Dominee Ruben den Hertog (r) werd door zijn collega Freek Brandenburg verbonden aan de Protestantse Gemeente Vorden. Foto: PR
Dominee Ruben den Hertog (r) werd door zijn collega Freek Brandenburg verbonden aan de Protestantse Gemeente Vorden. Foto: PR

Protestantse Gemeente Vorden
verwelkomt nieuwe predikant

VORDEN – In een feestelijk dienst werd zondag 24 februari dominee Ruben den Hertog door zijn collega Freek Brandenburg verbonden aan de Protestantse Gemeente Vorden. Veel gemeenteleden, familie, vrienden en vertegenwoordigers van andere kerken en de burgerlijke gemeente Bronckhorst waren naar de Dorpskerk gekomen om de dienst van intrede van Ds. Ruben den Hertog mee te maken.

De dienst werd omlijst door muzikale medewerking van de Cantorij onder leiding van Wilbert Berendsen, Henny Blaak op saxofoon en de vaste organist Mirjam Berendsen op orgel en piano. Na de dienst werd Ruben den Hertog met zijn gezin welkom geheten door de voorzitter van de kerkenraad Ria Aartsen, die hem in de gemeente en dorp Vorden een goede gezegende tijd toewenste. Daarna was er voor de aanwezigen gelegenheid hem en zijn vrouw de hand te schudden onder het genot van een kopje koffie.


Achterhoeks Planetarium deelnemer Landelijke Sterrenkijkdagen

TOLDIJK - De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) organiseert dit jaar wederom de Landelijke Sterrenkijkdagen. Ook het Achterhoeks Planetarium in Toldijk (gemeente Bronckhorst) heet belangstellenden van harte welkom. De sterrenwacht is geopend op vrijdagavond 15 maart en zaterdagavond 16 maart van 19.30 tot 21.30. Entree is deze avonden gratis.

In Toldijk, aan de Hoogstraat 29, bevindt zich een stukje hemel op aarde. Henk Olthof Bouwde hier onder andere vier verschillende planetaria. Het plafondplanetarium bouwde hij naar voorbeeld van het Friese Eisinga Planetarium, inclusief een ingenieus tandwielsysteem, waarvoor hij ook zelf alle berekeningen maakte.

Heel bijzonder is 'Ruimteschip Aarde', waar men met een kleine groep in kan om een unieke belevenis mee te maken. De gehele aarde is geschilderd op de binnenkant van een grote bol. Als het licht uit gaat verschijnt er een indrukwekkende en haarscherpe sterrenhemel. Zelfs bij een bewolkte lucht kan men in Toldijk dus toch sterren kijken. Een vierde planetarium, 'de Wereld op zijn kop' toont de sterrenhemel van het zuidelijk halfrond.


www.achterhoeksplanetarium.nl