De aftrap werd gedaan door juf Marloes. Zij knipte heel officieel het lintje door, waarmee de kast in gebruik werd genomen. Foto: Kristy Koster
De aftrap werd gedaan door juf Marloes. Zij knipte heel officieel het lintje door, waarmee de kast in gebruik werd genomen. Foto: Kristy Koster

Zwerfboekenkast staat nu ook op de St. Bernardusschool

KEIJENBORG - Vrijdag 22 februari was een spannende dag voor de kinderen van de St. Bernardusschool in Keijenborg. Die dag stond naast Carnaval in het teken van de grote opening van de Kinderzwerfboekenkast. De kinderen worden door de school betrokken bij deze kast, want laten we eerlijk zijn: lezen is leuk!

Wat is een Kinderzwerfboekenkast nou precies? Zwerfboeken zijn van alle kinderen! Je neemt het boek mee naar huis en als je het uit hebt, laat je het weer verder zwerven. Je vindt ze op school, in de wachtkamer, op de kinderboerderij, in de trein, in een KinderzwerfboekStation of…

Zwerfboeken zijn te herkennen aan de sticker op de kaft. Op die sticker staat: 'Neem me mee!' Je mag het gratis mee naar huis nemen en lezen. Als je het uit hebt, laat het dan weer zwerven. Dan kan een ander kind het ook lezen. Op de binnenkant van de kaft zit ook een sticker. Op deze sticker staat vaak een zwerfcode… Met die code kun je de zwerftocht van het boek volgen. Steeds als deze code ingevuld wordt op deze website, krijg je een mailtje en weet je waar het boek is. Wist je dat sommige boeken zijn gaan zwerven in Utrecht en nu al in Leeuwarden zijn? En hoe gaaf zou het niet zijn als een boek met je mee gaat op vakantie? Dan komt het misschien wel in het buitenland terecht.

De kinderen werden er volop bij betrokken. De aftrap werd gedaan door juf Marloes. Zij knipte heel officieel het lintje door, waarmee de kast in gebruik werd genomen.

En dan is daar ineens Igor Krulsnor. Igor weet alles van boeken maar misschien nog wel meer van googelen. Nadat Igor Krulsnor de kinderen heeft uitgelegd hoe de kast werk laat hij in de gymzaal laat de kinderen een paar mooie trucs zien. Hilariteit alom want lang niet alle trucs zijn even gemakkelijk te begrijpen. Vragende snuutjes maar ook kinderen die het na een keer mee doen toch door hebben.

Nilou uit groep 8 mag op een stoel gaan zitten en Igor Krulsnor vraagt haar om een munt in haar hand te nemen. Daarna mag ze 30 seconden beide handen in de lucht doen. Igor Krulsnor mag niet zien in welke hand Nilou de munt neemt en wordt daarom onder deskundige begeleiding van Rik uit groep 8 begeleid naar de gang. Alle kinderen tellen tot 30 en dan komt Igor terug. Hij kijkt even en wijst zo waar de juiste hand aan. Hoe kan dat nou? Er worden diverse mogelijkheden aangedragen. Igor Krulsnor laat iedereen 1 hand in de lucht houden. En wat zie je dan? De hand die in de lucht geweest is, is witter dan de andere hand!! Grappig hoe lastig zo'n trucje lijkt maar hoe simpel de verklaring eigenlijk is!

En de kinderzwerfboekenkast? Die staat in de hal te wachten tot dat er kinderen komen om een boek te brengen of mee te nemen.