Steun gezocht tegen windturbines in Bronckhorst

De gemeente wil het liefst zo hoog mogelijke windmolens in gebieden die cultuurlandschappelijk als 'laag' en 'zeer laag' zijn ingeschaald. Maar wat als één van de twee geplande windmolenparken in uw achtertuin komt? Dan kun je als bewoner gaan 'genieten' van slagschaduwen en laagfrequente bromtonen, en is je uitzicht verziekt. En procederen helpt bijna niet. Kom daarom nu in actie tegen deze irrationele en falende energiepolitiek van de gemeente.

Met de het rapport 'Verrijkte Routekaart Energieneutraal Bronckhorst 2030' maakt de gemeente een eerste schifting in gebieden waar wel en geen parken met ruim 200 meter hoge windturbines kunnen komen. Er komen in ieder geval geen windturbines in gebieden die als landschappelijk 'hoog' en 'zeer hoog' gekwalificeerd worden. Dat lijkt ergens logisch, maar waar is die kwalificatie op gebaseerd? Waar komt die vandaan? Het is toch merkwaardig dat gebieden waar de hoogspanningsmasten staan als landschappelijk 'hoog' gekwalificeerd worden. Bewoners van deze 'hoog' gekwalificeerde gebieden zullen ongetwijfeld opgelucht adem halen, maar hoe zit het met andere bewoners?
Met misleidende slogans als "We willen een duurzame en leefbare omgeving, waar iedereen zich thuis voelt en aan mee kan doen. Het gaat om een grote verandering, waar we inwoners nauw bij willen betrekken.", probeert de gemeente in de 2030 te verhullen dat ze gebieden heeft aangewezen waar de parken met zo hoog mogelijke windturbines moeten komen. Natuurlijk staat e.e.a. in het Verrijkte rapport, maar je moet goed zoeken en zelf de verbanden leggen. En in de persberichten rept de gemeente met geen woord over de aangewezen windturbinegebieden. Het is daarom van groot belang dat bewoners zich zélf informeren: www.bronckhorst.nl/routekaart . Het gaat om onder andere het buurschap Bekveld en het gebied tussen Keijenborg en Velswijk.
Bewoners van Bronckhorst die een ongeschonden landschap een warm hart toedragen, en zeker de bewoners van de aangewezen windturbinegebieden, moeten voordat de gemeenteraad de Verrijkte routekaart gaat goedkeuren in actie komen. Daarna staat de burger namelijk alleen. Want als er een initiatiefnemer voor een windmolenpark komt, dan mogen alleen nog 'belanghebbenden' bezwaren maken. En een initiatiefnemer komt er, want er is veel (subsidie-) geld mee te verdienen. En de directe omwonenden, de belanghebbenden, hebben het nakijken. Eerst de jarenlange procedures, de slapeloze nachten en de advocaatkosten. En daarna de slagschaduwen, de laagfrequente bromtonen en het verpeste uitzicht. En natuurlijk het verlies in de waarde van de woning. Niemand wil dat dit hemzelf overkomt. Daarom is nu gezamenlijke actie nodig want: 'Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet'. En help ons landschap te behouden. Meldt u aan bij: bronckhorst@windturbinevrij.nl

Stichting Bronckhorst Windturbinevrij i.o.


Bridgen in Toldijk

TOLDIJK - Op donderdag 12 september was in zaal Den Bremer de tweede speelavond van Bridgeclub Bronkhorst. Er werd gespeeld met het nieuwe rankingsysteem, zoals dat door de Nederlandse Bridgebond is ingevoerd. De uitslag van de speelavond op 12 september was als volgt. Uitslag: Lijn A. 1. Aartje Bernards en Pop Nieuwboer 57,92%, 2. An Wortel en Paul Niks 56,25% en 3. Dinie Hartelman en Ruud Bijloo 53,75%. Lijn B. 1. Annelies Schröder en Jan Rondeel 62,08%, 2 Dinie Crampton en Joop Rutten 54,70% en 3. Erica Schut en Theo Schut 52,50%. Lijn C. 1. Jasper de Ronde en Henk Roording 58,33%, 2. Riet Niesink en Riekie Nieuwenhuis 56,77% en 3. Ria Jansen en Joop te Veldhuis 55,21%. Op donderdag 19 september is de volgende speeldag. Afmelden via 06-53548080.