Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink
Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink Foto:

'Sterke verhalen en andere waarheden'

Presentatie jubileumboek honderd jaar Oranje Comité Vierakker-Wichmond

Door Jan Hendriksen

WICHMOND – Tijdens een gezellige Nieuwjaarsbijeenkomst in sporthal De Lankhorst werd zondag door burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst en de schutterskoning van vorig jaar van het Oranjefeest Vierakker-Wichmond Gerjan Rietman, het nieuwe logo van de dit jaar honderdjarige Oranje Comité Vierakker-Wichmond onthuld. Tevens ontvingen Marianne Besselink en Gerjan Rietman het eerste exemplaar van het boek 'Sterke verhalen en andere waarheden' die Jan Garritsen uit Wichmond heeft geschreven in het kader van het honderdjarig bestaan van Oranje Comité Vierakker-Wichmond.

Jan Garritsen (58) maakte als inwoner van Wichmond en omstreken zelf vele Oranjefeesten mee. Niet alles kan hij zich herinneren, maar de sfeer en de mooie verhalen bleven hem wel bij. Hij noteerde feiten en overleveringen, maar vulde het boek ook rijkelijk aan vanuit zijn eigen fantasie. En zie het resultaat. Het is een boek geworden met verhalen die een rijkelijk geschakeerd beeld geven van honderd jaar Oranjefeesten in de gemeenschap Vierakker, Wichmond en Delden. Het lokale karakter van het boek wordt versterkt door de illustraties die gemaakt zijn door inwoners van de genoemde kernen: Rikie Besseling, Lied de Man, Bart Krijt, Dorien Mulderije en Rien Overvelde.

'Ik sta absoluut niet in voor de chronologische en/of historische juistheid ervan'

Bijna zestig van de honderd Oranjefeesten in Vierakker-Wichmond maakte de auteur van het boek 'Sterke verhalen en andere waarheden' zelf mee. "Van de eerste feesten laat mijn herinnering mij in de steek. Om die te herinneren moet ik waarschijnlijk nog iets ouder worden. Het schijnt dat dat soort herinneringen dan vanzelf weer terugkomen", zo verklaart Garritsen.

Vervolgens diende er zich een periode aan toen Garritsen 'jong en wild' was en de herinneringen werden vervaagd door het onder 'invloed' zijn. Jan Garritsen: "Maar ik durf te wedden dat ik niet de enige ben die kampt met mistflarden in plaats van heldere beelden. Ik weet dat die herinneringen niet meer terugkomen." Van de laatste jaren weet Garritsen nog wel veel recente verhalen te vertellen.

"Maar van die periode haal ik verhalen en gebeurtenissen vaak door elkaar. Dus hoewel de herinneringen hieraan wel helderder zijn, sta ik absoluut niet in voor de chronologische en/of historische juistheid ervan."

Vrije opdracht
Bij de samenstelling van het boek vroeg Jan Garritsen zich af of het belangrijk was dat alle feiten en jaartallen rondom het Oranjefeest Vierakker-Wichmond moesten klopten. Natuurlijk zijn er naar zijn menig situaties waarin dat noodzakelijk is. "Maar gaat het bij een feestelijk gebeuren vaak niet meer om sfeer, een goed gevoel en mooie verhalen die erover verteld kunnen worden? Een verhaal dat best een beetje 'sterk' mag zijn. Herinneringen uit het (collectieve) geheugen van de gemeenschap gemixt met de fantasie van de verteller. "


Lees verder op pagina 5