Een pauw. Foto: PR
Een pauw. Foto: PR

Lezing 'Natuur als inspiratiebron'

RUURLO – Wat hebben fabeldieren, griffioenen, cyclopen, eenhoorns, hangbruggen, winkelgebouwen en gevarenlinten met elkaar gemeen? En … wat hebben natuur, kunst, cultuur en techniek met elkaar te maken? Het antwoord hierop is 'veel', omdat al deze dingen voortkomen uit voorbeelden vanuit de natuur. Op deze voorbeelden gaat dr. Eric Mulder, conservator van museum Natura Docet Wonderryck Twente te Denekamp en zoöloog, nader in tijdens zijn lezing. Deze zal gehouden worden op 11 december om 14.00 in het Kulturhus, Nieuwe Weg 5.

Hij vertelt over de natuur als inspiratiebron voor kunst, cultuur en techniek en geeft inzicht in de mogelijkheden, die de natuur geboden heeft en nog steeds biedt. We spreken van Biomimicry wanneer de natuur de techniek of de architectuur inspireert. Denk daarbij aan machineontwerpen, water- en werktuigbouw (vliegtuigen) en biochemie.

De natuur heeft vaak al oplossingen voor problemen bedacht waar de mens nog achter moet komen. Een concreet voorbeeld is een natuurlijke koeling van een gebouw, waarbij de ontwerpers zich hebben laten inspireren door een termietenheuvel. Pigmentvrije verf, geïnspireerd op de pauwenstaart, is nog zo'n vorm van biomimicry.

Biomimicry of biomimetica is de wetenschap en de kunst van het imiteren van de beste biologische ideeën in de natuur om menselijke toepassingen uit te vinden, te verbeteren en duurzamer te maken. Biomimicry is gebaseerd op 3,8 miljard jaar evolutie, waarbij de beste ideeën en aanpassingen het overleven. Opvallend is daarbij dat een organisme bijna nooit zijn eigen leefomgeving vervuilt, vergiftigt of onleefbaar maakt.

Biomimicry biedt handvatten om duurzaam om te gaan met onze planeet, om op de juiste manier om te gaan met grondstoffen, afval en energie. Deze lezing past naadloos aan op de huidige discussie hoe onze planeet zo gezond mogelijk achter te laten voor onze kinderen en kleinkinderen.

Kaarten verkrijgbaar via kunstkringruurlo.nl. Kosten: tien euro inclusief koffie/thee. Kinderen gratis – jeugd 13 tot en met 18 jaar 7,50 euro.