Spannende verhalen uit de omgeving

ALMEN/REGIO - Wist je dat de eerste heksenverbranding van Nederland in Almen plaatsvond? Het jaar 1472 is één van de donkere jaren in de geschiedenis van Almen. En als Staring in zijn gedicht De Hoofdige Boer, er niet zijdelings over had verteld, dan was dit waargebeurde verhaal wellicht in de vergetelheid geraakt. De Heks van Almen gaf de aanleiding om op zoek te gaan naar spannende verhalen. De Achterhoek herbergt meer spannende verhalen; waargebeurd of gebaseerd op echte gebeurtenissen of natuurverschijnselen. Staring maakte veel van deze verhalen onderdeel van zijn gedichten. Tijdens de tentoonstelling 'De Heks van Almen' worden een negental verhalen verteld. Sagen en legenden, maar ook zelfbedachte verhalen, die ofwel een link met de regio hebben, of onderdeel uitmaken het werk van A.C.W. Staring. De tentoonstelling is te zien tot en met 29 maart 2020.

Jaromir
Eén van de verhalen vertelt over Jaromir. Na zijn avonturen in Praag en Lochem reist Jaromir te paard naar Zutphen om er, in de befaamde bibliotheek van de Walburgiskerk, te gaan studeren. Uit eerbied voor de heilige Sint Michael besluit hij om, om de 14 dagen, 1 dag te vasten. Hij is ijverig en studeert tot de avondschemering. De koster geeft hem 2 sleutels om de bibliotheek en de kerk 's avonds af te sluiten. Toch wordt er een mandje met eten gebracht en grijpt de duivel in de gedaante van een hond zijn kans…

Schelleguurken
Een ander verhaal vertelt over een 17-jarig meisje dat op kerstavond van haar gemene stiefmoeder nog 's nachts door het bos moet lopen om in Vorden olie te halen. Om klokslag 12 uur ziet ze de heuvel van Schele Guurte glanzen van licht, goud en edelstenen. Ze mag van de oude vrouw zoveel nemen als ze wilt, maar de heuvel sluit zich zodra de laatste klokslag geklonken heeft om pas volgende jaar Kerst weer open te gaan. Gelukkig is het meisje op tijd, maar als het jaar daarop de gemene stiefmoeder het probeert, zit zij voor zeven jaar gevangen.

De zwarte kat van de Wildenborch
Een stoere boer uit Linde trekt wekelijks met de opbrengst van zijn boerderij naar Lochem, niet samen met andere boeren en kooplui uit Vorden e.o. Hij is niet bang voor de heks van de Wildenborch, die op de ruïne woont. Als hij door een zwarte kat wordt belaagd, werpt hij zijn mes tussen de twee ogen. Op de markt is hij als eerste zijn koopwaar kwijt, maar als hij wil ontbijten, mist hij zijn mes, klopt aan bij een kroeg, waar een luik opent. Een lelijk oud wijf geeft hem zijn mes terug onder voorwaarde dat hij die nooit meer als wapen zal hanteren.

De Boelekeerl
Sommige ouders in de Achterhoek zouden deze boeman af en toe nog graag even te voorschijn willen roepen om hun kroost te waarschuwen. Pas op voor de sloot, de poel, de waterput! Of zoals ze het vroeger in hun dialect zeiden: 'De boelekeerl zit onder 't vlonder! Doarumme meug i-j nooit dichte bi-j 't water of bi-j de kolk kommen!'

Gedurende de periode van de tentoonstelling is museum STAAL geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Groepen zijn ook buiten openingstijden welkom.