De Memorial Wall waar harten met een naam op geplaatst kunnen worden. Foto: PR
De Memorial Wall waar harten met een naam op geplaatst kunnen worden. Foto: PR

'Rouw niet verwerken, maar overleven'

Memorial Event

LOCHEM - Op zondag 10 november geeft klinisch psycholoog Manu Keirse, emeritus hoogleraar aan de faculteit geneeskunde van de Katholieke Universiteit Leuven, een lezing in de St. Josephkerk, Nieuweweg 18 in Lochem rond het thema 'Helpen bij verlies en verdriet'. Aanvang 14.30 uur. De kerk is vanaf 14.00 uur open. Bezoekers kunnen vooraf bij binnenkomst een hart met naam plaatsen op een Memorial Wall.

De herdenking wordt georganiseerd door het Memorial Event team van de Parochie HH 12 Apostelen, om stil te staan bij het verdriet van mensen die een dierbare missen. Met een breed programma wil het team troost, nabijheid en verbinding tot stand brengen. Manu Keirse staat in België en Nederland te boek als een expert in patiëntenbegeleiding, het omgaan met rouw en verdriet en in palliatieve zorg. Naast emeritus hoogleraar in Leuven van het vak 'Verlies' was hij docent aan de faculteit Gezinswetenschappen Odisee Brussel en staatssecretaris bij het Belgische ministerie van Consumentenzaken.

Manu Keirse schreef talrijke boeken, waarvan de bestseller 'Helpen bij verlies en verdriet' de eerste was. In zijn lezing staat Manu Keirse stil bij het gemis, herdenken en herinneren van een dierbare en gaat hij in op wat kan helpen bij verlies en verdriet. Aan de hand van herkenbare voorbeelden laat Keirse zien dat rouwen niet gelijkgesteld moet worden aan 'verwerken' en afscheid nemen, maar aan het leren op een andere manier vast te houden. Het is niet de tijd en het leven die genezen, maar hoe mensen ermee omgaan. Je leert met het verlies te leven, maar dat is iets anders dan verwerken of aanvaarden.

Rouwverwerking is een proces dat bij iedereen anders verloopt. Soliste Ellis Sportel uit Ruurlo en het projectkoor Stemmig, samengesteld met zangers uit de Achterhoek en onder leiding van dirigent Frank Sterenborg brengen troostende liederen ten gehore. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Na afloop wordt gevraagd om een vrijwillige bijdrage.