Winst voor Deroue (m.) met Buis (l.) en Van Velthuijzen (r.). Foto: Henk Teerink
Winst voor Deroue (m.) met Buis (l.) en Van Velthuijzen (r.). Foto: Henk Teerink

Dubbele overwinning Scott Deroue bij Gamma Racing Day

HENGELO/ASSEN - Voor de eerste keer stond het Internationalen Deutschen Motorradmeisterschaft (IDM) op het programma van de Gamma Racing Day. Het prestigieuze Duitse kampioenschap reed in het weekend van 16 t/m 18 augustus een gecombineerde race met het ONK Supersport 300. Meer dan 35 Supersport 300-coureurs uit binnen- en buitenland gingen de strijd met elkaar aan op het TT Circuit Assen.

Wat een geweldige openingsrace kende de Gamma Racing Day 2019 op zondag. Tot op de streep werd door een zestal coureurs fel gevochten om de winst in de IDM Supersport 300. Hoewel het een race voor het Duitse kampioenschap betrof, waren de Nederlandse coureurs oppermachtig. Aanvankelijk werd door een groep van negen coureurs gestreden om de kopposities, maar in de tweede fase van de race kon een drietal het tempo niet meer volgen. In de laatste ronde bleef het zestal bijeen, maar toch werd nog enkele malen van kop gewisseld. In de laatste honderden meters lukte het clublid van de Hamove Scott Deroue de kop te pakken en die niet meer af te staan. Achter zijn rug werd alles uit de kast getrokken om tweede te worden. Na bestudering van de camerabeelden werd Jeffrey Buis als tweede geklasseerd voor de sterk rijdende Colin Veldhuizen.
Voor Scott Deroue was het een prima dag. Aan het einde van de zondag herhaalde Deroue het kunstje nogmaals. Ditmaal bedroeg zijn voorsprong maar liefst vijftien seconden. Walid Khan, die amper enkele weken zijn rentree in de racerij maakte, werd na een geweldige race tweede nipt voor Dion Otten die een thuis wedstrijd reed. Victor Steeman sloeg deze wedstrijd over om zich voor te bereiden op de komende races voor het wereldkampioenschap Supersport 300. Hans Smees die normaal gesproken Victor begeleid hielp dit weekend zijn Freudenberg-teamgenoot Jann Netzker. De zijspanklasse, die meetelde voor het wereldkampioenschap kende een ongemeen spannend verloop. De duo's Reeves/Wilkes en Birchall/Birchall uit Engeland maakten de dienst uit en gaven elkaar geen duimbreed toe. De combinaties raakten elkaar zelfs een enkele keer. Uiteindelijk wist Reeves zijn machine een seconde eerder te laten finishen dan Birchall. Bennie Streuer en Kevin Rousseau werd met een niet goed lopende motor vijfde en het andere Nederlandse duo Endeveld/Remmé legde beslag op de negende plaats. Formule 1 coureur Jack Aitken reed op het TT Circuit Assen tijdens de Gamma Racing Day de absoluut snelste ronde ooit op het heilige Asser asfalt. In de Renault R.S.17 met V6 Turbomotoren hybride techniek perste Aitken een tijd van 1.16.897 eruit. Het weekend beleefde een bezoekersaantal van over de 90.000, de snelste ronde ooit op Assen, de demonstraties van WorldSBK coureur Leon Haslam, de prestaties van zijn Kawasaki-collega's in twee spannende IDM Supersportraces en een indrukwekkend startveld in de Dutch GP Superkarts en verschillende autoklassen waaronder het Supercar Challenge, benadrukten nogmaals dat ook de twintigste editie de geschiedenis in gaat als het grootste gecombineerde auto-, motor- en kartrace-evenement van Europa. Afgelopen weekend werd er in Engeland op het circuit van Silverstone de MotoGP races verreden. Fabio Quartararo, het jonge Franse talent dat voor het Petronas Yamaha team uitkomt, kwam vroeg in de race ten val samen met de Italiaan Andrea Dovizioso. Rijdersanalist van het team Torleif Hartelman weet als geen ander dat een valpartij er af en toe bij hoort. Quartararo's teamgenoot Franco Morbidelli scoorde een mooie vijfde plaats. De winst ging naar de Spanjaard Alex Rins voor zijn landgenoten Marc Marquez en Maverick Vinales.