Meulenbeek nam afscheid van dertig koeien

Vervolg van de voorpagina

Het voelt als de genadeklap nadat de verscherpte fosfaatregels eerder al hard aankwamen. Meulenbeek nam afscheid van dertig koeien. "Bij de eerste vijf kun je nog wel een selectie maken", blikt hij terug. "Er is altijd wel een koe waar wat mee is. Daarna doe je gezonde dieren weg. Dat is echt zuur, maar daar hebben we als boeren doorheen gebeten. Dan denk je; er moest iets veranderen, dit is klaar, we gaan weer door. Maar nu… Ik sta open voor verbetering, maar dit is helemaal van het pad af."

Geen rotzooi trappen
Op 1 oktober was hij er niet bij, toen de boeren samenkwamen op het Malieveld in Den Haag. Meulenbeek vreesde voor escalatie. "Want daar ben ik zeker niet voor", klinkt het. "Met geweld los je niks op. Dat zeggen we nu ook allemaal tegen elkaar. Rellen en rotzooi trappen, dat willen we absoluut niet. De vorige keer is het wat dat betreft heel goed verlopen dus achteraf gezien was het jammer dat ik niet gegaan ben."
Dit keer stapt hij wel op de trekker, ook al beseft hij dat andere weggebruikers daar overlast van zullen ervaren. "Je kunt met de bus gaan, maar dat is alsof je bij een inbraak de waakhond in het hok laat zitten en de kippen eropaf stuurt", zo gooit deze boer er nog maar eens een beeldspraak in. "Het zijn onze trekkers die indruk maken. Dat zag je op 1 oktober wel. Zelfs internationaal haalden de boeren het nieuws."

Boerentrots
Het doet de boerentrots opborrelen. De gepassioneerde Meulenbeek werkte als tiener al geregeld bij de boer. Zelf boer worden op de boerderij van zijn schoonouders, dat was een gouden kans. "En we hebben een bedrijf zoals de overheid het altijd wilde", stelt hij. "Het voer komt van onze eigen grond. We voeren geen mest af, we laten zelfs iets aanleveren. We hoeven ook geen tweehonderd koeien te hebben. Een gezinsbedrijf is ons ideaal."

In een poging om dat ideaal te redden, stapt hij woensdagochtend in alle vroegte achter het stuur voor de langste rit die hij ooit op zijn trekker heeft gemaakt. Uiteraard moet die trekker ook op de foto. Daarvoor hangt de Vierakkerse boer eerst de inmiddels bekende actievlag op. "Papa, waarom doe je de vlag verkeerd om?", vraagt de 6-jarige Esmee. Over een antwoord hoeft haar vader niet lang na te denken: "Dit is een noodsignaal."