Federatie van Bronckhorster muziekverenigingen opgericht

BRONCKHORST/HENGELO - Dinsdag 12 november om 19.30 uur vindt in het gemeentehuis van Bronckhorst de oprichting van de Federatie van Bronckhorster muziekverenigingen plaats in aanwezigheid van de wethouder Blaauw. De besturen van alle aangesloten muziekverenigingen zijn aanwezig om de akte samen met de notaris te ondertekenen.

Een zevental muziekverenigingen, Muziekvereniging Nieuw Leven, Muziekvereniging Hummelo en Keppel, Chr. Muziekvereniging Prinses Juliana, Chr. Muziekvereniging Crescendo, Koninklijke Harmonie Concordia, Chr. Muziekvereniging Euterpe en Harmonie Vorden hebben medio augustus 2016 het initiatief genomen om te gaan samenwerken. Aanleiding voor dit overleg was destijds de ontwikkelingen binnen het subsidiebeleid van de gemeente.

Medio september is na overleg met wethouder Blaauw van de gemeente Bronckhorst het initiatief genomen het overleg een meer formeel karakter te geven door een federatie van muziekverenigingen op te richten. Notaris mr. Jeroen Blankestijn van Blankestijn Notariaat Advies Mediation uit Zelhem is benaderd en bereid gevonden een ontwerpakte voor de oprichting van de statuten op te stellen.

De verenigingen worden met de oprichting van de federatie vertegenwoordigd door een gekozen bestuur. Het primaire doel is de belangen van de verenigingen te behartigen in de ruimste zin van het woord. In de praktijk zal dit betekenen dat het bestuur namens de aangesloten verenigingen met de gemeente overleg zal voeren over het beleid, zoals beleid rijkere visie op het onderwijs, cultuureducatie, het muziekonderwijs en het organiseren van activiteiten in het belang van de bevordering van de amateurmuziekbeoefening.

De samenwerking is ook bedoeld om de onderlinge samenwerking tussen de verenigingen te bevorderen. De vergrijzing van de bevolking van Bronckhorst draagt er ook aan bij dat het aantal jeugdleden afneemt. Samenwerking dient er voor zorgen dat door iedereen muziek gemaakt kan worden.

De federatie is ook gesprekspartner in het regionale project 'Meer muziek in de klas'. Medio juni van dit jaar is door diverse schoolbesturen, gemeenten en muziekverenigingen in de Achterhoek het regionale convenant getekend met de intentie dat alle leerlingen in het basisonderwijs muziekonderwijs ontvangen. Muziekverenigingen zijn ook partner in dit project.

Met het project 'Blaas je wijs' dat medio januari 2020 zal starten, worden ook volwassenen en ouderen uitgenodigd kennis te maken met de blaasmuziek.