Achterkamertjespolitiek…

BRONKHORST - Een woord om van te rillen, vind ik en het heeft niets met democratie te maken, doch is mijns insziens helaas kenmerkend voor de gemeente Bronckhorst. Een raadscommissielid komt in de greep van een 'Integriteit Professor', voorheen werkzaam bij de Vrije Universiteit, welke opdrachten voor gemeenten verricht, met name integriteitonderzoeken. Kosten per gemeente, vele tienduizenden euro's. Helemaal van de gekke is het feit dat deze onderzoeker zijn werk ook nog eens juridisch afdekt door nota bene de Landsadvocaat Pels - Rijcken & Droogleever - Fortuyn. Het grootste advocatenkantoor van ons land en… voor rekening van de opdrachtgever, in dit geval de gemeente Bronckhorst, 600 euro per uur? Gekker kan het niet worden. Vergeet niet… identieke aanpak in ook Barneveld, Nieuwegein en Westland. In deze laatste gemeente kon de burgemeester vertrekken. En hier..?

Een burgemeester, zo groen als gras, die wil 'scoren' en daar zie ik een reeks van fouten ontstaan. Uiteraard zijn hier ook nog zogenaamde opdrachtgevers, welke voor het commissielid Stapelbroek uit Vierakker een 'Motie van Treurnis' in de gemeenteraad hebben gebracht. De CDA en PvdA hadden hier een hoofdrol in negatieve zin. Betrokkene was reeds voor de muur geplaatst en kon vertrekken. Fractievoorzitter Blaauw van GBB had ook een kenmerkende dubbelrol, want Stapelbroek is een bestuurlijk adviseur geweest met een geestelijk en ook politiek niveau, waar Blaauw niet aan kon tippen. Kwam hem het goed uit dat Stapelbroek 'moest' vertrekken? Inderdaad kom je dan in de achterkamertjes terecht. Stapelbroek ging naar de rechtbank en de nota bene meervoudige kamer van drie rechters) gaf hem grotendeels gelijk.

De kranten stonden vol en de zogenaamde 'Tips van de rechtbank', waar de burgemeester uitvoerig over refereerde, blijven deze mevrouw nog wel vele jaren achtervolgen. Een rechtbank geeft geen tips, doch een oordeel, een vonnis. Het was allemaal net voor afgelopen Kerst en een hoger beroepstermijn zou 19 maart 2019 verstrijken.

De burgemeester en ook de inmiddels wethouder Blaauw kregen van mij een advies nog voor afgelopen Kerst op maandag 24 december 2018 Stapelbroek een spoedbezoek te brengen met enerzijds een excuus en volledig openbaar eerherstel en anderzijds een financiële compensatie naar Stapelbroek, bedolven door advocatenrekeningen.

Dat is niet geschied, want er zou nog een hoger beroep mogelijk zijn. Wel de gemeentelijke Nieuwssite volschrijven mevrouw de burgemeester? Het is werkelijk te gek voor woorden.

In april 2019 is men druk in de achterkamertjes, het zogenaamde Presidiumoverleg en daar mag de burger niets van weten! We zouden het bijna hebben over een raadsvergadering in het openbaar en een tweede raadsvergadering in de achterkamertjes. Waar wie weet beslissingen worden genomen? Het lijkt me verstandig dat de burgemeester en de heer Blaauw er goed aan doen nog voor de raadsvergadering van april 2019 de heer en mevrouw Stapelbroek met een grote bos bloemen en een cheque een bezoek te brengen. Neem vooral uw ambtsketen mee mevrouw, want dat mag wel met een foto in de krant.

Laten we deze 'Motie van Treurnis' snel vergeten en er maar een 'Motie van Vreugde' van maken. Het zou geen gek idee zijn dat ook de fractievoorzitters van CDA en PvdA zich hierbij zouden aansluiten. Kortom… oplossen en stop met die ondemocratische achterkamertjespolitiek.


Paul Kok
Molenstraat 1, Bronkhorst