Nicolas Musset en Koen Hermans (rechts). Foto: Guido Pelgrim
Nicolas Musset en Koen Hermans (rechts). Foto: Guido Pelgrim

Koen Hermans gaat zich weer
meten met de wereldtop

Hengeloër behoort tot de favorieten

HENGELO - Het Grand Prix-seizoen gaat voor de zijspancrossers weer beginnen. Zondag 7 april staat de eerste race om het wereldkampioenschap in het Belgische Lommel op het programma. Koen Hermans is er helemaal klaar voor. Hij behoort tot de zes favorieten die zullen strijden om de wereldtitel.

Vorig jaar eindigde de 22-jarige Hengeloër als tweede en daarom crosst Team Hermans-Musset dit jaar met nummer 2 op de plaat over de Europese circuits. In 2017 klasseerde hij zich nog als vijfde in het eindklassement dus boekte hij flinke progressie en behoort hij tot de favorieten. Toch betekent dat niet automatisch dat hij nu 'zomaar even' wereldkampioen zal worden: "Dat is van veel factoren afhankelijk. Dat merkten we tijdens de ONK-wedstrijden in Lochem en Varsseveld. Door een achterblijver of motorpech kun je zomaar stil komen te staan en punten verliezen. Maar dat kan iedereen overkomen. Vorig jaar vielen Bax en Willemsen al vroeg in het seizoen weg uit het klassement en ging het tussen de Belg Vanluchene en mij. Daarin was hij net iets constanter. Als tweede eindigen is natuurlijk al een fantastische prestatie en het liefst wil ik dit jaar die stap naar de eerste plaats maken. Daarvoor hebben we stappen gezet om het allemaal nog wat professioneler aan te pakken. Maar tijdens de wedstrijden moeten we het zelf doen. De samenwerking met Nicolas is prima en zijn ervaring op de harde banen komt goed van pas."

Hermans en Musset rijden ook dit jaar weer op een WSP-Zabel met Reiger-vering. Het team bestaat uit dezelfde mensen, alleen gaat er nu een extra monteur mee speciaal voor de motorblokken. De concurrentie bestaat waarschijnlijk vooral uit de teams van Vanluchene, Bax, Willemsen, Giraud en Veldman. In 2018 wisten Hermans-Musset tweemaal een Grand Prix te winnen. "Ik hoop regelmatig een podiumplaats te pakken en meer wedstrijden te winnen. Belangrijk is constant te presteren en steeds punten te pakken. Na de ONK-races weet ik in elk geval dat het met de snelheid van onze zijspan wel goed zit. Maar om wereldkampioen te worden moet alles meezitten. Iedereen begint met nul punten dus heeft gelijke kansen. Ik ga in elk geval mijn stinkende best doen om de eerste Hengelose wereldkampioen te worden," aldus zijspancrosser Koen Hermans.

De GP-kalender in 2019:
7 april Lommel, België; 14 april Talavera, Spanje; 22 april Oldebroek, Nederland; 12 mei Kramolin, Tsjechië; 19 mei Kiev, Oekraïne; 2 juni Plomion, Frankrijk; 9 juni Kivioli, Estland; 7 juli Markelo, Nederland; 14 juli Strassbessenbach, Duitsland; 28 juli Stelpe, Letland; 25 augustus Roggenburg, Zwitserland; 1 september Gooik, België; 8 september Gueugnon, Frankrijk; 15 september Rudersberg, Duitsland.