Johan van Aken (links) en Henk van den Brink namen het initiatief voor de komst van een voetbalkooi met kunstgras op sportpark Het Elderink. Foto: Luuk Stam
Johan van Aken (links) en Henk van den Brink namen het initiatief voor de komst van een voetbalkooi met kunstgras op sportpark Het Elderink. Foto: Luuk Stam

Pannaveld is de nieuwe trots van Pax

Voetbalkooi biedt nieuwe trainingsfaciliteit voor de jeugd

Door Luuk Stam

HENGELO - Hartstikke blij zijn ze ermee. "Dit is een aanwinst voor heel Bronckhorst", stelt Johan van Aken van de stichting Beheer Sportpark Het Elderink. Op de thuisbasis van de Hengelose voetbalvereniging Pax is een voetbalkooi met een kunstgrasveld van 35 meter lang en 24 meter breed gerealiseerd.

Het door boarding en hekken omsloten veld heeft aan beide korte zijden een groot doel en aan de lange zijden twee minidoeltjes. Hierdoor is het geheel ook te verdelen in twee kleinere veldjes. De voetbalkooi is vooralsnog niet openbaar toegankelijk en enkel bedoeld voor de leden van Pax. In eerste instantie zullen alleen de pupillen hier trainen, met ingang van maandag 1 april.
Voor initiatiefnemers Johan van Aken en Henk van den Brink is de ingebruikname de kroon op hun werk. Ruim twee jaar lang hebben zij zich ingezet voor de komst van dit veld. "Het spelen met boarding is een heel goede manier om de jeugd op technisch en tactisch vlak te trainen", verklaart Van den Brink. "Wij zijn ervan overtuigd dat spelers hierdoor een hoger niveau zullen halen."
Zowel Van Aken als Van den Brink maken deel uit van de beheerstichting, die vanaf het moment dat de gemeente Bronckhorst in 2013 de sportvelden privatiseerde eigenaar is van Het Elderink. De stichting beheert de bij de privatisering van de gemeente ontvangen afkoopsom, verhuurt het terrein aan Pax en verzorgt onder meer het onderhoud van de velden.
De plannen voor een pannaveld ontstonden al begin 2017. Toen werd binnen de beheerstichting de 'commissie voetbalkooi' opgericht. Eerste elftalspeler en architect Derk Stortelder verzorgde het tekenwerk. Daarnaast riep de stichting de hulp in van een extern adviseur. "Want wij hadden de kennis niet", verklaart Van den Brink.
Zo heeft het kunstgras na het inwinnen van deskundig advies een mengsel van kurkkorrels met fijn zand gekregen. De initiatiefnemers hebben bewust niet gekozen voor de aan discussie onderhevige rubberkorrels. Die zouden kankerverwekkende stoffen bevatten en slecht zijn voor het milieu. "Situaties waarin ouders niet willen dat kinderen op dit veld voetballen, willen wij sowieso voorkomen", aldus Van Aken.
Eind vorige zomer gaf de gemeente Bronckhorst de vergunning voor de aanleg van het veld af. Nadat de bomen tussen het hoofdveld en de voormalige jeu-de-boules-baan waren gekapt, liep het werk door het slechte weer en de kou de nodige vertraging op. "Voor het leggen van kunstgras moet het boven de 10 graden zijn", legt Van Aken uit. "En het gras en de ondergrond moeten droog zijn om goed te kunnen lijmen."
Nu het geheel klaar is, stromen de enthousiaste reacties binnen. Ook afgevaardigden van clubs uit de regio zijn onder de indruk. "Veel clubs hebben al zo'n veld, maar die zijn vaak kleiner", vertelt Van den Brink. "Daar hebben ze dan achteraf vaak spijt van. Ook omdat een kleiner veld in verhouding duurder is. Wij hebben de beschikbare ruimte maximaal benut."
Van den Brink benadrukt dat de aanleg van het pannaveld geen contributieverhoging tot gevolg zal hebben. Het doel is om de investering grotendeels terug te verdienen door sponsoring op de nu nog witte boarding. Sponsoren kunnen voor 100 euro per jaar per strekkende meter reclameruimte kopen voor een periode van vijf jaar. Ook particulieren of teams kunnen sponsor worden.
Het pannaveld is niet de enige vernieuwing op sportpark Het Elderink. Ook de entree is vernieuwd en achter de tribune is een nieuwe berging in aanbouw. Op zondag 5 mei zal rondom de thuiswedstrijd van Pax 1 tegen VV Gendringen de officiƫle opening van het vernieuwde sportterrein plaatsvinden.