Directie en grondleggers van Staja en de jubilaris. Foto: mevrouw Stapelbroek Jansen
Directie en grondleggers van Staja en de jubilaris. Foto: mevrouw Stapelbroek Jansen

Veertigjarig jubileum bij Staja Wapening

HENGELO - Begin maart was het 40 jaar geleden dat Ben Stapelbroek zijn werkzame carrière begon bij, toen nog, Stapelbroek en Jansen Vof. Ben had zojuist zijn militaire dienstplicht vervuld en kon mooi bij zijn ouderhuis aan de Schooltinkweg bij S&J aan de slag.

Ben was de eerste medewerker en heeft zeker in de beginjaren aan allerlei klussen meegewerkt. Van kleine constructiewerken, stalen mallen, onderdelen voor landbouwmachines en wapeningskorven voor de agrarische sector. Later heeft Ben zich helemaal toegelegd op het lassen van wapeningsconstructies voor allerlei toepassingen zoals woningbouw, utiliteitsbouw, weg en waterbouw en uiteraard de agrarische sector.
De kantine en zijn werkplek waren mooi versierd, toen Ben op 1 maart op zijn werk verscheen. Er was koffie met gebak geregeld en zoals men dat in de Achterhoek gewend is, 's avonds een biertje of fris. Personeel en directie wensen Ben nog een aantal productieve jaren toe voordat de tijd komt dat hij met pensioen mag gaan.


Over Ooievaars en een natuurquiz

HENGELO – Seniorenvereniging S.H.S. hield woensdagmiddag 20 maart een bijeenkomst bij Jansen & Jansen in Hengelo over ooievaars met medewerking van de heer Henk Hietbrink uit Epse. De voorzitter de heer Arnold Grotenhuijs opende de middag door iedereen welkom te heten. Henk Hietbrink is beheerder geweest van ooievaarsdorp Het Zand in Gorssel en vertelde in Achterhoeks dialect over het leven van de ooievaars. In zijn verhaal vertelde hij hoe het kwam dat jaren geleden de ooievaar in Nederland was uitgestorven en hoe men door ooievaarsdorpen en buitenstations weer ooievaars naar Nederland kregen. In 1969 werd door de vogelbescherming 28 ooievaars uit het buitenland gehaald en overgebracht naar Het Liesvelt in Groot-Ammers. Van daaruit werden er meerdere ooievaarsdorpen opgezet zoals Het Zand in Gorssel. Hietbrink vertelde over het broeden, het maken van nesten, wat eet een ooievaar, echt niet alleen maar kikkers, en hoe blijven de jongen hoog in het nest koel als de zon hoog aan de hemel staat? De leden van S.H.S. hebben ademloos geluisterd naar alle verhalen van Henk Hietbrink.

Na de pauze was het tijd voor een natuurquiz en werden drie rondes bingo gespeeld.
De volgende bijeenkomst van S.H.S. is op 17 april 2019 met medewerking van Harmonicaclub De Trekkebuuls.