De zijspannen komen ook aan de start. Foto: Henk Teerink
De zijspannen komen ook aan de start. Foto: Henk Teerink Foto:

Genieten van motorsport
tijdens Vetnippel Trophy

KRANENBURG - Aankomende zaterdag 10 augustus wordt in de Kranenburg de negentiende Vetnippel Trophy verreden. Dit jaarlijkse motorsport evenement wordt georganiseerd door de V.A.M.C. de Graafschaprijders. Aan de start komen de solo-rijders tot en met 85 cc jeugd, zijspannen, quads en solo-klasse vanaf 125cc. De trainingen zijn vanaf 13.00 uur en de wedstrijden zullen beginnen om 14.00 uur.

De grasbaanraces zijn een begrip in Vorden en omstreken. Iedereen is van harte welkom om te genieten van een mooie middag motorsport. Er zullen verschillende heats gereden worden met de daarbij behorende finaleraces. De organisatie hoopt op voldoende deelname in de verschillende klassen. Publiek kan naast de motorsport ook gezellig een hapje en drankje nuttigen tijdens of na de wedstrijden. De catering is in handen van de vrijwilligers.

28 augustus is de maandelijkse clubavond van de V.A.M.C. Een paar dagen later op 30 augustus organiseert de Vordense motorclub haar 35ste driedaagse tour naar Westerwald, Duitsland. Naast deze evenementen mogen de clubleden van de V.A.M.C. deelnemen aan de clubcross die samen met de motorclub H.A.M.A.C. uit Harfsen georganiseerd gaat worden op 1 september. De locatie is het prachtige circuit Peppelenbos in Harfsen. Voor verdere info van de verschillende evenementen kijk op de website.


www.vamc.nl


'Fiets de boer op Vorden' goed voor zeshonderd deelnemers

VORDEN – In elk Achterhoeks dorp worden ze momenteel georganiseerd. Fietstochten die agrarische en aanverwante bedrijven aandoen. Zo ook in Vorden. Zaterdag 3 augustus werd deze jaarlijkse tocht met als titel 'Fiets de boer op' georganiseerd door Vordense leden van de Land- en Tuinbouw Organisatie - afdeling West-Achterhoek, Vrouwen van Nu Vorden en Jong Gelre Vorden-Warnsveld. En met succes. De tocht was goed voor ruim zeshonderd deelnemers die vanuit het centrum van Vorden van start ging en langs maar liefst zes agrarisch en/of agrarisch gerelateerde bedrijven voerde.

Door Jan Hendriksen

De circa 33 kilometer lange fietstocht bracht de deelnemers allereerst langs camping/appartementen/paardenpension Oude Meulenbrugge van René en Janneke Zoerink aan de Oude Borculoseweg in Warnsveld. Voorheen was de Oude Meulenbrugge een melkveebedrijf maar sinds 2002 zijn er vakantieappartementen, een mini-camping en een paardenpension.

Vervolgens voerde de tocht naar het melkveehouderijbedrijf 't Oostenenk van de families Berends en Bosschers in Almen. De nieuwe stal biedt plaats aan tweehonderd melkkoeien die met drie melkrobots worden gemolken. Het bedrijf voldoet aan de criteria van Planet Proof. Dit betekent dat er strenge eisen ten aanzien van onder andere dierenwelzijn, CO2-uitstoot en stikstofbenutting is. De koeien lopen in april, mei, augustus, september en een deel van oktober in de wei. In juni en juli wordt er niet geweid vanwege de warmte en het grasaanbod. Er wordt honderd hectare grond gebruikt waarvan tachtig hectare grasland en twintig hectare maisteelt.

Het derde bedrijf dat werd bezocht was Langenkamp in Lochem. Langenkamp is een veelzijdig bedrijf. Er is een agrarische grondverzet en straatwerk en een handel in zand en grind. Langenkamp verhuurt ook containers en er kunnen diverse maten containers op locatie worden geplaatst voor afvoer van onder andere snoei-, bouw- en sloopafval.

Hoogste productie
Daarna werd het rundveebedrijf van Maatschap Groot Roessink – Wijnbergen aan de Zutphenseweg in Lochem bezocht dat 110 melkkoeien en 55 stuks jongvee telt. Het jaargemiddelde per koe is 12.428 kilogram met 4,60 procent vet en 3,56 procent eiwit. Deze productie is de hoogste in de provincie Gelderland en behoort tot de top tien van Nederland. Deze hoge productie wordt gerealiseerd door een goede opfok, koe-management, voeding, liefhebberij en gebruik van betrouwbare stieren. Intussen konden de deelnemers op dit bedrijf genieten van de overheerlijke zelf gebakken pannenkoeken van de leden van Jong Gelre Vorden-Warnsveld en de Vrouwen van Nu Vorden.

Sierwerk
Met een goed gevulde maag ging de tocht vervolgens naar het het las-, constructie- en techniekbedrijf van Herwin Wilgenhof aan de Enzerinckweg in Vorden. Wilgenhof maakt allerlei staalconstructies, trappen, hekken en sierwerk voor aannemers, particulieren en de agrarische sector en ook reparaties van machines. Bronspuiten en aansluiten van waterpompen voor tuinberegening is ook een onderdeel van zijn beroep.

Druiven
Tot slot werd Wijngoed Kranenburg aan de Kostedeweg in Kranenburg bezocht. Op deze wijngaard, een van de twintig in de Achterhoek, worden sinds 2005 op milieuvriendelijke wijze druiven verbouwd. De grond waarop de wijnranken staan is beekklei, volgens experts uitstekende grond voor de teelt van wijndruiven. Bij het wijngoed hoort een sfeervol proeflokaal, kegelbaan en siertuin waar regelmatig proeverijen worden gehouden al dan niet in combinatie met een rondleiding.