Windmolens op het Zand: waar of niet waar?

BRONCKHORST - De discussie over de energietransitie, ofwel Bronckhorst energie- neutraal in 2030 (een doelstelling die al is aangenomen in de vorige raadsperiode) gaat net als overal met veel emoties gepaard. Sinds kort ligt er een routekaart die aangeeft hoe het beoogde doel bereikt kan worden. Anders gezegd: de weg is geschetst en duidelijk is gemaakt aan welk soort maatregelen we kunnen denken. Het is goed te bedenken dat het meeste gehaald wordt uit het isoleren van onze woningen ofwel minder energiegebruik. Dan hebben we het naar schatting al over 40% van de opgave. Nu blijkt dat veel inwoners al allerlei beelden hebben van windmolens die bij hen om de hoek gaan komen. De meeste van die beelden kloppen echter niet. Gaat er dan niets gebeuren? Ja zeker, de doelstelling energieneutraal in 2030 wordt in de raad en samenleving immers breed gedragen. En het moge duidelijk zijn dat de te nemen maatregelen invloed zullen hebben op ons coulisselandschap. Dat is vervelend, maar als we niets doen leveren we geen enkele bijdrage aan het tegengaan van de klimaatverandering.

In de discussie is het wenselijk om feiten en vermoedens van elkaar te scheiden. Een goed voorbeeld hiervan is dat veel bewoners rond het Zand bezorgd zijn dat in hun omgeving windmolens komen. Dit is gebaseerd op een kaartje dat aangeeft waar bewoners tijdens de energie-rally's van afgelopen najaar stickertjes hebben geplakt, met mogelijke locaties voor windmolens en zonne-akkers. Dit kaartje heeft echter geen enkele status. De zorg van de mensen aan het Zand is ongegrond, omdat met de natuurwaarden daar überhaupt geen windmolens geplaatst mogen worden. En dat willen we ook niet. Voor een zuivere discussie is dit soort misverstand vervelend. Het geeft aan hoe belangrijk glasheldere communicatie door de gemeente is: daar ligt een belangrijke verantwoordelijkheid van de overheid. TEn als mensen het verkeerd begrijpen, gaan wij er voorlopig van uit dat de boodschap niet goed is overgekomen, maar tegelijkertijd vragen we wel van onze inwoners om stukken goed te lezen en feiten te scheiden van vermoedens, met alle emoties die daar bij horen.

De discussie begint feitelijk pas na het raadsbesluit donderdag 28 maart en er zal veel overlegd gepraat, gediscussieerd worden om te bepalen wat waar, met draagvlak onder de inwoners, gerealiseerd kan worden.


Herman van Rooijen

Fractievoorzitter GroenLinks Bronckhorst


Laatste dag tulpenactie Lionsclub Bronckhorst is in Steenderen, Baak en Toldijk

BRONCKHORST - Lionsclub Bronckhorst sluit zaterdag 30 maart de tulpenactie 2019 af in Steenderen, Baak en Toldijk. Hier worden de laatste 700 bossen tulpen verkocht van dit jaar. Leden van de Lionsclub komen zaterdagmorgen langs de deuren in de bebouwde kom van Steenderen, Baak en Toldijk om de tulpen (in diverse kleuren) aan te bieden.

Afgelopen vier zaterdagen heeft de club al 2800 bossen bloemen verkocht in achtereenvolgens Zelhem en Halle, Hummelo, Keppel en Drempt, Vorden en Kranenburg en Hengelo. Lionsclub Bronckhorst houdt de tulpenactie voor het negende jaar. De tulpen, die 's morgens vers gehaald worden bij Jordi Wesselink van Tulpenkwekerij IJsseltulp in Toldijk, kosten dit jaar 3,50 euro per bos en drie bossen voor 10 euro.
Dankzij de scherpe inkoopprijs is de opbrengst voor de goede doelen optimaal. Dat is belangrijk, want doel is zoveel mogelijk geld op te halen, voor onder andere de verzorgingscentra in Bronckhorst, zodat dat zij een extraatje hebben voor de bewoners. Een hartverwarmend project dicht bij huis. Dus wie tulpen koopt, heeft zelf wat moois en doet wat moois voor een ander.

Verzorgingshuizen in Bronckhorst hebben al benoemd waar ze graag een bijdrage voor willen hebben: Hyndendael Hummelo-Keppel: tuintafel om op hoogte te tuinieren; De Zonnekamp Zelhem: een tovertafel, een mobiele projector die van elke ruimte een belevingsruimte maakt, om (dementerende) ouderen te activeren of te kalmeren; De Bongerd Steenderen: buitenmateriaal om bewegen te activeren (beweegtuin); Lindenhof Vorden: een tovertafel; De Bleijke Hengelo: middag voor ouderen in Hengelo.

Daarnaast heeft Lionsclub Bronckhorst ook nog een nationaal doel waarvoor geld wordt verzameld. Dit jaar is dat stichting Haarwensen, die kinderen die door een medische behandeling hun eigen haar kwijtraken helpt aan een pruik. Het internationale doel is dit jaar een project voor schooluniformen in de allerarmste wijk van township Soweto in Johannesburg (Zuid-Afrika).

Bij de verkoop van de tulpen krijgt LC Bronckhorst ook dit jaar weer hulp van enkele leden van Leo Club Achterhoek.

Lionsclub Bronckhorst
De Lionsclub Bronckhorst is een serviceclub en wil een actieve en positieve bijdrage leveren aan de (Bronckhorster) samenleving. Volgens een jaarlijks activiteitenprogramma worden daartoe (financiële) middelen verzameld en diensten aangeboden. De Lions werken samen op vriendschappelijke basis. De Lionsclub Bronkhorst maakt deel uit van de wereldwijde associatie Lions Clubs International,die al 100 jaar bestaat.