Hanskamp uit Doetinchem finalist Achterhoek Open Innovatieprijs 2019

DOETINCHEM - Het innovatiebedrijf Hanskamp uit Doetinchem is met het CowToilet één van de drie genomineerden voor de Achterhoek Open Innovatieprijs 2019. De Achterhoek Open Innovatieprijs is een landelijke competitie.

Dit jaar waren er 31 inzendingen uit heel Nederland en één uit Duitsland. Iedere ondernemer met een vernieuwend product in de technieksector kon zich inschrijven om kans te maken op de prijs, mits de ondernemer in openheid samenwerkt met één of meer partners. De drie finalisten zijn geselecteerd door de jury bestaand uit voorzitter Wybren Jouwsma van Bronkhorst High-Tech, prof. Henk Volberda van de Erasmus Universiteit en Arnold Stokking van TNO. Drie mensen die respectievelijk het bedrijfsleven, de wetenschap en de publiek-private samenwerking vertegenwoordigen. Hanskamp is als enig Achterhoeks bedrijf geselecteerd voor de Achterhoek Open innovatieprijs 2019.

Hanskamp is geselecteerd met het unieke en innovatieve CowToilet, een automatisch en vrijwillig urineersysteem voor koeien. Op een speciaal krachtvoerstation in het melkveestal wordt het CowToilet geplaatst. Na het eten van haar brok, wordt de koe uitgenodigd om in het toilet te plassen. Op deze manier wordt de urine apart van de mest opgevangen. Dit voorkomt de vorming van ammoniak. Op Europees niveau zijn er plafonds voor ammoniak ingesteld waar veehouders aan moeten voldoen. Een overschot aan ammoniak is een probleem, omdat de grond verzuurt en het kwetsbare natuur aantast. Het CowToilet zou daar een oplossing voor kunnen zijn.

De andere twee finalisten zijn Convergence Industry en Drop2Drink. Convergence Industry uit Enschede heeft een lab-on-a-chip ontwikkeld waarmee DNA kan worden opgevangen in vloeistofdruppels ter grootte van enkele picoliters. Drop2Drink uit Hardenberg heeft met haar partners een waterzuiveringsunit ontwikkeld waarmee op veilige wijze van regenwater drinkwater gemaakt kan worden.

Op 14 maart tijdens de Ondernemersavond in Het Innovatiecentrum in Ulft wordt de prijs uitgereikt aan één van de drie ondernemingen. De finale keuze wordt gemaakt door het publiek in de zaal. De avond is niet openbaar toegankelijk.