Collectieve warmtevoorziening in Bronckhorst

VORDEN - Karel Elderink uit Vorden maakt zich als burger en socioloog zorgen over de huidige plannen van de energietransitie in de gemeente Bronckhorst. "Deze gaat een kant op die niet gunstig is en alle inwoners treft. Ik werk dat uit. Kort en bondig. Bied ook perspectief. Uitgangspunt moet zijn dat alle inwoners van ons dorp de komende decennia betaalbaar kunnen (blijven) wonen. Het nu uitgestippelde transitiebeleid voor Bronckhorst zou zo maar eens ontwrichtend kunnen werken. Ik verzet mij daartegen. Met klem. Neem met de brief stelling. Motiveer die. En kom met een voorstel."

Geacht gemeentebestuur,

Met belangstelling heb ik, wat ik maar noem het voortgangsverslag inzake energietransitie van onze gemeente gelezen. Deze routekaart zet in algemene zin op acties. Welke dan wel? Dat vroeg ik mij tijdens het lezen af.

U constateert in deze fraai vormgegeven brochure dat we als gemeente/inwoners collectieve warmtevoorzieningen kunnen vergeten. Ik vind dat veel te stellig en in het licht van de jongste ontwikkelingen onverstandig.

U trekt in het betrokken document ook de conclusie dat voor alle/meeste bewoners 'all electric' de oplossing is. Een totaal voorbarige conclusie. Met permissie. Een conclusie die ook voorbij gaat aan het feit dat oudere woningen - lees bijna het hele woningbestand in Bronckhorst - niet of slechts tegen zeer hoge kosten te isoleren zijn zoals vereist bij een 'all electric' oplossing. Willen de stroomkosten nog enigszins binnen de perken blijven.

U slaat - tenzij ik mij vergis - bij voorbaat de deur dicht voor meer betaalbare oplossingen voor de bewoners van onze gemeente. Met name wat betreft de cv-verwarmingskosten. Ik zou dat niet doen. En dienaangaande de brochure-tekst aanpassen met een inlegvel.
Wat ligt er meer voor de hand om zeker voor Bronckhorst in te zetten op waterstofverwarming in niet 100% energieneutrale huizen, dus in bijna alle huizen in onze gemeente? De aan te schaffen ketels zijn te betalen. Zie een recent artikel in de Stentor. Ook ben ik zo vrij u tevens te verwijzen naar een recente tv-documentaire van Tegenlicht. Daarin kondigde de verantwoordelijke gedeputeerde van Groningen een waterstof-aanvalsplan aan. Gebruik in godsnaam - zij smeekte bijna - het gasleidingnet dat tot in de kleinste vlekken van Nederland reikt. Dus ook in Linde en Delden om een paar vlekken in onze gemeente te noemen. Gebruik, zo zei ze, ook de aanwezige (unieke) kennis in Groningen als het om vloeibare energie gaat.
Laat mensen in Bronckhorst, zo voeg ik in deze brief toe, er ook de komende decennia warmpjes bij zitten. Tegen betaalbare prijzen, dat wel. Want zo rijk is deze gemeente niet. Welke wel? Wat belangrijk is: bij een waterstof-oplossing blijven naast de aanschaf van de ketel en de verbruikskosten van waterstof, de warmte-isolatiekosten binnen de perken. Dat kun je gedeeltelijk ook zelf doen of als groep bewoners. Hoeft er geen 30.000 euro of meer per woning (!) op tafel worden gelegd. Er is nu een optie die zo snel mogelijk door de Nederlandse politiek, van hoog tot laag, moet worden omarmd als zeer kansrijk en betaalbaar, en met nul procent CO2 uitstoot.
Misschien kan hierop vooruitlopend alvast (een gedeelte) van het wagenpark van de gemeente voor waterstofgebruik worden omgebouwd.

Tot slot. Er komt vast geld voor de renovatie van het Vordense NS-station. Laat daar - het liefst als totale Achterhoek - zien hoe wij in praktische zin bezig zijn met onze leefwereld. Inspireer mensen.


Groet,
Karel Elderink
De Decanije 29, 7251 CG te Vorden