Folkloristische dansgroep De Iesselschotsers laat de Achterhoekse vlag wapperen in Estland. Foto: Iesselschotsers
Folkloristische dansgroep De Iesselschotsers laat de Achterhoekse vlag wapperen in Estland. Foto: Iesselschotsers

Iesselschotsers naar Märjamaa Folkop

ESTLAND/STEENDEREN - Na de reis naar Sharjah in de VAE in april van dit jaar, de deelname aan Multiculturele dag in Deventer, het IJsselfestival in Zutphen en het Sivo festival in Orvelte, hebben de Iesselschotsers eind augustus en begin september een bezoek gebracht aan Estland.

In Estland namen zij deel aan het festival Märjamaa Folk, een jaarlijks terugkerend festival met tal van Estlandse groepen en een viertal buitenlandse groepen.
De reis door Estland begon met een bezoek aan de mooie stad Tallinn, waar ze een rondleiding kregen van de begeleiders Ilona en Kaarel. 's Avonds was de officiële opening met optredens van de buitenlandse groepen uit Oekraïne, Rusland en Nederland. Na dit optreden was er een verbroederingsbal, waarbij alle groepen een workshop gaven.
De volgende dag verzorde de dansgroep twee optredens in de omgeving van Märjamaa met 's avonds weer een workshop en voor de leiders een receptie met de burgemeester.

De zaterdag stond in het teken van de fun races en een wedstrijd Rheinländer-dans, alle groepen hadden hiervoor een team afgevaardigd en zowel bij de fun races als de wedstrijd Rheinländer-dans, eindigde het team van de iesselschotsers als eerste.
's Avonds werd er een parade gehouden door Märjamaa, met vervolgens optredens in het openluchttheater met alle groepen, waaronder meer dan dertig groepen uit de omgeving van Märjamaa zelf. In Estland is dansen zeer populair en wordt door jong en oud beoefend, je kunt het bijna volkssport één noemen.
Zondag na de kerkdienst, was de dag van de muzikanten op landgoed Lõõtspillipäev, met optredens van verschillende muzikanten, welke werd afgesloten door de muzikanten van de Iesselschotsers, met als verrassing voor het publiek een flashmob van onze leden, tijdens het nummer Tulpen uit Amsterdam.

Al met al kan folkloristische dansgroep De Iesselschotsers weer terug kijken op een zeer geslaagde reis. De Achterhoekse groep heeft weer een goed visitekaartje achtergelaten, met natuurlijk de Achterhoekse vlag.