'Als kan ik maar één meisje helpen door er over te praten, dan heeft het al zin gehad'

Vervolg van voorpagina

DOETINCHEM/LAAG KEPPEL - Meisjesbesnijdenis brengt grote gezondheidsrisico's met zich mee, die soms zelfs leiden tot de dood. Veel slachtoffers worstelen hun hele leven met lichamelijke, psychische en seksuele problemen. Voorbeelden hiervan zijn extreme (chronische) pijn, hevige bloedingen, infecties, menstruatieklachten, pijn bij seks, onvruchtbaarheid, problemen bij de bevalling, angst en depressie. De kans op klachten is, zowel op korte als lange termijn, groot. Elk jaar lopen 3 miljoen meisjes het risico om besneden te worden. Dat zijn meer dan 8000 meisjes per dag! De meesten van hen zijn tussen de 0 en 15 jaar oud.

"Dit moet stoppen", benadrukt Genet, die zich goed bewust is dat het een moeizaam gevecht wordt om deze traditie uit te bannen. "Maar ook al kan ik maar één meisje helpen door er overal over te praten, dan heeft alles wat ik doe al zin gehad", vindt ze. "Meisjes die in een cultuur opgroeien waar vrouwenbesnijdenis heel normaal wordt gevonden lopen grote risico's en ze kunnen er zelf niets aan doen. En vergis je niet, ook in Nederland lopen meisjes de kans om op deze manier slachtoffer te worden. Vaak gebeurt het als ze in de vakantie naar hun eigen land gaan om familie te bezoeken."

"De V-rede van Genet is op YouTube te vinden en heeft al veel mensen geraakt", vertelt docent Pastoors. "Ook hier op het Metzo College krijgt Genet steun van alle kanten. Voor mij is het een bewijs dat het belangrijk is voor jongeren om te leren debatteren en je mening te geven. Door te leren debatteren leer je luisteren, samenwerken en met respect omgaan met meningen van anderen. Het geeft zelfvertrouwen, dat zie je aan Genet, ook al moet je er wel voor uit je comfortzone komen. Ook dat is een les die iedereen uit het verhaal van Genet kan halen. Ze had ook uit verlegenheid haar mond kunnen houden. Daar heeft ze niet voor gekozen en moet je eens zien welke impact het nu heeft."

De exacte datum van de finale is nog niet bekend. De voorrondes van 'Op weg naar Het Lagerhuis' lopen nog door tot begin maart.


Muziekmiddag Zonnebloem

HUMMELO - zaterdag 16 maart houdt De Zonnebloem afdeling Hummelo-Keppel een muziekmiddag in zaal FF naar Steef in Hummelo. Dan treedt het dameskoor AmaZing op met moderne eigentijdse nummers.

Er kan natuurlijk meegezongen worden. Bezoekers worden ontvangen met koffie met iets lekkers en gedurende de middag worden hapjes en drankjes verzorgd. Tevens wordt een verloting gehouden waarbij mooie prijzen te winnen zijn. De kosten bedragen 7,50 euro per persoon en dienen vooraf of contant aan de zaal te worden voldaan.

Aanmelden en informatie bij mevrouw R.Willemsen (0314-382478) of mevrouw R. Tolhuisen (0314-380606). De Zonnebloem is er voor personen vanaf 18 jaar met een fysieke beperking.