Archieffoto Bennie Hekkelman, Postcommandant van Brandweer Vorden.
Archieffoto Bennie Hekkelman, Postcommandant van Brandweer Vorden. Foto:

'We hebben gevochten en samen de klus proberen te klaren'

Tegengeluid van postcommandant Brandweer Vorden op geuite kritiek

Door Jan Hendriksen

VORDEN – Amateuristisch, gebrek aan kennis, tekort aan bluswater, termen die na afloop werden geuit naar aanleiding van de brand enige weken geleden aan de Handelsweg in Vorden. Allerlei uitspraken die de brandweervrijwilligers, die met man en macht de brand bestreden, aan het hart gaan en bestrijden. Om een tegengeluid te laten horen van deze brandweervrijwilligers, die altijd 24 uur per dag voor iedereen klaar staan, nam postcommandant van de brandweer Vorden Bennie Hekkelman de vrijheid om met een korte eigen evaluatie middels Facebook die met iedereen te delen. "Want ze hebben 'gevochten' om de brand te bestrijden en om erger te voorkomen", aldus Bennie Hekkelman.

Dinsdag 21 mei kwam om 13.47 uur bij de meldkamer van de brandweer in Apeldoorn een alarmering binnen dat er aan de Handelsweg in Vorden een brand woedde. Direct is toen het korps Vorden gealarmeerd die binnen vijf minuten uitrukten. "De kazerne binnen hollende vrijwilligers meldden dat de brand al uitslaand was en het hele pand in brand stond. Dronebeelden gaven nadien een goed beeld over de enorme omvang en intensiteit van de brand voordat de brandweer ter plaatse was. De bevelvoerder heeft nog voor vertrek de alarmcentrale opdracht gegeven op te schalen en meer voertuigen te alarmeren. Ter plaatste is door de bevelvoerder van de eerste eenheid besloten in verband met de veiligheid geen binnen aanval meer te doen, maar in te zetten op het behouden van de omliggende gebouwen", zo verklaart Hekkelman.

Dat de hittestraling enorm was bleek wel door het uitgassen van het dak van de naastgelegen woning. Deze stond op het punt om spontaan te gaan ontbranden (pyrolyse). Neem daar de circa 150 kippen bij die tegen het brandende pand stonden en diverse gasflessen die gekoeld moesten worden, dan is het begrijpelijk dat er veel (blus)water nodig was. Bennie Hekkelman: "Op het industrieterrein zijn een viertal brandputten aanwezig. Putten waar de pompen van de brandweer circa negentig kuub grondwater per uur uit kan pompen. Daarnaast zijn er een groot aantal brandkranen, aangesloten op (drinkwater)leidingen van Vitens. Tot slot kent de brandweer nog tankwagens die 16.000 liter water kunnen brengen en hebben alle blusvoertuigen zelf nog een voorraad van 1.500 of 3.500 liter aan boord. Bij deze brand is gelijk gebruikgemaakt van de drie systemen, geboorde putten, tankwagens en de brandkranen op de Vitens-leiding."

Afwegingen
Om de afname van het water op de drinkwaterleiding te beperken en om bij een plotselinge overslag naar de naastgelegen meubelfabriek direct met veel extra slagkracht te kunnen reageren, werd besloten om vanaf open water een extra watertransport te laten aanleggen. In dit geval de gracht van Kasteel Vorden en de vijver van camping De Grasplas aan de Ruurloseweg. "Uiteraard maakt men de afweging van de overlast die deze voorziening veroorzaakt, zoals het afsluiten van de Ruurloseweg en het stilleggen van het treinverkeer. Het blijft een lastige maar soms noodzakelijke beslissing", zo besluit Bennie Hekkelman zijn uitleg en verklaring over de brandweerinzet.

Leermomenten
Uiteraard zijn er volgens Hekkelman leermomenten naar aanleiding van deze brand. "Dat we meeleven met de eigenaar, gebruikers en medewerkers van de verwoeste bedrijven moge duidelijk zijn. Echter was de brand bij aankomst van de brandweer al in een zo ver gevorderd stadium dat er geen kans meer was om nog wat te kunnen uitrichten om de gebouwen te behouden. Maar ik ben er echt ongelooflijk trots op dat juist de vrijwilligers, ook van onze korpsen uit de buurt, door hun inzet de brand hebben weten te beperken tot het pand dat bij de melding al geheel verwoest was. Dat de naastgelegen meubelfabriek en twee woningen er nagenoeg zonder schade vanaf zijn gekomen is niet alleen een kwestie van geluk geweest."

De zwarte rookwolken van de brand op het industrieterrein waren tot ver in de omgeving zichtbaar. Foto: PR
Afbeelding