Een glasobject van deelnemend multidisciplinair beeldend kunstenaar Louky Scheltema. Foto: PR
Een glasobject van deelnemend multidisciplinair beeldend kunstenaar Louky Scheltema. Foto: PR Foto:

KunstZondagVorden:
'Vanzelfsprekend bijzonder'

Kunstroute in Vorden en buitengebied

VORDEN - Op 8 december van 11.00 tot 17.00 uur is het weer KunstZondagVorden, een kunstroute in Vorden-centrum en buitengebied met intrigerende kunst en vormgeving uit heden en verleden. Neem de tijd om de kunstwerken te bekijken, te ervaren én te beleven en ga in gesprek met de aanwezige kunstenaars. De volgende galeries, ateliers en museum openen hun deuren en zijn herkenbaar aan de KZV-vlag: Galerie & Beeldentuin A-quadraat, Galerie Agnes Raben, Stichting De Ezelstal (galerie), Atelier Kunst van de Kleur (Aaf Renkema), Meta van Arkel (fotografie), Museum Achterhoekse Schilderkunst, Atelier Riet Rexwinkel, Atelier en Schilderschool Marian Merk en Louky Scheltema multi-disciplinair kunstenaar (KZV-gastkunstenaar).

Wat is er te zien?
KunstZondagVorden staat voor een diversiteit aan hedendaagse professionele beeldende kunst en vormgeving en beeldende kunst uit het verleden met kwaliteit.
Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst of wel het MAS Vorden presenteert de expositie Tussen land en water met aquarellen van Dio Konijnenberg en een kleine selectie van 125 jaar aquarelkunst. Speciaal op KZV een gereduceerde entreeprijs van 2 euro (tot 16 jaar gratis).

De werken van schilder Riet Rexwinkel ontstaan intuïtief, maar ook herinneringen vormen een uitgangspunt voor haar werken, die zich kenmerken door de gemengde technieken die zij toepast. Haar atelier bevindt zich op een unieke cultureel erfgoed locatie.
In het woonhuis van Meta van Arkel worden foto's getoond met het thema 'De schoonheid van het Verval'.
In Galerie A-Quadraat exposeren Peter Hiemstra (sculpturen) en Birgitta ten Berge en Rob van Hoek (schilderijen). In de binnentuin zijn beelden/sculpturen in diverse materialen te zien.
In atelier Kunst van de Kleur toont schilder Aaf Renkema haar werken met het thema 'Drempelervaringen'. In haar schilderijen ervaart u haar zoektocht naar licht.
Atelier en Schilderschool Marian Merk maakt schilderijen in de traditioneel ambachtelijke schilderkunst in olieverf. Haar thema's zijn stillevens, portret/model of landschap.

Blikvangers In Beeld
Deze editie zijn er, naast het bijzondere werk op elke locatie, drie plekken waar KunstZondagVorden uw aandacht op wil vestigen.
Op de unieke locatie van Stichting De Ezelstal, de stichting die kunstcollecties beheert van kunstenaars uit de 20e eeuw teneinde deze te behouden voor volgende generaties, vindt de jubileumexpositie plaats ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van Jan Homan. Zijn werk kenmerkt zich door een sterke fysieke uitstraling en hij behoort tot een van de belangrijkste Nederlandse abstract expressionistische schilders van zijn tijd. Dit is de laatste mogelijkheid om deze expositie te bezoeken.

Kunstwerken

bekijken,

ervaren én

beleven en

in gesprek met

de kunstenaars

In Galerie Agnes Raben is een duo-expositie te zien getiteld 'Food for Thought' met sculpturen van Kees Raemaekers en assemblages van Gabi Rets. Het werk van beide beeldend kunstenaars is uitzonderlijk eigenzinnig, speels, avontuurlijk en associatief en spreekt direct tot de verbeelding. Kees Raemaekers toont sculpturen waarin de mens onderwerp is. Alleen, samen of in een groep. De kunstenaar gaat intuïtief te werk en zijn favoriete materialen zijn bijenwas, latex, zelfgemaakte plasticine en gips. Gabi Rets toont ingenieuze, 'luchttekeningen', die zowel solitair op de wand, alsook gecombineerd kunnen verschijnen en zelfs kunnen uitdijen tot muurgrote assemblages. Zoals bijvoorbeeld gestapelde totems, dragers van uiteenlopende soorten bagage, enz. Zij werkt graag met krantenpapier. Nieuwsberichten en clichés vormen samen met persoonlijke herinneringen de basis voor haar associatieve beeldverhalen.

In de voormalige Prinses Julianaschool 1913 aan de Wildenborchseweg 30 (eind van de eigen weg) bevindt zich sinds kort Atelier Scheltema. Louky Scheltema is multidisciplinair kunstenaar en heeft grootse plannen voor deze bijzonder locatie. In de ruime lichte werkruimte toont zij recent gereed gekomen schilderijen en kan men zich vervolgens 'trap op' laten verwonderen door kleurrijke glasobjecten in een prachtige ambiance.

Infoblad
Het KZV-Infoblad bevat een routebeschrijving naar de deelnemende locaties, plus een beschrijving van het werk. Vanaf heden gratis af te halen bij VVV Vorden, Dorpsstraat 12. U kunt het Infoblad ook verkrijgen bij de deelnemende galeries of kijk op www.kunstzondagvorden.nl

Stichting KunstInVorden
KunstZondagVorden is een van de projecten van de St.KunstInVorden. Deze stichting heeft als doel het organiseren, faciliteren en stimuleren van professionele kunst (alle kunstdisciplines) voor een breed publiek en specifieke doelgroepen. Het bestuur bedankt St. De Veilingcommissie De Werf voor haar subsidie om dit doel te realiseren.

Verder is St. KIV actief in De Bilders Werkgroep. Deze werkgroep opende in juni jl. Het Bilderspad. De landschapsschilder Johannes Warnardus Bilders (1811-1890) leefde en werkte van 1868 tot 1878 in de zomermaanden in Vorden en met name in het beekdal van de Baakse en Hackfortse Beek. Beleef de Baakse Beek door de ogen van een wereldberoemde landschapsschilder met o.a. een info-object bij De Bleek en een tijdelijke Folly van Vordens beeldend kunstenaar Floris Brasser. Zie voor meer informatie www.bilderspad.nl