Gezellig druk tijdens de Bokbierdag in Zutphen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Marja Sangers-Bijl
Gezellig druk tijdens de Bokbierdag in Zutphen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Marja Sangers-Bijl

Bokbierdag 2019 weer als vanouds

'Graag een applaus voor al die vrijwilligers die dit mogelijk maken'

Door Eric Klop

ZUTPHEN - De inleidende schermutselingen waren als vanouds. Het eerste vat dat werd aangeslagen. Maatregelen om de veiligheid te waarborgen. En zure tweets, zoals 'Oh help, morgen bokbierdag in Zutphen. Dat wordt wegvluchten'. Kortom, zondag 13 oktober is de stad helemaal klaar voor de 23ste editie van de Nationale Bokbierdag. Een ommetje langs opening, optocht en bovenal feest.

Het podium van RadioNL op het 's Gravenhof biedt klokslag één uur plek voor het officiële startsein. Aangekondigd door opperorganisator Cor ten Barge en muzikaal omlijst door dweilorkest 't Spul(t) steekt wethouder Harry Matser van wal: "Vrienden, Zutphenezen en Zutphenaren, mensen binnen en buiten de regio, van binnen en buiten het land… Want zo bekend is de Nationale Bokbierdag. Graag een applaus voor al die vrijwilligers die dit mogelijk maken." Cor ten Barge heeft het laatste woord: "Maak er allemaal een gezellige dag van. Proost!", zo klinkt hij zijn glas met dat van de wethouder. Die desgevraagd aangeeft dat hij er tijdens de eerste editie, in 1997, al bij was, sindsdien nooit een Bokbierdag heeft overgeslagen en best wel trots is dat hij het evenement nu als gemeentelijk ambtsdrager mag openen.

Het is een kwartiertje na enen als Rianne al aan het diepbruine gerstenat staat. Niet een beetje vroeg? "Ik moet straks nog rijden", zegt ze. "Naar Haarlem, waar ik woon. Daar is vandaag trouwens ook een bokbierdag. Maar die is niet zo leuk als deze." Vriendin Heleen, uit Zutphen, beaamt. Zij houdt het trouwens op een pilsje. "Ik hou niet zo van bokbier. Dus doe mij deze maar." Rianne en Heleen zijn niet de enige die zich al tegoed doen aan een witgekraagde rakker. Her en der in de binnenstad laat het reeds in groten getale toegestroomde publiek zich het schuimende lekkers goed smaken. Wel dan niet, maar zich hoe dan koesterend aan een oudewijvenzomer, in afwachting van datgene wat het evenement evenzeer aantrekkelijk maakt voor boeren, burgers en buitenlui: de optocht!

Nostalgie
We lopen via Schupstoel en Laarstraat de stoet tegemoet en slaan rechtsaf het Hogestraatje in. Alsof het een wielerkaravaan betreft raast een aantal motoren langs. Klassiekers, want nostalgie voert traditiegetrouw de boventoon. Zoals tevens blijkt uit de politiewagen die de optocht voorafgaat. Een oude Porsche met open dak van de Rijkspolitie. Dan gaat het snel. Een roedel Engelse jachthonden, door 2, 4 of 6 pk voortgetrokken bierkarren uit overgrootmoeders tijd, antieke fietsen met een groot wiel voor en een kleintje achter, een oude autobus. En tussendoor fanfares, stijf in het gelid. Het echtpaar Van der Wal laat alles geamuseerd aan zich voorbijgaan. Hij is 90, zij 82. Ze wonen in de Bornhof en hebben de optocht al vaker meegemaakt. "Leuk, zo zie je nog eens wat. Dat antieke, vooral met die paarden en zo. En ze komen soms best van ver. Helemaal uit Voorthuizen!" Of het stel zich straks nog onderdompelt in het feestgedruis? "Nee, dat hoeft voor ons niet", zegt de heer des huizes. "Daar hebben we de leeftijd niet meer voor. Vroeger heb ik al genoeg gehad. Ben nu aan het verdunnen", lacht de geboren en getogen Zutphenees.

Een mevrouw op de fiets passeert in tegengestelde richting. Nogal hedendaags. Ze heeft de boodschappen voor de week ingeslagen. Dan nadert een bataljon Jeeps, zoals die driekwart eeuw geleden ook al door Zutphen reden. Koetsen en andere rijtuigen. Een paardentram. Vooroorlogse kinderwagens. Stomende tractoren. Een Fluisterboot op wieltjes met daarin een groot aantal goed geluimde schippers. Ze zingen een lied. Luxe auto's van ver voor de oorlog, die niet bepaald positief inspelen op de stikstofcrisis. Gerenommeerde biermerken laten zich op nostalgische wijze evenmin onbetuigd. 'Brasserie Palm, depuis 1747'; toen in Vlaanderen nog Frans werd gesproken. "Nou, leuk hoor", klinkt het op de Martinetsingel wanneer Bavaria met een door zes dikgesokte knollen voortgetrokken bierwagen de rij heeft afgesloten.

Dorstige kelen
Massaal dringt het publiek zich onder de Drogenapstoren door richting Markten waar het bier wacht op tienduizenden dorstige kelen. Of het 's Gravenhof, waar RadioNL eenvoudig in het gehoor liggende muziekjes het monumentale plein overblaast. Het is nog geen half drie, maar de sfeer zit al er zeer goed in. Bij de entree tot Groen-, Hout- en Zaadmarkt is er bijna geen doorkomen meer aan. Toch is het volgens een betrouwbare bron iets minder druk dan vorig jaar. Nou en? Wel zo gezellig! Daar zijn ook vader en zoon Homan het helemaal over eens. Ze wonen in Sassenheim. "Mijn huidige vrouw komt uit Zutphen", zegt de oudste. "Dus ik weet ervan. Mijn zoon en ik zijn echte bierliefhebbers. Daar hoort ook bokbier bij. Het is hier geweldig! We zijn met de auto, maar gelukkig is mijn echtgenote straks de Bob…"

Lange rijen staan voor de kassa's en automaten waar, een primeur, 'tokens' worden verkocht. De betaalmuntjes gaan à 3 voor een tientje, 7 voor 20 euro, 11 voor 30 piek, enzovoorts, grif van de hand. Zutphense Sanne houdt het echter nog op een kartonnen beker koffie. Ze wordt geflankeerd door een vriendin die naar eigen zeggen 'met tegenzin' van de partij is. "Omdat het moet. Van haar", wijst ze naar Sanne. Er verschijnt een aap uit de mouw. Ook de stuurse vriendin, die niet met haar naam in de krant wil, komt oorspronkelijk uit Zutphen maar studeert nu in Nijmegen. Ze ziet het evenement als een soort reünie. En dat is toch ook wel wat waard, zo geeft ze tussen neus en lippen door toe. Waar zo'n Nationale Bokbierdag al niet goed voor is. Al 23 jaar!

Genieten van een bokbiertje. Foto: Achterhoekfoto.nl/Marja Sangers-Bijl
In de nostalgische optocht kunnen karren met paarden niet ontbreken. Foto: Achterhoekfoto.nl/Marja Sangers-Bijl