Windmolens op het Zand: waar of niet waar?

BRONCKHORST - De discussie over de energietransitie, ofwel Bronckhorst energie- neutraal in 2030 (een doelstelling die al is aangenomen in de vorige raadsperiode) gaat net als overal met veel emoties gepaard. Sinds kort ligt er een routekaart die aangeeft hoe het beoogde doel bereikt kan worden. Anders gezegd: de weg is geschetst en duidelijk is gemaakt aan welk soort maatregelen we kunnen denken. Het is goed te bedenken dat het meeste gehaald wordt uit het isoleren van onze woningen ofwel minder energiegebruik. Dan hebben we het naar schatting al over 40% van de opgave. Nu blijkt dat veel inwoners al allerlei beelden hebben van windmolens die bij hen om de hoek gaan komen. De meeste van die beelden kloppen echter niet. Gaat er dan niets gebeuren? Ja zeker, de doelstelling energieneutraal in 2030 wordt in de raad en samenleving immers breed gedragen. En het moge duidelijk zijn dat de te nemen maatregelen invloed zullen hebben op ons coulisselandschap. Dat is vervelend, maar als we niets doen leveren we geen enkele bijdrage aan het tegengaan van de klimaatverandering.

In de discussie is het wenselijk om feiten en vermoedens van elkaar te scheiden. Een goed voorbeeld hiervan is dat veel bewoners rond het Zand bezorgd zijn dat in hun omgeving windmolens komen. Dit is gebaseerd op een kaartje dat aangeeft waar bewoners tijdens de energie-rally's van afgelopen najaar stickertjes hebben geplakt, met mogelijke locaties voor windmolens en zonne-akkers. Dit kaartje heeft echter geen enkele status. De zorg van de mensen aan het Zand is ongegrond, omdat met de natuurwaarden daar überhaupt geen windmolens geplaatst mogen worden. En dat willen we ook niet. Voor een zuivere discussie is dit soort misverstand vervelend. Het geeft aan hoe belangrijk glasheldere communicatie door de gemeente is: daar ligt een belangrijke verantwoordelijkheid van de overheid. TEn als mensen het verkeerd begrijpen, gaan wij er voorlopig van uit dat de boodschap niet goed is overgekomen, maar tegelijkertijd vragen we wel van onze inwoners om stukken goed te lezen en feiten te scheiden van vermoedens, met alle emoties die daar bij horen.

De discussie begint feitelijk pas na het raadsbesluit donderdag 28 maart en er zal veel overlegd gepraat, gediscussieerd worden om te bepalen wat waar, met draagvlak onder de inwoners, gerealiseerd kan worden.


Herman van Rooijen
Fractievoorzitter GroenLinks Bronckhorst


Zang – en ontmoetingsdienst Achterhoek

ZELHEM - Zondagavond 7 april is er in Zelhem een zang- en ontmoetingsdienst georganiseerd door Stichting de Opdracht. Dit is in Cultureel Centrum De Brink, Stationsplein 12 (ingang zaal via parkeerplaats achterzijde, Industrieweg). In deze samenkomst, die om 19.30 uur begint, hoopt Gijsbert Tomassen uit Ermelo voor te gaan. Het Chr. Koor Ontmoeting uit Apeldoorn zal meewerken aan deze dienst. De toegang is vrij, wel is er een collecte. Na afloop is er koffie. Voor meer info, bel 0314-622878 of kijk op www.stichtingdeopdracht.nl.