Het paneel van het Universum van Marcel Alberts, het is één deel van zijn drieluik van het (imaginair) Universum.
Het paneel van het Universum van Marcel Alberts, het is één deel van zijn drieluik van het (imaginair) Universum.

Gevarieerde expositie met werk van drie Nederlandse kunstenaars

VORDEN - Galerie Agnes Raben in Vorden opent zondag het nieuwe seizoen met Eyecatchers, een gevarieerde expositie met bijzonder interessant werk van drie Nederlandse beeldend kunstenaars van formaat. Marcel Alberts, Leo Cahn en Yvonne Halfens tonen werk dat het oog van de kijker zal verleiden.

Marcel Alberts presenteert een opzienbarend drieluik met zijn creatie van een zeer indrukwekkend imaginair universum. 'De kosmos' met talloze taferelen, planeten en objecten die gewichtsloos lijken te zweven in onmetelijke ruimte. De kijker wordt erin naar binnen gezogen maar zal er zeker niet in één oogopslag vat op krijgen. Alberts, in 1955 geboren in Deventer rondde in 1974 de MTS Bouwkunde af en in 1981 de Kunstacademie in Arnhem, afd. autonoom. Sindsdien is hij werkzaam als beeldend kunstenaar en tot 2010 als docent verbonden aan de Kunstacademie te Utrecht op de afdelingen 3D design en Theatervormgeving. Vanaf 2010 tot heden is hij daar hoofd van de afdeling Product Design.
Leo Cahn zorgt voor een even zo wonderbaarlijke presentatie en toont een zestigtal van zijn bijzonder vernuftige sieraden en objecten. Als 'Constructeur de bijoux' zoals hij zichzelf noemt, heeft Cahn een heel eigen kijk op het maken van sieraden. Zijn grote technische knowhow, inventiviteit en zijn onmiskenbare uitvindersbloed spatten van het werk af en zijn in zijn hele oeuvre een belangrijk artistiek kenmerk.
Cahn (1951 Amsterdam) is 'een geboren' techneut, kunstenaar en uitvinder. Zijn achtergrond: 1961 'Nuts school voor beeldende expressie', Stedelijk Museum Amsterdam. 1963 4de LTS (hoef)smeden, plaatwerken, electrotechniek, instrumentmaker, 1965 2de LTS edelsmeden, 1967 Rietveld Academie Amsterdam industriële vormgeving.
"Tot nu toe maakte ik meer dan vier kilo exclusieve sieraden, alsmede twee volle emmers experimenten (dat is bruto ongeveer tien vierkante meter magnesiumplaat). Een tiental special effects voor films en drie effecten voor het boekenbal. Meer dan 25 busladingen mensen dragen mijn werk op heel verschillende gelegenheden zoals openingen, uitvoeringen, optredens en voorstellingen in binnen en buitenland, Twee Pino's voor Sesamstraat en twee grote installaties voor musea. Alsmede drie liturgische meubelen voor een kerk", zo omschrijft hij zijn oeuvre.

Mensbeelden
Yvonne Halfens triggert de kijker op een andere heel manier. Zij presenteert unieke mensbeelden. Meestal gemaakt van klei. Er huist een bijna magische ontroerende schoonheid in haar gevoelige en innemende hoofden en mensfiguren. "Wat is het om als mens in een bepaald lichaam te zitten", vraagt zij zichzelf vaak af. Yvonne Halfens is gefascineerd door de schoonheid die zij juist vaak ontdekt in het imperfecte. In Galerie Agnes Raben was met regelmaat voornamelijk klein werk van haar te zien. Nu pakt zij ook uit met beelden in grotere formaten, waaronder ook één levensgroot werk waar de kijker zeker de ogen niet van af kan houden. Begin september reist Yvonne Halfens af naar Japan waar zij is uitgenodigd voor een presentatie van haar werk.
Yvonne Halfens woont en werkt in Nijmegen. Werkt ook met regelmaat als artist-in-residence in het buitenland onder meer in Frankrijk, IJsland, België, Portugal, Engeland en Noorwegen. Haar achtergrond: 1982 Katholieke Universiteit Nijmegen, Taalkunde; 1994 Hogeschool Gelderland, TEHATEX, handvaarigheid; 1995 Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Ze is lid van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers.
De expositie in Galerie Agnes Raben (Nieuwstad 20) opent op zondag 1 september om 15.00 uur en is daarna tot en met 29 september op zaterdag, zondag en maandag of op afspraak te bezoeken. Openingstijden: 13-17 uur. Op zondag 8 september van 11 tot 17 uur neemt Galerie Agnes Raben deel aan KunstZondagVorden. De kunstenaars zijn deze dag in de galerie aanwezig.


www.galerieagnesraben.nl