De mannen van carnavalsgroep Het Apfel(st)rudeltje bouwen hun wagen in een Bekveldse schuur. Foto: Luuk Stam
De mannen van carnavalsgroep Het Apfel(st)rudeltje bouwen hun wagen in een Bekveldse schuur. Foto: Luuk Stam

'Zo'n wagen bouwen, dat is gewoon super mooi'

Het Apfel(st)roedeltje gaat opnieuw voor winst in Hengelose carnavals optocht.

Door Luuk Stam

HENGELO/BEKVELD - Toen Melvin Rouwenhorst (22) in 2017 carnavalsprins van Knollendarp was, stonden zijn vrienden samen met hem op de prinsenwagen die tijdens de optocht door Hengelo reed. Het was voor vrijwel alle jongens de eerste keer. "We dachten; dit is hartstikke gaaf!", blikt Brian Postma (23) terug. "Zo ontstond het idee om het jaar daarna zelf mee te doen."

Inmiddels is de groep die zichzelf Het Apfel(st)roedeltje noemt één van de fanatiekste bouwgroepen van Hengelo. Zowel in de kermisoptocht als tijdens het door De Peardeknuppels georganiseerde carnaval geven zij acte de présence. Tijdens de carnavalsoptocht op zondag 3 maart zal dat niet anders zijn.

Dit jaar staan ze met een zelfgebouwde Oostenrijkse skihut aan het vertrek. De 15-koppige vriendengroep begon midden januari met het bouwen van hun wagen in een schuur in Bekveld, tegenover het ouderlijk huis van één van de jongens. Een vaste bouwavond was er niet. Wie tijd had, meldde zich in de groepsapp. Soms stond er drie man. Soms meer dan tien. Hoe dan ook; een week voor carnaval is de wagen er zo goed als klaar voor.

Deze zaterdag zijn negen jongens naar Bekveld gekomen. Terwijl leden van De Peardeknuppels in het dorpscentrum van Hengelo voor de aankleding met onder meer gele vlaggetjes zorgen, is ook hier in het buitengebied de fase van de afwerking aangebroken. Zo moet het dak moet nog een likje verf krijgen en moeten er nog doeken worden opgehangen.

In de hoek van dit Bekveldse onderkomen staat een stapel bierkratjes als stille getuige van de gezelligheid die hier de afgelopen weken geregeld bezit van de schuur heeft genomen. Ondertussen doet hond Puck verwoede pogingen om één van de vrienden zo gek te krijgen om mee te doen aan een spelletje met een frisdrankflesje.

Daar is geen tijd voor, want carnaval klopt steeds harder op de deur. "En zo'n wagen is nooit écht af", vertelt Michel Nijenhuis (23). "Je bedenkt altijd nog wel weer dingen die nog mooier of nog beter kunnen. We hebben het geluk dat een aantal van ons een bouwachtergrond heeft. De rest klungelt er maar een beetje bij aan, haha!"

Dat zelf bouwen was aanvankelijk niet eens het plan. Toen de vrienden voorafgaand aan het carnaval in 2018 een wagen kochten, dachten ze in eerste instantie dat het om een kant en klare carnavalswagen ging. Eentje waarmee ze linea recta de optocht in konden. Het bleek echter enkel een kaal onderstel te zijn. "Dus toen moesten we wel bouwen", klinkt het.

Dat ging ze desondanks goed af. Met hun Huisje op Wielen wisten ze vorig jaar de winst naar zich toe te trekken. Aan het concept is weinig veranderd, want dit jaar staat er wederom een huisje op de wagen. Nieuw is de nog betere stereo-installatie die ervoor zal zorgen dat de carnavalsoptocht zondagmiddag vrijwel niemand in Hengelo zal ontgaan.

De Peardeknuppels doen er alles aan om het carnaval in Hengelo in leven te houden

Stiekem hopen de vrienden uiteraard de winst weer binnen te halen. Heel veel concurrentie hebben ze niet, want andere bouwgroepen zijn er nauwelijks. "Wij proberen anderen wel aan te sporen om ook te gaan bouwen", vertelt Mike Oostendarp (22). "Maar het vinden van een bouwplek is vaak het probleem. En ja, het kost ook wel flink wat tijd en geld."

Toch hebben deze vrienden dat er graag voor over, want zij vieren carnaval het liefst in hun eigen dorp. "De leden van De Peardeknuppels doen er alles aan om het carnaval in Hengelo in leven te houden", geeft Melvin Rouwenhorst aan. "Dan is het ook leuk als anderen daaraan meedoen. En daarbij; zo'n wagen bouwen, dat is gewoon super mooi!"


Kom muziek maken bij Koninklijke Harmonie Concordia

HENGELO - Koninklijke Harmonie Concordia organiseert een introductieactie voor potentiële jeugdleden. Kinderen die het leuk vinden om muziek te maken en die in groep 3 of hoger zitten, zijn voor maar 25 euro van harte welkom om van 1 maart tot en met 16 juni muziek te komen maken. De lessen vinden plaats in muziekgebouw De Hietmaat in Hengelo en bestaan uit onder andere spelen op diverse instrumenten, zingen en lekker dansen. Ze worden afgesloten met een presentatie tijdens de voorspeelmorgen op zondag 16 juni. Voor meer informatie of opgave kan men contact opnemen met Jaike Janssen-Bosman, via jaikebosman@hotmail.com.


www.concordia-hengelo.nl