Pubquiz RAS-Café over 2018

DOETINCHEM - Het RAS-Café begint op donderdag 10 januari het nieuwe jaar met een Nieuwjaarsborrel met Nieuwsquiz. Deze ontmoetingsplek voor mensen met autisme is zoals elke tweede donderdag van de maand in het sfeervolle kunstcafé van de Gruitpoort in Doetinchem (Hofstraat 2).

Het RondomAutismeSpectrum-Café is bedoeld voor mensen met autisme, normaal tot hoogbegaafd, vanaf 16 jaar. Het gezellig samenzijn heeft als doel nieuwe mensen ontmoeten door middel van gesprekken en activiteiten, informatie uitwisselen, problemen bespreken, gezellig een praatje maken of een spelletje doen. De avond begint met de ontvangst vanaf 19.30 uur door de vrijwilligers van het RAS-Café. Rond 20 uur volgt er zoals gewoonlijk een pubquiz. die deze keer vol zit met vragen over het jaar 2018. Daarna wordt een drankje aangereikt om te toosten op een fijn en plezierig RAS-Café-jaar. Dit drankje (met of zonder alcohol) wordt aangeboden door RondomAutisme, aan begeleiders wordt een bijdrage van 2,50 euro gevraagd. Vervolgens is er nog gelegenheid om te praten, te relaxen of een spelletje te spelen. Tegen 23 uur wordt de avond afgesloten.

Het RAS-Café is een initiatief van RondomAutisme. De entree is gratis, drankjes zijn voor eigen rekening. Begeleiders zijn welkom.


www.rondomautisme.nl


Open repetitieavond Achterhoeks Bachkoor

GROENLO - Het Achterhoeks Bachkoor onder leiding van Astrid Krause heeft op woensdag 16 januari om 20.00 uur een open repetitieavond in de Sint-Vincentiuskapel van de Molenberg in Groenlo. Belangstellenden die graag eens vrijblijvend willen meezingen of luisteren zijn van harte welkom. Bij de ingang van de Molenberg, aan de Ziekenhuisstraat, is iemand aanwezig om de gasten te ontvangen.

Het koor bestaat momenteel uit 38 leden. De leden wonen in de regio Achterhoek en repeteren elke woensdag in Groenlo. Mensen die wat verder weg wonen reizen meestal samen. Geïnteresseerden van alle stemsoorten, maar vooral bassen en tenoren, zijn van harte welkom te komen kennismaken.

Het repertoire van het Achterhoeks Bachkoor bestaat niet alleen uit muziek van Bach, maar is heel gevarieerd. Het koor voert grote bekende werken uit, maar ook minder bekende muziekstukken en liederen van heel diverse componisten, zowel oude muziek als meer recent gecomponeerd werk.


www.achterhoeksbachkoor.nl


Woelige Baren op Hengeloos toneel

HENGELO - De leden van de Hengelose toneelvereniging (HTV) zijn al weer druk aan het repeteren voor de uitvoeringen van aankomende maart. Het blijspel heet 'Op de Woelige Baren' en is geschreven door Carsten Lögering. De voorstellingen zijn op vrijdagavond 8, zaterdagavond 9 en zondagmiddag 10 maart in Ons Huis in Hengelo Gld. Kaarten zijn te reserveren op via de mail: toneelvereniging-htv@outlook.com.


Ernest Shackleton en zuidpool in Kunst- & Filosofiecafé

DOETINCHEM - De 18 Minuten Man is op zondag 20 januari weer bij het Kunst- & Filosofiecafé in Doetinchem. Ditmaal vertelt hij een verhaal over Ernest Shackleton en de zuidpool.

Hoewel de oude Grieken al het bestaan vermoedden van een continent op het zuidelijk halfrond, wordt de zuidpool pas in 1820 ontdekt. Daarmee is dit werelddeel het laatste stuk land dat door mensen in kaart wordt gebracht. Dat is niet voor niets. De zuidpool is een van de meest ruige, moeilijke en afgelegen plekken op aarde. In de 19de eeuw weet men zelfs meer van de maan dan van het zuidpoolgebied en het zal nog tot 2009 duren voordat er meer mensen op de beroemde Beardmore-gletsjer hebben gestaan dan op de maan.
Er zijn dan ook vele doden gevallen tijdens de verschillende pogingen om de zuidpool te bereiken, met als beroemdste voorbeeld de Britse marineofficier Robert Falcon Scott en zijn team in 1912 en als meest recente voorbeeld de Britse luitenant-kolonel Henry Worsley in 2016. Een grote uitzondering is echter de Ierse kapitein in de koopvaardij Ernest Shackleton. Hoewel hij er nooit in is geslaagd de zuidpool te bereiken, is hij een van de weinige poolverkenners onder wiens leiding nooit iemand is overleden. Hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen? Wat maakt dat hij in uiterst barre omstandigheden en ondanks enorme tegenslagen toch zijn bemanning weet te inspireren om optimistisch te blijven?

Het Kunst- & Filosofiecafé is in Wielercafé Parijs is nog ver (Spinbaan 21c). De avond is van 18 tot 20.30 uur, maar vanaf 17.30 uur kan er ook gegeten worden. Wie daaraan meedoet kan zich tot en met vrijdag aanmelden. Entree voor het Kunst- & Filosofiecafé is een vrijwillige bijdrage (ter indicatie: 5 euro) + optioneel 7,50 euro voor de maaltijd.


www.kunstenfilosofiecafe.nl