Burgemeester Marianne Besselink feliciteert Johan Norde met zijn Koninklijke Onderscheiding. Zijn vrouw Anja krijgt bloemen. Foto: Liesbeth Spaansen
Burgemeester Marianne Besselink feliciteert Johan Norde met zijn Koninklijke Onderscheiding. Zijn vrouw Anja krijgt bloemen. Foto: Liesbeth Spaansen

Afscheid brandweervrijwilliger Johan Norde krijgt koninklijk tintje

Diploma's, jubilarissen en afscheidnemers brandweerpost Hengelo

Door Liesbeth Spaansen

HENGELO - Brandweervrijwilliger Johan Norde dacht tijdens de nieuwjaarsreceptie van brandweerpost Hengelo op zaterdagavond 2 maart gewoon afscheid te nemen en dan gezellig na te praten over zijn dertigjarige carrière. Het liep anders; de woorden van burgemeester Marianne Besselink maakten indruk: "Het heeft zijne majesteit behaagd jou te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau."

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van voluit: Brandweer gebied IJsselstreek/post Hengelo, gehouden in Zaal Jansen & Jansen in Hengelo waren de actieve leden en oud-leden van deze post en hun partners uitgenodigd evenals burgemeester Marianne Besselink en de teamleider Incidentbestrijding IJsselstreek Wencke Peppelman.

Jeroen Harmsen opende de avond met een welkom aan iedereen, waarna hij de microfoon overhandigde aan Wencke Peppelman. Zij verwelkomde eveneens de nieuwe leden Kevin Brummelman, Robin Vernig en Tom Harmsen. Wencke wilde graag een verhaal vertellen. "Ik ben geboren en getogen in Zelhem en mijn vader was bij de brandweer. Als hij een uitruk had, mocht ik altijd thuis de pieper vasthouden en meeluisteren. Ik ontwikkelde zo het besef dat er risico's zaten aan het brandweervrijwilliger zijn en hing aan mijn vaders been om te voorkomen dat hij op pad ging om hulp te bieden. Maar hij ging. Nu dertig jaar later ben ik ook bij de brandweer en laat nu mijn zoontje thuis achter. Ook hij wil niet dat ik ga, maar ik ga toch. Vanavond ben ik onder mensen die dat begrijpen. Wij willen mensen helpen die hulp nodig hebben en ik dank alle partners en kinderen dat wij gebruik van deze vrijwilligers mogen maken."

Burgemeester Besselink valt meteen met de deur in huis over de financiële problemen in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). "We gaan ervoor zorgen dat we alles onder controle krijgen, dat we branden kunnen blussen en hulp verlenen. Maar het is belangrijk dat we er de schouders onder gaan zetten en met elkaar in gesprek te blijven over hoe we dat gaan doen. Ik heb er vertrouwen in, veiligheid is ons veel waard." Ze benadrukte hoe belangrijk het werk is van de brandweervrijwilligers. "Jullie zijn van zo groot belang. Dank dat jullie huis en haard verlaten om hulp te verlenen."

Wencke Peppelman riep vervolgens vrijwilligers naar voren die hun diploma's aangereikt kregen van burgemeester Besselink. Jeroen Harmsen ontving zijn diploma Bevelvoerder en Jente Mooij en Jurjen Kohler hun diploma Manschap A. Niet aanwezig maar wel Manschap A is Martijn Berenschot.


Lees verder op pagina 3

Vervolg van voorpagina

Brandweerpost Hengelo: huldigingen en een lintje

Postcommandant Frans Meulenbelt huldigde drie vrijwilligers met een overzicht uit hun brandweercarrière. Genoemd werd Alwies Hermans die 12,5 jaar bij de vrijwillige brandweer is. Naar voren mocht komen Hans Lubbers, voor zijn dertigjarig jubileum. Hij kreeg van de burgemeester zijn oorkonde overhandigd en de medaille van Brandweer Nederland opgespeld. De bloemen waren voor zijn vrouw Marga.
Johan Norde werd gehuldigd voor dertig jaar lidmaatschap, maar kreeg eveneens de aandacht vanwege het feit dat hij nu ook afscheid nam. Daarbij hoorde niet alleen de oorkonde en opgespelde medaille, maar ook een cadeaubon. Zijn vrouw Anja kreeg bloemen.
Tot slot nam het korps met bloemen afscheid van volontair Arno Fielt.

Toch was het nog geen tijd om aan het feest te beginnen. Johan en Anja Norde mochten weer naar voren komen. Burgemeester Besselink sprak Johan nogmaals toe met lovende woorden, maar mocht ook in haar rol als vertegenwoordiger van het Rijk hem een tweede oorkonde overhandigen. "Het heeft zijne majesteit behaagd jou te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en bij deze Koninklijke Onderscheiding hoort ook een medaille." Ze speldde deze keurig naast de jubileummedaille op het revers.

Na applaus en felicitaties mochten de uniformen worden verruild voor feestelijke kleding en was het tijd voor ontspanning en gezelligheid.

Postcommandant Frans Meulenbelt, burgemeester Marianne Besselink en jubilarissen Johan Norde en Hans Lubbers. Foto: Liesbeth Spaansen