Jeffrey Herlings signeerde woensdagmiddag in Hengelo twee replica’s van de KTM-motor waarop hij in 2018 de wereldtitel in de MXGP behaalde. Foto: Arne Ridderhof
Jeffrey Herlings signeerde woensdagmiddag in Hengelo twee replica’s van de KTM-motor waarop hij in 2018 de wereldtitel in de MXGP behaalde. Foto: Arne Ridderhof

Crosskampioen Jeffrey Herlings duikt op in Hengelo

Brabander signeert motoren bij autobedrijf Ridderhof

Door Luuk Stam

HENGELO - Wie op woensdag 27 februari aan het eind van de middag over de Kruisbergseweg bij Hengelo reed, kon zomaar een glimp opvangen van wereldkampioen motorcross Jeffrey Herlings (24). Voor het pand van autobedrijf Ridderhof signeerde hij twee crossmotoren met daarop zijn eigen nummer 84. Daarnaast nam hij uitgebreid de tijd om met toegesnelde fans op de foto te gaan en ook hen te voorzien van een handtekening.

Herlings pakte in 2018 de wereldtitel in de MXGP, de koningsklasse van de motorcross. Motorfabrikant KTM bracht ter ere daarvan wereldwijd 300 replica-motoren uit, compleet met onder meer een speciale uitlaat, kroonplaatjes en stickers. Van die 300 zouden er maar enkele naar Nederland komen. Toch wisten Ad Ridderhof en zijn zoons Arne en Frank er afgelopen week twee op de kop te tikken.
De crossgekke mannen waren dolblij met deze aanwinsten, maar het kon wellicht nog mooier. Via een klant waarvan de broers Ridderhof wisten dat hij Herlings goed kende, vroegen zij of het niet mogelijk was dat 's werelds beste motorcrosser die motoren in Hengelo kwam signeren. "Natuurlijk niet met het idee dat hij direct hier zou staan, maar het bleek helemaal niet zo'n probleem te zijn", vertelt Arne Ridderhof.
De crosskampioen zit momenteel met zijn voet in het gips nadat hij tijdens een trainingskamp in Spanje een breuk opliep. Daardoor is hij niet in Argentinië voor de opening van het MXGP-seizoen van 2019, maar gewoon in Nederland. "Hij was woensdag toevallig in de buurt en kwam graag even bij ons langs", klinkt het. "Uiteindelijk is hij hier meer dan een uur geweest, echt heel leuk!"
Het leverde de nodige bekijks op. Ook enkele passanten parkeerden hun auto even of stapten van de fiets om een kijkje te nemen. "Kinderen die van school kwamen, scheurden spontaan een stuk papier uit één van hun schriften en vroegen om een handtekening", vertelt Ridderhof. "En Jeffrey nam voor iedereen alle tijd. Heel normaal, heel relax."
De motoren hebben een plekje in het kantoor gekregen. Daar zullen ze waarschijnlijk ook blijven staan, want ermee rijden, dat is niet de insteek van de mannen. "Als je er benzine in doet, dan start 'ie absoluut, maar het is gewoon mooi om zo'n ding te hebben", aldus de crossliefhebbers. "Voor Jeffrey was dit de eerste wereldtitel in de MXGP. Hij is de eerste Nederlander die dit ooit gepresteerd heeft. En die jongen is pas 24, die gaat nog heel vaak wereldkampioen worden."