Winst en een tiende plaats voor Deroue 95 en Steeman 72. Foto: Henk Teerink
Winst en een tiende plaats voor Deroue 95 en Steeman 72. Foto: Henk Teerink Foto:

Overwinning Deroue en punten voor Steeman in Portimão

REGIO - Na een lange zomerstop werd in het weekend van 6 tot en met 8 september het WK SBK seizoen hervat op het circuit van Portimão in Portugal. De clubleden van de Hamove Scott Deroue, Victor Steeman World Supersport 300 en Rob Hartog World Supersport 600 waren afgereisd naar Portugal voor deelname aan de races.

Victor Steeman uit Lathum wist zich op de eerste startrij te kwalificeren. Steeman moest op de snelste tijd maar 0.2 seconde prijs geven en mocht als tweede vertrekken. De startprocedure duurde wat langer dan normaal, waardoor de motor van Steeman te heet werd. Daardoor verloor hij iets vermogen tijdens de race. Steeman kon niet de lijnen volgen die hij in de trainingen wel kon rijden. Daardoor bleven de rondetijden iets achter. Zijn Freudenberg teamgenoot Jan Ole Janig had hetzelfde probleem.

De coureur uit Lathum kwam in een gigantisch grote groep terecht die in gevecht was voor de derde plaats. Uiteindelijk finishte Steeman in tiende positie. Dit betekende voor Steeman de zesde top-tien klassering in acht wedstrijden tijdens zijn debuutseizoen in het WK. Steeman staat op een zesde plaats in het kampioenschap. Hans Smees de begeleider van Steeman liet weten dat het wachten is op een podiumplaats of overwinning. De wedstrijd werd gewonnen door Scott Deroue. Deroue begon uitstekend aan het weekend en was de snelste man in de vrije trainingen. De 23-jarige MTM Motoport Kawasaki coureur was na afloop van de superpole op zaterdag iets teleurgesteld omdat hij zich als vierde had gekwalificeerd. Deroue had een goede start, maar verloor bij de eerste doorkomst meerdere plaatsen bij het opkomen van het rechte stuk. De Kawasaki-coureur ging vervolgens in de aanval en reed in rap tempo naar de leiding. Al snel wist Deroue een kleine voorsprong op te bouwen. De enige die kon aanhaken was de Spanjaard Manuel Gonzalez en dit tweetal bleef tot aan de finish bij elkaar. Deroue had gedurende de race een plan gemaakt voor de laatste ronde en dit pakte perfect.

Met een goede exit uit de laatste bocht pakte Deroue zijn eerste WK-overwinning in het seizoen 2019. Deroue staat met nog twee wedstrijden te gaan tweede in het kampioenschap. Rob Hartog eindigde in het World Supersport 600 buiten de punten met een achttiende plaats. Hartog had een moeilijk weekend en hoopt op meer in Frankrijk over twee weken. Daar zal de voorlaatste race van het seizoen gereden worden op het circuit van Magny Cours.