Torleif Hartelman boekt succes met Fabio Quartararo. Foto: Damon Teerink
Torleif Hartelman boekt succes met Fabio Quartararo. Foto: Damon Teerink Foto:

OW Cup Assen en MotoGP Misano

HENGELO/REGIO - Zaterdag 14 september werd er de voorlaatste wedstrijd in de OW Cup gereden. Daar reden verschillende Hamove clubleden en regionale rijders in mee. Danny van der Sluis heeft zaterdagmiddag de ONK SuperCup 1000 wedstrijd in Assen op zijn naam geschreven. Van der Sluis moest lang in de achtervolging op Hamove lid Cliff Kloots, maar sloeg in de slotfase toe.

Voorafgaand aan de racedag van zaterdag 14 september waren er nog drie races te verrijden in de ONK SuperCup 1000 klasse van de OW Cup. De titelstrijd lag nog volledig open met Cliff Kloots aan de leiding met veertien voorsprong op Danny van der Sluis. Danny van der Sluis heeft zaterdagmiddag de ONK SuperCup 1000 wedstrijd in Assen op zijn naam geschreven. Van der Sluis moest lang in de achtervolging op Cliff Kloots, maar sloeg in de slotfase toe. Achter Kloots mocht Renzo van Emmerik als derde coureur mee naar het podium. Na twee kwalificaties zette Kloots de snelste tijd met een 1'40.985. Naast Kloots mochten Danny van der Sluis en Renzo van Emmerik ook vanaf de voorste startrij vertrekken. Thijs Peeters uit Borculo plaatste zich als vierde voor de race gevolgd door Jolanda van Westrenen uit Ruurlo. Peeters had vanaf de tweede startrij een geweldige start en ging als eerste de haarbocht in. Daarachter hadden Kloots en Van der Sluis het in de eerste ronde met elkaar aan de stok. Kloots kwam op dat moment als winnaar uit de strijd en ging vervolgens in de Bult voorbij aan Peeters. Van der Sluis ging in de tweede ronde voorbij aan Peeters en zette de achtervolging in op Kloots. In de achtste van tien ronden ging Van der Sluis voorbij aan Kloots. Van der Sluis was in de laatste ronde het sterkste en won zo zijn derde race van het seizoen. Kloots eindigde als tweede. Van Emmerik wist in de vierde ronde voorbij te gaan aan Peeters en kwam eenzaam als derde over de finish. Achter Peeters wist Klaassen het gevecht om de vijfde plaats te winnen net voor Van Westeren. In het kampioenschap is het nu nog spannender geworden, want Van der Sluis wist door zijn overwinning het gat naar Kloots te verkleinen tot negen punten. Dat belooft een spannende ontknoping van het ONK SuperCup 1000 seizoen te worden op zaterdag 12 oktober in Assen.

In de ONK Sportcup 1000 reden de gebroeders Bikkel mee. De race werd gewonnen door Oliver Leering. De uit Doetinchem afkomstige Niels Bikkel reed een goede race en werd zesde. Voor broer Arjan uit Vorden was het wennen nadat hij al drie maand niet meer had gereden op Assen. Dit kwam mede omdat Arjan was overgestapt naar een ander bandenmerk. De omstandigheden waren goed te noemen en Arjan reed dicht bij zijn persoonlijk record op het TT circuit. Hij wist tijdens de wedstrijd een aantal plaatsen goed te maken en finishte als achttiende van de dertig deelnemers in deze klasse. In de categorie ONK ProCup 600 werden de regionale rijders Ronnie Temmink en Bart Meekes vijfde en zeventiende. Hessel Lubbers uit Hengelo Gld maakte zijn debuut in deze klasse en deed het zonder meer goed met een mooie vijfentwintigste plaats. Op zaterdag 12 oktober zijn de finaleraces op het TT Circuit Assen.

Rijder coach Torleif Hartelman uit Hengelo Gld had afgelopen weekend op het circuit van Misano een succesvol weekend. De rijders uit het Petronas Yamaha SRT waarvoor hij werkzaam is scoorden top posities in de MotoGP klasse. De Fransman Fabio Quartararo en de Italiaanse rijder Franco Morbidelli lieten het hele weekend zien dat ze bij de beste rijders van de wereld horen. Zowel tijdens de vrije trainingen, kwalificatie en de wedstrijd zaten ze voorin het veld. Quartararo reed zelfs driekwart van de wedstrijd in de MotoGP aan de kop. Tot in de laatste ronde was het spannend en het was veelvoudig winnaar Marc Marquez uit Spanje die hem versloeg in de laatste meters. Morbidelli eindigde achter Maverick Vinales en zijn leermeester Valentino Rossi op een vijfde plaats. Hartelman en het Petronas Sprinta Racing hadden een paar uur eerder ook al het nodige succes in de Moto3 categorie met de Engelse rijder John McPhee. Hij werd na een zeer boeiende race tweede achter de Japanse rijder Tatsuki Suzuki. Hartelman en het gehele Petronas team waren meer dan tevreden over de resultaten van hun rijders.

Aankomend weekend zullen er ook verschillende regionale rijders en teams te zien zijn op het circuit van Assen, waar de jaarlijkse Britse Superbike race verreden zullen worden. In het Duitse Frohburg komt het Performance Racing met hun rijders Virgil Amber Bloemhard, Ilja Caljouw en Jorn Hamberg aan de start voor hun laatste IRRC races.


Kennismaken met bridge tijdens clinic

BRONCKHORST/TOLDIJK - Woensdag 25 september wordt bij Den Bremer in Toldijk een bridgeclinic gehouden. Ruud Bijloo, bridgedocent, aangesloten bij de Nederlandse Bridge Bond (NBB) en bestuurslid van de Bridgeclub Bronkhorst geeft deze clinic op de thuisbasis in Zaal Den Bremer in Toldijk. Aanvang 19.30 uur, de toegang is gratis.

Door Liesbeth Spaansen

"Bridge is een kaartspel dat niet gebaseerd is op goede kaarten. Ook met slechte kaarten kun je goed scoren of zelfs bovenaan komen!" Aan het woord is Ruud Bijloo. "De bridgeclinic is bedoeld om belangstellenden te laten kennismaken met het spel. De stap naar een cursus is vaak te groot en daarom houden we deze clinic. Hierin komt aan de orde wat bridge is. Na een korte uitleg over onder andere de basisgegevens: kaarten en tegenstanders, wordt meteen een eerste ronde bridge gespeeld, iedereen heeft dan dezelfde kaarten", vertelt Ruud verder. "Na uitleg over onder andere de puntentelling wordt een tweede ronde gespeeld. Daarna kun je thuis al een spel minibridge spelen." Ruud Bijloo leerde het bridgen van zijn ouders. "Zij speelden in de hoofdklasse", moet hij bekennen. "Zelf speelde ik als zestienjarige bij de bridgeclub in mijn toenmalige woonplaats Apeldoorn, Entre Nous, door mijn vader opgericht. Later was ik voorzitter van de Apeldoornse Bridge Federatie (ABF)."

Marijke Hilderink vult aan: "Een avond bridgen is gewoon erg gezellig. Natuurlijk moet je na blijven denken, maar dat is goed voor een mens. Net zoals een brigdeavond heel goed is voor de sociale contacten. Bridgers hebben geen geraniums." Marijke is lid van Bridgeclub Bronkhorst, maar zit ook in de organisatie van Bridgeclub 'de Kei' in Keijenborg. "We werken veel samen."

Bij Bridgeclub Bronkhorst zijn ook jonge talenten aangesloten. "Guy Mendes de Léon bijvoorbeeld. Hij leerde bridgen van zijn vader Miguel en kwam vanaf zijn zestiende met hem mee naar Toldijk. Nu speelt hij op wereldniveau en wordt door de bridgebond uitgezonden voor belangrijke wedstrijden in de World Bridge Federation." "Bridge is vooral leuk omdat er geen mensen worden uitgesloten", vindt Ruud. Het bridgespel wordt met een vaste partner gespeeld, als echtpaar of samen met een vriend of vriendin: jong en oud is welkom. Ben je alleen? een partner is zo gevonden. Naast vier personen is een spel kaarten en een tafel voldoende om te kunnen spelen. "Bridge is geen sport alleen voor ouderen, maar kan wel tot op zeer hoge leeftijd gespeeld worden", laat hij weten. "Je kunt het zelfs heel makkelijk leren, of je nu jong of wat ouder bent."

Bij voorkeur aanmelden voor de bridgeclinic, mail of bel naar: Marijke Hilderink, m.hilderink@kickxl.nl, 0575-464170 of 06-12518873 of Ruud Bijloo, ruud.bijloo@kpnmail.nl, 06-53548080.