Oogst van een uur zwerfafval rapen. Foto: PR
Oogst van een uur zwerfafval rapen. Foto: PR Foto:

Halle ruimt zwerfvuil op

HALLE - Werkgroep buitengebied Halle sluit zich aan bij het initiatief van de organisatie 'Supporter van Schoon': het organiseren van een landelijke opschoondag op zaterdag 23 maart.

Afval hoort niet in de natuur en blijft heel lang aanwezig. Het wordt langzaam of zelfs helemaal niet afgebroken. Niet alleen vindt iedereen het vervelend en lastig, maat ook is het voor (huis)dieren een potentieel gevaar. Het blijft plakken aan hun poten/vacht, ze raken erin verstrikt, ze verwonden zich of eten er zelfs van, met soms zelfs dodelijke gevolgen.
Om het zwerfvuil aan te pakken gaan vele duizenden mensen op 23 maart aan de slag.

De actie in Halle, waaraan ook burgemeester Marianne Besselink meedoet, begint om 9.30 uur in de kantine van S.V. Halle op sportpark 'De Meisterskamp' (Roggestraat 50). Het gaat maar om een halve dag, want de actie duurt tot 12.30 uur, maar die inzet maakt een wereld van verschil. Iedereen kan helpen door zich op te geven via de site van Supporter van schoon. Daar is ook allerlei informatie te vinden over hoe het leefmilieu schoner kan blijven.

De organisatie hoopt dat een dorp, een landschap, een berm zonder zwerfvuil ervoor zorgt, dat mensen zich twee keer bedenken voor ze spullen van zich af gooien.


www.supportervanschoon.nl
www.hallesbelang.nl


Grondeigenaren vragen 110 nieuwe bomen aan voor buitengebied

BRONCKHORST - Grondeigenaren in het buitengebied van de gemeente Bronckhorst hebben in totaal 110 bomen aangevraagd in het kader van de actie '1 boom mot kun'n'. Tot 1 december jongstleden konden zij een gratis boom aanvragen. Ook deze winter nodigden namelijk de initiatiefnemers van Natuur op Bekveld samen met Vereniging Bomenbelang Bronckhorst, de agrarische natuurvereniging 't Onderholt en de gemeente de grondeigenaren in het buitengebied uit om deel te nemen aan deze actie.

Die begon in de winter 2015/2016 en gaat nu dus het vierde seizoen in. Met de 110 bomen die de komende weken geplant worden, levert de actie tot nu toe 438 nieuwe bomen op in het buitengebied. Wethouder Hofman plant op vrijdag 8 maart in het buitengebied van Halle de 'eerste boom' van dit seizoen.

Het initiatief begon enkele jaren geleden in de gemeente Oost Gelre. Het doel is het buitengebied weer te voorzien van een flink aantal landschappelijk beeldbepalende bomen. In de afgelopen decennia zijn door schaalvergroting namelijk veel vrijstaande bomen verloren gegaan. Juist die solitaire bomen zijn waardevol voor het landschap en de dierenwereld. Zo zijn vrijstaande bomen van belang voor (roof)vogels, vlinders, insecten en vleermuizen. Ze dragen bij aan de biologische ongediertebestrijding van de akkers. Ook het vee profiteert en vindt beschutting onder de bomen.

Het idee om aan alle grondeigenaren in het buitengebied te vragen of ze een enkele boom willen planten op een plek waar die kan uitgroeien tot een fors exemplaar, is afkomstig van bioloog Anton Stortelder die aan de universiteit van Wageningen werkt en het agrarisch cultuurlandschap goed kent.

Aan een gratis boom zaten wel enkele voorwaarden vast. Zo wordt van de deelnemers verwacht dat deze goed zorgen voor de bomen zodat ze kunnen uitgroeien tot monumentale exemplaren. De bomen worden niet in bestaande singels of andere beplantingen of verhardingen geplant en mogen ook geen onderdeel vormen van opgelegde herplant. Het soort boom moet in het landschap passen. De eigenaar zorgt onder andere voor voldoende uitrastering en water. En in beweid land moet de boom extra beschermd worden.

De volgende boomsoorten worden geplant: winter- of zomereik, linde, beuk, kastanje, populier, walnoot, zwarte els, berk en vliegden.