Jolanda 7 met v.l.n.r. Suzanne Nijenhuis, Bert, Ans en Henk Berenpas en Wim Lenselink. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman
Jolanda 7 met v.l.n.r. Suzanne Nijenhuis, Bert, Ans en Henk Berenpas en Wim Lenselink. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman

Dubbel feest op (kampeer)boerderij De Prinsenhoeve

VORDEN – Het was zaterdagmiddag dubbel feest op boerderij De Prinsenhoeve van de familie Berenpas aan de Mosselseweg. Koe Jolanda 7 had de magische grens van 100.000 kilogram melk bereikt en het kampeergedeelte van de boerderij is uitgebreid met een geheel nieuw sanitairgedeelte en ontvangstruimte. En dat waren redenen voor een feestje zo hadden Bert Berenpas (45) en Suzanne Nijenhuis (42) en Henk (75) en Ans (68) Berenpas gedacht.

Door Jan Hendriksen

Kampeerboerderij De Prinsenhoeve is al ruim dertig jaar aangesloten bij de Stichting Vrije Recreatie (SVR) ofwel 'Kamperen bij de boer'. Maar recreatie behoort al veel langer tot de neventak van de uit 1937 daterende boerderij. "Mijn opa en oma ontvingen in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw al jeugdkampen op de deel van de boerderij", zo verklaart Bert als hij de felicitaties in ontvangst neemt van de talloze gasten. De Prinsenhoeve telt 38 comfortplaatsen allen voorzien van een verharding in de voortent. Er zijn twee plaatsen speciaal voor tenten. De plaatsen zijn zeer ruim opgezet. Het nieuwe verwarmde sanitaire gebouw, die geheel voorzien is van vloerverwarming, bestaat onder meer uit drie douches, twee toiletten, twee afsluitbare wascabines, een wastafel, twee afwasbakken en een ruime invalidendouche, inclusief wastafel, toilet en bankje.

Het was voorzitter Corine van Mill van de SVR uit Meerkerk die samen met Rick Berenpas (10) het nieuwe sanitaire gebouw en ontvangstruimte mocht openen. Van Mill is een dochter van Wim van den Berg, de oprichter van de SVR. Van den Berg is grondlegger van het Kamperen bij de Boer; hij begon daarmee in 1970. "Wat mooi dat ik hier als voorzitter van Stichting Vrije Recreatie op jullie dubbele feest aanwezig mag zijn om jullie nieuwe sanitaire gebouw te openen. In een tijd waarin je allerlei komkommer nieuws leest over dat kamperen afneemt en dat het campingbestand in Nederland drastisch afneemt, investeren jullie nog gewoon in een nieuw sanitair gebouw, waarmee jullie bewijzen dat het kamperen nog altijd leeft en zeker het kamperen bij de boer. Want dat wordt nooit in de cijfers meegenomen, maar neem van mij aan dat het kamperen bij de boer nog altijd heel populair is bij een grote groep Nederlanders", aldus Corine van Mill in haar felicitaties aan de familie Berenpas.

Ambassadeurs
Verder liet Van Mill weten dat de familie Berenpas zeer actieve ambassadeurs voor de SVR zijn waarbij in totaal 1200 kampeerboerderijen in ons land en achthonderd in het buitenland zijn aangesloten. "Al die jaren zijn jullie de SVR trouw gebleven en ieder jaar zijn jullie ook op onze vakantiebeurzen aanwezig om jullie camping te promoten. Wij zijn er dan ook heel trots op dat jullie bij ons aangesloten zijn. En de recensies over jullie camping zijn ook lovend zoals: fenomenaal, een geliefde rustplaats, top camping, hartelijke boer en boerin en zoon. Kortom een supercamping."

Jolanda 7
Maar als eerste werd tijdens het feestje zaterdagmiddag door bestuurslid Wim Lenselink uit Toldijk, van de Coöperatieve Rundveeverbetering CRV regio Achterhoek, Jolanda 7 gehuldigd. De dertienjarige roodbonte HF koe had de magische grens van 100.000 kilogram melk bereikt. Uit handen van Wim Lenselink ontving Henk Berenpas een mooie plaquette. "Dit is een prachtig bedrijfsresultaat binnen jullie bedrijf met zeventig koeien waar jullie trots op mogen zijn." Op het gebied van melkproductie zijn er twee mijlpalen: 100.000 liter melk en het behalen van 10.000 kg vet en eiwit. Wim Lenselink: "Deze laatstgenoemde mijlpaal is veel moeilijker te halen. Wanneer een koe in haar hele leven meer dan 10.000 kg vet en eiwit heeft gegeven, wordt ze officieel gehuldigd. Deze koeien hebben dan ongeveer tussen de 125.000 en 150.000 liter melk gegeven." Wim Lenselink stelde dat het behalen van deze mijlpaal lang niet voor iedereen is weggelegd. "Het is een kwestie van geluk, gezondheid van de koeien, de juiste wijze van voeren en het management van de boer. Maar het blijft een uitzonderlijke prestatie."


Voor meer foto's: zie www.achterhoekfoto.nl.