Enkele leden van het Rotation Team zijn druk bezig met het testen van de apparatuur voorafgaand aan de disco. Foto: PR
Enkele leden van het Rotation Team zijn druk bezig met het testen van de apparatuur voorafgaand aan de disco. Foto: PR Foto:

Discoteam Rotation eenmalig terug in Ons Huis

HENGELO - In februari is het 50 jaar geleden dat Ons Huis het levenslicht zag. Dit feit blijft niet onopgemerkt. Een keur aan activiteiten staat het eerste weekend van februari in het teken van dit jubileum. Uiteraard kunnen daarbij Disco '72 en Rotation niet ontbreken. Velen zullen zich de discoavonden van Rotation in Ons Huis nog herinneren. Om dit gevoel nog een keer te beleven, is iedereen welkom voor een eenmalig optreden van discoteam Rotation op 2 februari 2019.

Op deze discoavond zal nostalgie de boventoon voeren, met plaatjes van vroeger. Verhalen van vroeger; liefdes die werden geboren en ruzies die werden beslecht. Ieder beleefde het op zijn of haar manier. In ieder geval genoeg herinneringen om te delen. Hoewel deze nostalgische discoavond vooral voor de vroegere bezoekers van Rotation erg herkenbaar is, worden de deuren ook opengezet voor jongeren om aan den lijve het discogevoel van hun ouders te beleven. Rotation was het initiatief van Herman en Gerrit Lubbers. Geen broers, maar wat ze wel gemeen hadden was de lol om plaatjes te draaien op 'fuiven'.
In het begin van de jaren '70 was discotheek 'Invention' bij zaal Concordia een grote publiekstrekker in de regio. Om dj Corry ten Barge aan het werk te zien, moest je wel 16 jaar of ouder zijn. Voor de leeftijdscategorie daaronder viel weinig te beleven. Vanuit het CJV (Christelijke Jongeren Vereniging) werd het idee gelanceerd om voor de jongeren die niet naar Invention mochten, een discoavond te verzorgen. Herman en Gerrit Lubbers hadden ervaring met plaatjes draaien en werden gevraagd om hier vorm aan te geven. Chris Lubbers, de broer van Gerrit, zorgde voor de technische en algemene ondersteuning. De naam Rotation was geboren en de plaats waar het moest gebeuren was Ons Huis.

De eerste discoavond van Rotation vond plaats in 1970 en was vanaf het begin een succes. Rotation voldeed aan een behoefte. Naarmate er meer bezoekers kwamen, werd ook de behoefte gevoeld voor een grotere geluidsinstallatie. De buizenversterker moest plaats maken voor een betere stereo transistorversterker met een aanmerkelijk groter vermogen en een heus mengpaneel met schuifpotmeters. Chris had een collega, Hans Snoek en samen bouwden ze de apparatuur. De luidsprekerboxen werden vervangen door zelfgemaakte luidsprekerkasten van 60x60x180 zodat de lage tonen goed tot hun recht kwamen. De kasten waren bijna niet te vervoeren, maar het geluid was perfect. Ook het aantal dj's behoefde uitbreiding. Naast Herman en Gerrit werden Dinant Lubbers en Jan Knoef aangetrokken om plaatjes te draaien. Geen gezapig gedoe, want nummers van bijvoorbeeld de Golden Earring, de Stones en Ike & Tina Turner moesten knallen. Roken stond toen stoer en mocht nog en bier en frisdrank werden verkocht in flesjes. Het succes van Rotation bereikte ook de regio en zelfs Duitse bezoekers wisten Rotation te vinden. Elke discoavond was volle bak.

Om administratieve redenen werd in 1972 'Disco'72' opgericht. Dit betekende dat bezoekers lid moesten worden van de (besloten) club Disco'72. Bezoekers kregen een pasje met hun pasfoto. Een duplicaat van het pasje werd opgeborgen in de administratie van Disco '72. Zijn die pasjes er nog? Jazeker. In ieder geval zijn er nog 487 pasjes waarvan een tiental aangevreten door de muizen (de foto's zijn nog wel in tact) Maar dat is ook nostalgie. Uiteindelijk heeft Disco'72 en discoteam Rotation haar eigen succes niet overleefd. Het aantal bezoekers werd te groot, Ons Huis bleek te klein, en organisatorisch was het niet meer te behappen. Het ging langzamerhand ook voorbij aan het doel, namelijk lokale jeugd een leuke en ongedwongen discoavond te bezorgen. Om die reden werd in 1975 de stekker uit Disco'72 Rotation getrokken. De installatie en platen werden verkocht. Wat overblijft zijn de vele mooie verhalen, foto's, pasjes en herinneringen.

Wie nog oude foto's heeft uit de discotijd of van activiteiten die in Ons Huis plaatsvonden, die de organisatie mag inscannen en gebruiken voor de PowerPoint presentatie, wordt gevraagd dit te laten weten. Ook digitaal aanleveren kan via Patrick@onshuishengelogld.nl. Op de hoogte blijven van de discoavond of de andere festiviteiten, houdt de Facebookpagina van Ons Huis in de gaten of zie de website.


www.onshuishengelogld.nl