Henk Vriend z'n laatste fietstocht fietste hij buiten Europa, de Israël National Trail, in Israël. Foto: PR.
Henk Vriend z'n laatste fietstocht fietste hij buiten Europa, de Israël National Trail, in Israël. Foto: PR. Foto:

Henk Vriend fietst 1200 kilometer lange 'Spoor van de vrijheid'

VORDEN – De twaalfhonderd kilometer lange fietstocht van Normandië naar Wageningen is gebaseerd op de route uit het fietsboekje 'Spoor van de vrijheid' dat in 2016 is samengesteld door Roeland Janssen, bestuurder van Stichting Europafietsers waarvan Vordenaar Henk Vriend (64) voorzitter is. Een groep van veertien fietsers vertrok vrijdag 23 augustus vanuit Normandië voor deze bijna vier weken durende fietstocht waaraan Henk Vriend ook zou deelnemen. Maar door 'blijde' familieomstandigheden haakt Henk begin deze week pas aan bij de groep.

Door Jan Hendriksen

Een groep enthousiaste fietsers bij de tourfietstocht in het kader van 75 jaar bevrijding: Vélopalise (ontstaan uit de Europafietsers) fietst deze weken vanaf Ste Mere Eglise in Normandië via Bastogne naar Wageningen, de stad van de bevrijding. "Met de ervaringen van verschillende fietsers, die in de afgelopen jaren het traject deels of voor het geheel hebben gefietst is de Vélopalise doorontwikkeld. De gekozen route volgt voor het overgrote deel de 'Voie de la Liberté'. Dit is een route gemarkeerd met zuilen (bornes) langs de route. De geallieerde strijdkrachten hebben in '44-'45 deze route afgelegd aan de meest oostelijke zijde van het rollend front", zo verklaart Henk Vriend die als grootste passie fietsen heeft. De groep die momenteel onderweg is wordt op 14 september in Bastogne aangevuld met deelnemers die met een fietsbus van Wageningen naar Bastogne gebracht worden.

Onderweg worden vooral kleine lokale initiatieven in het kader van de bevrijding onder de aandacht gebracht. Henk Vriend: "Nadrukkelijk wordt aandacht besteed aan lokale burgerslachtoffers, een vaak vergeten groep. Tulpenbollen worden uitgereikt aan de vertegenwoordigers van de verschillende gemeenten bij wie we worden ontvangen."

Een groep van veertien fietsers vertrok vrijdag 23 augustus vanuit Normandië voor deze bijna vier weken durende fietstocht

Op vrijdag 20 september is het einddoel de zuil van de vrijheid vóór museum De Casteelse Poort. Burgemeester Van Rumund van Wageningen ontvangt hier de groep van ongeveer dertig fietsers, waarna een korte bijeenkomst volgt in het stadhuis. Henk's vrouw Carla vervoegd zich 14 september ook bij de groep in Bastogne, waarvoor men zich nog kan aanmelden. Er is namelijk nog plaats in de fietsbus die op 14 september vertrekt vanuit Wageningen. Voor informatie en aanmelding: zie www.velopalise.nl.

Uitgangspunt
Voor de deelnemers aan 'Spoor van de vrijheid' is er elke dag een agenda en een routeplan (trajectbeschrijving). "We fietsen namelijk grotendeels individueel. Uitgangspunt is dat er op campings wordt overnacht die zijn gereserveerd en dat men zelf kookt", zo verklaart Henk die jaarlijks gemiddeld achtduizend kilometer fietst. Zijn laatste fietstocht fietste hij buiten Europa, de Israël National Trail, in Israël.

Motto
Het motto van de Europafietsers is 'Hoe helpen we je fietsend Europa ontdekken'. Henk Vriend: "De ruggengraat van het werk van Europafietsers wordt gevormd door vrijwilligers (circa 250) en donateurs (ruim 3.000). Actieve vrijwilligers helpen routes ontwikkelen en onderhouden, geven voorlichting op beurzen en presenteren hun ervaringen aan anderen. Donateurs dragen bij in de kosten van beurzen en bijeenkomsten, voorlichtingsmateriaal, routebrochures, rechten voor het gebruik van kaartmateriaal in de routegidsen en het onderhoud van de routes. Want we hebben heel mooie fietsroutes door Europa verzameld en ontsloten en geven daar uitgebreide informatie over op de website. Deze fietsroutes vormen een netwerk door Europa (fietsweb) die men in zijn geheel of gedeeltelijk kan rijden maar ook naar eigen inzicht kan combineren tot een rondtocht."

Eisen
Alle uitgebrachte fietsroutes zijn door Europafietsers zelf ontwikkeld en beschreven in fietsroutegidsen. Wijlen Clemens Sweerman is onder fietsers wel de bekendste auteur: "We stellen hoge eisen aan de routes. Ze zijn zo autoluw mogelijk, thematisch opgezet, we vermijden slechte wegen en al te steile hellingen, ze zijn afwisselend samengesteld en we actualiseren elke nieuwe uitgave", zo verklaart Henk de doelstellingen tot slot van de Europafietsers waarvan hij sinds vijf jaar voorzitter is.