Foto gemaakt aan de Rijksstraatweg in Warnsveld in 1939 door J.B. Thate toen daar de tramrails verwijderd werden. Foto: Erfgoedcentrum Zutphen
Foto gemaakt aan de Rijksstraatweg in Warnsveld in 1939 door J.B. Thate toen daar de tramrails verwijderd werden. Foto: Erfgoedcentrum Zutphen

Genieten van beeldmateriaal van Warnsveld in vroegere tijden

WARNSVELD - Vrijdag 9 augustus kan men terug in de tijd in Warnsveld. 's Middags vanaf 15.00 uur zal Jan Rossel een aantal films vertonen in het Nutsgebouw waarin diverse plekken van het vroegere Warnsveld goed in beeld komen. In de avond van 20.00 tot circa 22.00 uur kan men genieten van originele dia- en foto-opnamen van oud-huisarts J.B. Thate, welke door middel van een bandopname door hemzelf worden toegelicht. Kaarten (aan de zaal) voor de middag- of avondvoorstelling bedragen 5 euro.

Johan Adolfs was een Nederlandse cineast die bekend werd door zijn talrijke registraties van het dorpsleven in Nederland in het midden van de twintigste eeuw. Ook in Warnsveld heeft hij een film gemaakt in het jaar 1966, waarin een aantal winkels en de eigenaren goed in beeld komen. Zoals ViVo Stein en Melkwinkel Smeerdijk. Ook de winkel en werkplaats van Bobbink en vele andere personen komen in beeld voorbij. De Plattelandsvrouwen vergaderen bij Hentje Pijnenburg op het Loo. Van de scholen komen veel leerlingen en leerkrachten ook in beeld. Evenals een oefening van de judovereniging die op het gras bij de Abersonfontein. Traditiegetrouw sluit de Warnsveldse vrijwillige brandweer en het orkest van Excelsior deze film af. Een gedeelte van deze film was te zien bij TV Gelderland, maar nu compleet in het Nut. De film bevat geen geluid. Deze film is nu in het bezit van het Regionaal Archief Zutphen.

Als afsluiting van het middagprogramma is er nog een andere korte film te zien, ook zonder geluid uit ongeveer 1935. De klanten van Kruidenier Nossent gingen met een paar bussen op excursie naar Amsterdam. Bij het vertrek in Warnsveld komen zij uitgebreid in beeld. Van de Persil-School intern is er niets te zien, wel van bezoek aan de luchthaven Schiphol, waar toen wandelen op de banen geen groot probleem was. Kaarten aan de zaal voor 5 euro, en een gratis kopje koffie of thee.

In het avondprogramma vanaf 20.00 uur kan men kijken naar meer dan 250 originele dia- en foto-opnamen van de oud-huisarts J.B. Thate welke door middel van een bandopname door hemzelf ooit toegelicht zijn. Zijn belevenissen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna komen voorbij. Evenals zijn ongezouten kritiek op diverse gebeurtenissen in het dorp Warnsveld.

Als afsluiting een fictieve rit met de smalspoor-stoomtram vanaf het treinstation in Zutphen met de tramlijn van de Graafschap door de binnenstad van Zutphen, door Warnsveld, door Vorden naar Hengelo (Gld). Dan laat Jan Rossel de aanwezigen zien wat er zoal te zien was op en vanaf de rails welke in het jaar 1939 opgebroken werden. Voortzetting door de autobus. Einde voorstelling, inclusief pauze, omstreeks 22.00 uur. Ook hiervoor: Kaarten aan de zaal voor 5 euro, en een gratis kopje koffie of thee.


Renners Stofwolk weer vol ambitie aan start 'eigen' ronde

NEEDE - De wielerronde van Neede kan al terugkijken op een kleine halve eeuw aan historie. En in al die jaren streden de renners van de regionale vereniging RTC De Stofwolk traditiegetrouw telkens weer mee om de ereprijzen. Op vrijdagavond 16 augustus verschijnen zij weer aan de start.

De coureurs van De Stofwolk zijn volop in training om tijdens hun 'eigen' ronde zo goed mogelijk voor de dag te komen. De Niessink & Partners Ronde van Neede wordt nog verder opgevrolijkt met een tropical night en beachvolleybal.
De basis voor de rijke geschiedenis van de wielerronde van Neede werd al in de jaren zeventig gelegd, vertelt Richard te Vaarwerk, een van de stuwende krachten achter het evenement. "Destijds werd de ronde nog verreden rond de muziekkoepel", aldus Te Vaarwerk van De Stofwolk, dat voor dit evenement samenwerkt met de wielerclub WTC Neede. "Het publiek reisde echt van heinde en verre af naar ons dorp en stond soms vier rijen dik langs het parcours om de plaatselijke helden Arie en Reinier Hassink aan te moedigen."
Arie Hassink maakte in die jaren deel uit van de roemruchte Amstel-ploeg. "Arie nam dan echt zijn ploeg mee om hier de prijzen op te komen halen. Maar in die jaren had hij ook geduchte concurrentie van het opkomend talent Joop Ribbers, Stofwolk-lid uit Groenlo."

Kuitenbijter
In de jaren tachtig verhuisde de ronde naar de wijk De Berg, en in de jaren negentig nogmaals, naar het huidige parcours. "Met onder meer de Bergstraat, de Borculoseweg, maar ook de onder de renners gevreesde Rapenburg. Het wegdek loopt hier gluiperig omhoog. Normaal gesproken niet echt een kuitenbijter, maar als je er tientallen keren met hoge snelheid tegenop moet rijden, weegt-ie op het laatst toch behoorlijk door."
Het is volgens Te Vaarwerk intussen de 23ste keer dat de ronde op dit parcours wordt verreden. "En het wordt niet alleen voor de wielerliefhebbers de moeite waard want er is ook een tropical night en er is beachvolleybal. Al met al een gezellig avondje uit dus."
Om 17.00 uur klinkt het startschot voor de sportklasse, waarna om 18.30 uur de amateurs vertrekken.