Toerclub Oldtimer Bromfietsen bijeen tijdens zomerrit. Foto: P:R
Toerclub Oldtimer Bromfietsen bijeen tijdens zomerrit. Foto: P:R

TOB Hengelo gaat Brommers Kiek'n in Holten

HENGELO - Toerclub Oldtimer Bromfietsen ging alweer voor de negentiende keer op rij de zomerrit rijden. De 'bromnozems' troffen elkaar bij het nieuwe TOP-plein aan de Kwekerij 19 in Hengelo waar Willie en Mini weer voor koffie en cake gezorgd hadden. Tegen 10.00 uur werden de brommers gestart.

Met vlagen blauw van de rook, de geur van de uitlaatgassen, het geluid en de helmen op vertrokken 48 mannen en vrouwen voor een mooie toerrit. Nog nooit was de groep zo groot.

Bromfietsen uit de jaren '30, '50 en '60

Het Bromfietsmuseum 'de Borkeld' in Holten stond gepland voor de stop onderweg. Hier genoten ze ook van de lunch, prima verzorgd door de familie van Lindenberg. In het bromfietsmuseum bevindt zich een uitzonderlijke collectie aan bromfietsen uit de jaren '50, '60 en zelfs uit de jaren '30 en alleen maar Nederlandse brommers. De rondleiding werd gedaan door de heer Jacob van Lindenberg, tevens eigenaar van het museum.

Tegen 15.00 uur werden de brommertjes weer aangetrapt om de rit richting Hengelo te vervolgen. Met prachtig weer, lekker zonnetje ging de rit over B-weggetjes door de prachtige natuur en zo werd het ook deze keer weer een TOB-dag. De organisatie Willie, Jan en Tonny bedankt, alles was TOB geregeld.

Allemaal een hele fijne zomer gewenst en tot de herfstrit op zondag 29 september.


Prachtige dagtocht met de UVV naar de Alblasserwaard

HENGELO - Op woensdag 26 juni vertrok de UVV met stralend weer om een dagtocht van heel wat kilometers naar de Alblasserwaard in Zuid Holland te maken.

Via Doetinchem, langs nieuwe industrieterreinen en dan langs de Veluwe met prachtig groene bossen. In de Betuwe aangekomen weer een totaal ander landschap met boomgaarden, kwekerijen en de grote sluizen bij Tiel om daarna het Groene Hart binnen te rijden, veel water en weilanden met koeien, en boeren die aan het hooien zijn. Langs Sliedrecht naar Kinderdijk waar een vrolijke accordeonist het gezelschap al opwacht.
Na genoten te hebben van een heerlijke lunch kwam een gids in de bus om tijdens een rondrit door de Alblasserwaard heel veel te vertellen. De Alblasserwaard is omsloten door rivieren. De vele verschillende molens waarvan de meeste goed onderhouden zijn en nog functioneren, hadden tot doel al het water op peil te houden. Het water was en is nog steeds een bedreiging. Vroeger waren er veel scheepswerven vooral voor baggerschepen, nu zijn er nog enkele werven voor luxe plezierjachten.
Een rijke geschiedenis heeft deze streek, prachtige oude boerderijen met een kamelenrug als dak, mooie kerken met hier en daar ooievaarsnesten en schitterende landhuizen. De dorpen liggen als lintbebouwing langs het water, met vernieuwde opgehoogde dijken. Op de veengronden waar gras het beste gewas is, uitgestrekte weilanden met koeien.
Weer terug in Kinderdijk heerlijk op het terras, een verfrissing met iets lekkers en daarna uitgezwaaid en in de bus, weer op weg naar huis. Onderweg druk op de snelwegen, maar de chauffeur bracht het gezelschap na een zeer geslaagde dagtocht weer veilig in Hengelo.