Burgemeester Besselink met het door Jan Garritsen uit Wichmond geschreven boek 'Sterke verhalen en andere waarheden'. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink
Burgemeester Besselink met het door Jan Garritsen uit Wichmond geschreven boek 'Sterke verhalen en andere waarheden'. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink Foto:

Gebaseerd op verhalen, notities,
krantenknipsels en andere documenten

Vervolg van voorpagina

WICHMOND - Toen de werkgroep rond het honderdjarig bestaan van het Oranjefeest bij me kwam met de vraag een boek voor dit jubileum samen te stellen volgden bij mij bovenstaande overpeinzingen. De werkgroep had namelijk diverse mensen gesproken en allerlei herinneringen aan het Oranjefeest verzameld en opgeschreven. Ze vonden dat er iets mee gedaan moest worden om de verhalen niet verloren te laten gaan. Aan mij was de eer om die vrije opdracht uit te voeren. Zo is het boek ontstaan en samengesteld", aldus Garritsen.

Werkelijkheid
Jan Garritsen las alle verhalen in de notities, krantenknipsels en andere documenten, sprak zelf met mensen die zich veel wisten te herinneren, ontdekte de soms tegenstrijdige informatie bij de verschillende geïnterviewden, maar bespeurde ook de neiging om gebeurtenissen soms wat mooier te maken dan de werkelijkheid was.

Uiteindelijk trok hij de stoute schoenen aan en veroorloofde zijn eigen interpretatie van het verhaal van honderd jaar Oranjefeest Vierakker-Wichmond in een aantal feitelijke verslagen en sfeerimpressies om die aan het papier toe te vertrouwen. En dat alles resulteerde in een luchtig geschreven boek met prachtige illustraties.

Te koop
Het boek 'Sterke verhalen en andere waarheden' is voor tien euro te koop. Er zijn nog geen verkooppunten maar het is te bestellen bij Judith Minderman van het Oranje Comité Vierakker-Wichmond.


Voor meer foto's, zie Achterhoekfoto.nl