Coert Boschloo is geconcentreerd aan het werk om een mooi gerecht te bereiden in de Skills Heroes mbo vak-wedstrijd. Foto: Stefan Castrop
Coert Boschloo is geconcentreerd aan het werk om een mooi gerecht te bereiden in de Skills Heroes mbo vak-wedstrijd. Foto: Stefan Castrop

Coert Boschloo brons bij
vak-wedstrijden Skills Heroes

STEENDEREN – Het is Coert Boschloo uit Steenderen gelukt om op het podium te eindigen van de Skills Heroes vak-wedstrijden voor mbo'ers in de RAI in Amsterdam, woensdag 20 t/m vrijdag 22 maart. Hij behaalde de bronzen medaille in de categorie kok.

Door Liesbeth Spaansen

De in december 21 geworden Coert Boschloo was als kleine jongen al gefascineerd door eten en dan vooral het bereiden daarvan. Na het Ulenhofcollege 't Beeckland in Vorden ging hij daarom met veel plezier naar de opleiding zelfstandig werkend kok, niveau 3 van het Graafschap College in Doetinchem. Hij liep stage bij Den Bremer in Toldijk, het Wapen van Bronkhorst en het Olde Schop in Giesbeek.
"Ik wil steeds beter gaan koken en zoek daarom opvolgend restaurants waar op een hoger niveau wordt gekookt," vertelt Coert enthousiast. "Dat betekent wel dat ik in de weekenden 's avonds aan het werk ben, maar dat heb ik er zeker voor over."
Na het behalen van zijn diploma zelfstandig werkend kok, niveau 3, stoomde hij door naar de opleiding gespecialiseerd kok, niveau 4. "Ik kook nu bij Restaurant Rijnzicht in Doornenburg, dat één Michelinster voert. In september ga ik dan als tweedejaars leerling naar twee Michelinsterrenrestaurant De Lindenhof in Giethoorn. Daar heb ik een goed gevoel bij en veel zin in." Het is tevens het laatste jaar op het Graafschap College, dan is hij klaar met studie. En dan? "Misschien ga ik naar het buitenland," lacht Coert.

Koken is Coerts passie en dat laat hij zien door zich steeds weer te selecteren voor kookwedstrijden. Hij behaalde in 2018 de eerste plaats als Kok niveau 3 tijdens de jaarlijks gehouden Horeca Talentendag in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Zijn school, het Graafschap College Doetinchem nam het toen op tegen leerlingen van de horeca opleidingen ROC Aventus, ROC Nijmegen, Rijn IJssel vakschool Wageningen en het ROC van Twente.

Dit jaar selecteerde Coert Boschloo zich na voorrondes als finalist voor de mbo vak-wedstrijd Skills Heroes en nam hij het namens het Graafschap College in de Rai in Amsterdam op tegen zeven andere geselecteerde getalenteerde koks. Op de woensdag, donderdag en vrijdag openden zij om 9.00 uur een black box met de ingrediënten waarmee zij aan de slag moesten gaan. "Wij werden beoordeeld op de bereiding van de gerechten en de smaak daarvan, maar ook keek de jury naar de presentatie van het gerecht, welke liefst verschillende technieken we gebruikten en de manier van werken. We moesten ook de werkplek schoon en opgeruimd houden."
Coert vond zelf dat hij zich minder had voorbereid, maar heeft veel steun gehad aan zijn leraar Stefan Castrop. "Het is druk met werk, school en voorbereidingen voor het nieuw stagejaar. Ik had al gezegd dat ik in ieder geval volop ging genieten van de wedstrijd en de ervaring meeneem. Ik vond het geweldig dat ik dan toch als derde geëindigd ben en met Jeroen van de Steeg van het ROC Twente en winnaar Jasper Panis van het ROC Amsterdam op het grote podium mocht staan."

Veel rust heeft hij overigens niet, want hij staat op 8 april samen met Bouwe Dijk en Mees Sticker als team van het Graafschap college in de finale van de wedstrijd Talent van de Toekomst, gehouden bij het Miele Experience Center in Vianen. "We gaan weer voor het plezier in samen koken," lacht Coert Bosschloo.