Een schilderij uit de expositie Stad in As. Foto: PR
Een schilderij uit de expositie Stad in As. Foto: PR

Expositie 'Stad in As' bij Stadsmuseum

Het verhaal van een overlevende van de bombardementen op Doetinchem

DOETINCHEM - De eerste expositie in het nieuwe jaar in het Stadsmuseum Doetinchem vertelt het verhaal van een overlevende van de bombardementen op Doetinchem in maart 1945. Van 12 januari tot en met 24 februari is de expositie 'Stad in As' te zien in het Stadsmuseum aan de Burgemeester van Nispenstraat 2.

De expositie De expositie in het Stadsmuseum Doetinchem genaamd Stad in As, vertelt het verhaal van de bombardementen op Doetinchem in maart 1945. Kunstenares Ans van As - Berendsen maakte als elfjarig meisje de bombardementen mee en vertelt nu, bijna 73 jaar later, haar verhaal middels schilderijen. "De werken kunnen aansluitend op andere locaties in bruikleen gegeven worden door het museum", aldus Esther Ruesen, directeur van het museum.

Ans van As – Berendsen (1934) was elf jaar toen Doetinchem gebombardeerd werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. In één week tijd is de stad drie keer gebombardeerd. Veel inwoners zijn hierbij omgekomen en de stad werd onherstelbaar verwoest. Ans is toen haar vriendinnetje verloren. De gebeurtenissen hebben tot een blijvend trauma geleid. In de afgelopen jaren heeft Ans het idee opgevat om haar herinneringen te vertellen middels schilderijen. Een gebeurtenis waar geen woorden voor zijn, heeft een andere uiting gevonden. Iedere morgen is zij naar haar atelier op zolder gegaan om vanuit haar geheugen te schilderen. Op de schilderijen is een klein meisje te zien met een blauwe jurk en rode strik in het haar, dat alleen tussen de puinhopen van de stad loopt. Zij draagt de kleuren van de vlaggen die wapperen voor de bevrijding in de verlaten stad.

Ans heeft de serie schilderijen aan het Stadsmuseum Doetinchem geschonken omdat zij het belangrijk vindt dat het verhaal van de bombardementen nog altijd verteld wordt. Haar persoonlijke verhaal is tevens op film gezet door het Stadsmuseum en is gedurende de tentoonstelling te horen en zien.
Het Stadsmuseum is gevestigd aan de Burgemeester van Nispenstraat 2. Telefoon 0314-335557. Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag 10.00-17.00 uur en zondag 13.00-17.00 uur.


stadsmuseumdoetinchem.nl