start het project 'Leefsamen Achterhoek'. Het is bedoeld om de veiligheid van ouderen te verbeteren. In dit project worden duizend huishoudens met kwetsbare ouderen worden voorzien van inbraakalarm, paniekknop, inactiviteitsmelders en rookmelders. Deze 'slimme sensoren' alarmeren het sociale netwerk van buren, familie en mantelzorgers bij een noodgeval.

Ouderen die langer thuis blijven wonen vormen een kwetsbare groep in de samenleving. Zij lopen onder andere een groter risico om slachtoffer te worden van diefstal en zijn vaker het slachtoffer bij woningbranden. Een uniek project, want het is voor het eerst dat deze werkwijze op grote schaal wordt toegepast in Nederland. De gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk nemen deel aan dit project. Ouderen, die in het buitengebied wonen, ontvangen een brief waarin zij het aanbod krijgen om mee te doen aan dit project. Mensen die zich aanmelden ontvangen kosteloos de sensoren, de installatie en gedurende 12 maanden de alarmeringen. Na die periode kunnen de deelnemers aan het project zelf beslissen of ze de dienstverlening voort willen zetten.
De gemeenten volgen hierbij het voorbeeld van succesvolle proeven die eind 2017 in Winterswijk en in 2018 in Oost Gelre zijn uitgevoerd. De ervaringen in Winterswijk en Oost Gelre zijn zeer positief. De deelnemers voelen zich meer verbonden met hun mantelzorgers, ze voelen zich veilig in hun woning en ervaren de sensoren niet als inbreuk op hun privacy. Deelnemende ouderen uit andere gemeenten geven aan dat ze zich minder eenzaam voelen en beter slapen. De meeste mensen houden na één jaar proefperiode het systeem dan ook in huis. Een 83-jarige Winterswijkse: "Bij mij is een beginnende brand snel ontdekt. Mijn buurman schoot te hulp en heeft erger voorkomen. Zonder die rookmelders had ik het waarschijnlijk niet naverteld."

Snelle hulpverlening
De woningen van de deelnemende senioren zijn uitgerust met sensoren die een noodsituatie registreren. Bij een alarm wordt de sociale omgeving geïnformeerd. Dat kunnen mantelzorgers, familie of buurtbewoners zijn. De lokale meldkamer zorgt voor de opvolging als de sociale omgeving niet reageert. Rookmelders signaleren een beginnende brand, raam- en deurcontacten detecteren een dwaling of een inbraak en bewegingssensoren registreren dat er gedurende een bepaalde tijd geen beweging in de woning is. Dit kan betekenen dat de bewoner gevallen is en buiten bewustzijn is geraakt.

Samenwerkingsverband
De Achterhoekse gemeenten en de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland werken in dit project samen met de vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK) Gelderland, AltijdThuis, Stage.nu en Kruiswerk Achterhoek en Liemers. Naast een Europese LEADER-subsidie hebben AVDD Beveiliging, het RCOAK ouderenfonds en de Rabobank geholpen om dit project mogelijk te maken.