De nieuwe schutterskoning van buurtschap De Wildenborch Johan Addink met zijn familieleden. Foto: Johan Braakman.
De nieuwe schutterskoning van buurtschap De Wildenborch Johan Addink met zijn familieleden. Foto: Johan Braakman. Foto: Johan Braakman

Johan Addink nieuwe
schutterskoning Wildenborch

WILDENBORCH – Aan de toren van het kasteel hangt een immens grote driekleur. Het was zaterdag 22 juni namelijk weer tijd voor het jaarlijkse Oranjefeest Wildenborch. Met als hoogtepunt het vogelschieten met Johan Addink als nieuwe schutterskoning. Hij schoot de laatste houtresten na 207 schoten van de paal. Er waren 77 deelnemers.

Door Jan Hendriksen en
Anja Sprukkelhorst

De muzikanten van Harmonie Vorden staan iets voor twee uur aan het begin van de oprijlaan in het gelid om af te marcheren naar Kasteel De Wildenborch. Daar staan voorzitter Harrie Dinkelman van de Oranjecommissie van het Oranjefeest Wildenborch, wethouder Willem Buunk (VVD) van de gemeente Bronckhorst en de bewoners Jennine en Evert-Kees van de Plassche-Staring van De Wildenborch voor het bordes geduldig te wachten om de muzikanten, met in hun kielzog de 'feestvierende' Wildenborchers, te ontvangen. Dit jaar was een oude traditie weer nieuw leven ingeblazen: de optocht van versierde kinderfietsen. Vorig jaar werden voor het laatst de ballonnen opgelaten, dit om milieutechnische redenen, en werd de optocht met versierde fietsen weer in ere hersteld.

Harrie Dinkelman bedankte speciaal Ria Klein Ikkink voor haar inzet voor de Oranjecommissie waarvan zij na tien jaar afscheid nam. Jennine van de Plassche-Staring verwelkomde ook alle Wildenborchers. "Het is jaarlijks toch wel weer bijzonder dat jong en oud elkaar hier weer ontmoet. We zijn als buurtschap sterk met elkaar verbonden. De samenhang is groot. En dat mogen we koesteren." Wethouder Willem Buunk liet weten graag naar een 'Oranjefeest' zoals die in de Wildenborch te komen. In het eerste jaar van zijn zitting had hij meerdere feesten mogen openen maar het blijft bijzonder dat het Wildenborchse Oranjefeest vorig jaar zijn eerst officiële taak als wethouder was. Het Oranjefeest werd officieel geopend met het zingen van het Wilhelmus.

Stoelendans
Als eerste 'volksspel' stond op het voorplein van het kasteel de stoelendans op het programma. Weliswaar niet met echte stoelen maar met 'plankjes' die als 'staanplaats' fungeerden. De fanatieke strijd onder muzikale klanken van Harmonie Vorden werd uiteindelijk gewonnen door Sander Langwerden. Verder vonden naast het vogelschieten de bekende andere kinder- en volksspelen plaats waaronder het ringsteken met een dogcar, sjoelen, kegelen, spijkerbroek hangen en stokvangen. Muzikaal werd het Oranjefeest Wildenborch omlijst door Twist of Fame.

Uitslagen
Uitslagen Oranjefeest Wildenborch 2019: Vogelschieten: Romp: Johan Addink (Koning); Kop: Gerrit Bijenhof; Rechter vleugel: Wilbert van Arregon; Linkervleugel: Julia van Ditshuizen; Staart: Noah Shalgi. Stoelendans: 1. Sander Langwerden; 2. Wouter van Ditshuizen; 3. Wim van Arregon. Kegelen: 1. Evert Otten; 2. Hugo van Ditshuizen; 3 Hennie Zweverink. Dogcarrijden: 1. Arnold Mennink; 2. Jacolien Langwerden; 3. Mirthe Langwerden. Sjoelen: 1. Niek van Gils; 2. Alie van Arregon; 3. Marja van Anholt. Spijkerbroek Hangen: 1. Lea van Ditshuizen; 2. Lynn Mennink; 3. Jelle Wezinkhof. Stokvangen: 1. Jelle Wezinkhof; 2. Hugo van Ditshuizen; 3. Jan Slagt. Optocht: Versierde fietsen tot 6 jaar: 1. Jente Mensink; 2. Guus Addink; 3. Sven Schroer. Versierde fietsen 7 jaar en ouder: 1. Ise Addink; 2. Loes Klein Nengerman; 3. Wouter van Ditshuizen. Kleurplaat Wildenborcher: 1. Mirthe Groot Nuelend; 2. Esmee Groot Nuelend; 3. Yora van Ark.


Lindesche molen vangt wind met splinternieuwe zeilen

LINDE- De wieken van de Lindesche Molen zijn afgelopen zaterdag voorzien van nieuwe zeilen. De oude zeilen waren versleten en aan vervanging toe. Mede door een financiële bijdrage van de Veilingcommissie Vorden Kringloopwinkel De Werf was de aanschaf van nieuwe zeilen mogelijk.

Sinds kort zijn er twee nieuwe gediplomeerde molenaars aan de Lindesche Molen verbonden. Dit zijn Natasja Klein Nulent en Jos Kablau. Zij waren afgelopen zaterdag samen met Henk Ruiterkamp, voorzitter van de Stichting de Lindesche Molen, druk in touw om de zeilen te vervangen. Het resultaat mocht er zijn. Henk Ruiterkamp: "De nieuwe zeilen hangen een stuk mooier. Hier kan de molen weer jaren mee vooruit." Ook was er hulp van een groepje molenaars in opleiding van de Hackforter korenmolen uit Vorden die, in het kader van hun opleiding tot gediplomeerd molenaar, alle aspecten van het molenaarsambt in de praktijk gezien moeten hebben. Ook het vervangen van zeilen hoort hierbij. "Met de inzet van Natasja en Jos kan de Lindesche molen vaker draaien maar ook vaker gebruikt worden voor opleidingsdoeleinden, daar zijn we als stichting erg blij mee", aldus voorzitter Ruiterkamp.

Functie van de zeilen
In ruststand liggen zeilen opgerold langs de roeden van de molenwieken. Als de molen ook bij minder wind wil kunnen draaien, worden er over de rasters van de wieken zeilen uitgerold. Afhankelijk van de hoeveelheid wind wordt dit bij twee tegenovergestelde wieken of bij alle wieken gedaan. Ook kunnen de zeilen deels worden uitgerold.

Natasja Klein Nulent en Jos Kablau waren zaterdag samen met Henk Ruiterkamp druk in touw om de zeilen te vervangen. Foto: PR