Trilogie des Sehnens van Sylvia Kopka. Foto: PR
Trilogie des Sehnens van Sylvia Kopka. Foto: PR Foto:

Tweede internationale glasexpositie

VORDEN - Na het succes in 2017 heeft Galerie De Burgerij, Zutphenseweg 11 opnieuw een expositie van (internationale) glaskunst bewerkstelligd. Van 30 juni t/m 11 augustus kan de bezoeker genieten van kunstobjecten van de glaskunstenaars: Sylvia Kopka (Wuppertal, Duitsland), Linda van Huffelen (Norg), Marja Hepo-aho en Kari Alakoski (Riihimäki, Finland) en Bart Ensing (Culemborg). De expositie laat glaskunst zien die tot stand is gebracht met een veelheid aan technieken. Behalve professioneel vervaardigd is de glaskunst origineel in vormgeving, karakter en betekenis.

Sylvia Kopka brandt glas traditioneel 'Vor der Lampe'. Teneinde zeggingskracht te vergroten combineert ze (transparant) glas met hout of textiel. Kopka laat zich inspireren door psychologische en sociale thema's. Kopka: 'Ich bin ein Beobachter. Alles um mich herum ist im Fluss und so empfinde ich dat Glas als Äquivalent zum Leben'. Zowel in Duitsland als in Zwitserland, België en Nederland participeert ze in internationaal georiënteerde tentoonstellingen en is haar werk te zien in (glas)musea.
Van Huffelen exposeert (o.a.) uit haar serie 'Stapelingen' en 'Inflatables'. De 'Stapelingen' lijken uit stroken gelijmd glas opgebouwd, maar zijn via glasfusie tot stand gebracht, een werkwijze die ze zelf ontwikkelde. Bij de 'Inflatables', waarvoor ze in de leer is gegaan bij de beroemde Amerikaanse glaskunstenaar Matthew Szosz, blaast ze in gefused glas perslucht. Met beide technieken bereikt ze haar doel: een driedimensionele ervaring.
Bart Ensing maakt kunst met en in de natuur: sculpturen van gevonden hout, vrij en organisch vormgegeven. In de tentoonstelling is een houtsculptuur te zien van een vrouw die zich als het ware dóór een glasplaat beweegt. Marja Hepo-aho combineert op unieke en sublieme wijze de schoonheid van geblazen glas - als water - met eeuwenoude in Lapland gevonden stenen. Meesterglasblazer Kari Alakoski is werkzaam geweest in de beroemde Finse Iittala glasfabriek. Zijn glaskunst is gracieus en harmonieus van vorm waarin buitengewoon geraffineerde lijnpatronen ontspringen.

Complementair aan de glasexpositie zijn olieverfschilderijen te zien van Marein Konijn. Zij sloot recent haar master af aan de Klassieke Academie Groningen. Ze is een schilderes pur sang. Met haar verworven technische vaardigheden zet ze - vervlochten met emoties van dat moment - werkelijkheden met olieverf op doek. Haar kleurenpalet is passend ingetogen en speelt met licht.

In de beeldentuin staan bronzen beelden van Rose van den Hurk, keramiek van Carla Wink, en ijzersculpturen van Dries Olthof. Van den Hurk's sculpturen zijn een ode aan het leven: de vrouw, de geboorte, het kind en de natuur in haar prachtige groei. Vanuit weerbarstig plaatijzer vormt Dries Olthof menssculpturen waarbij de driedimensionale ´zachte´ ervaring verrast.

De feestelijke opening van de glasexpositie in aanwezigheid van exposanten, is zondag 30 juni om 15.30 uur. U bent van harte welkom.
Openingstijden zijn vrijdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang vrij.


deburgerij-vorden.nl


Regiotalent tennis Kris Rewinkel eerste in de ranglijst

HENGELO/VORDEN - Kris Rewinkel (12) uit Hengelo Gld. is dit jaar begonnen aan een opmars in het tenniscircuit. Sinds haar zesde jaar tennist zij bij HLTC Het Elderink in Hengelo en onder leiding van Lisette en Martine Dijkman heeft ze leren tennissen en stappen gemaakt. Inmiddels tennist en traint Kris in Vorden waar ze ook competitie speelt.

Haar talent voor tennis is inmiddels in de regio ontdekt. Zo is Kris in het najaar van 2018 extra trainingen gaan volgen bij Effort Tennis Academy, om zich verder te ontwikkelen en te verbeteren. Onder leiding van Loet Baard en Robin van Beveren volgt ze trainingen in Haaksbergen, Lichtenvoorde en Doetinchem. Kris traint drie tot vier keer in de week en speelt in de weekenden haar wedstrijden. Inmiddels speelt ze op diverse landelijke toernooien.
Sinds dit jaar neemt Kris ook deel aan de KNLTB Junior Ranglijst Toernooien. Hierin speelt ze in de categorie tot en met twaalf jaar. In Emmeloord heeft ze het toernooi gewonnen en in Lichtenvoorde werd ze tweede. Inmiddels staat ze in de ranking 43ste van Nederland. Deze zomer speelt ze nog een aantal toernooien in Doorn en Zuidwolde die meetellen en mogelijk mag ze eind juli deelnemen aan de Jeugd Nederlandse Kampioenschappen in Hilversum. Hiervoor worden 32 speelsters toegelaten.
Ook doet Kris mee aan het KNLTB Jeugd Circuit Gelderland. In zowel Vorden als Laren heeft ze in de leeftijdscategorie tot en met veertien jaar de enkel-toernooien gewonnen. In Laren heeft ze ook de categorie tot en met zeventien jaar in de enkel gewonnen. De beste speelsters uit de provincie mogen in september (week 36) deelnemen aan de Masters. Kris staat eerste in de ranglijst en hoopt Gelderland te mogen vertegenwoordigen in de leeftijdscategorie tot en met veertien jaar.

Regiotalent tennis Kris Rewinkel. Foto: PR